自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

浸大持續教育學院今年九月會開辦護理系學士課程,浸大話上堂英語/實習中文,公大網頁無講,有冇人知公大上課用中文定英文?兩间邊间好啲?
浸大持續教育學院算唔算係大學?🙏

水晶宮

Kelvinlame 發表於 19-7-19 10:17
浸大持續教育學院今年九月會開辦護理系學士課程,浸大話上堂英語/實習中文,公大網頁無講,有冇人知公大上 ...

邊間好D 我就唔知, 等其他JM 答你. 但BU 自資大學課程, 都係大學呀. 佢第日張畢業証書係同UGC funded 學位一樣的.

男爵府

兩者我一定選浸大
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

複式洋房

一定係浸大

珍珠宮

兩間唔同呢喎!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我睇另外一個 post, 又話公開大學䕶理都唔錯嘅?! 浸大第一年攪,會唔會驚佢摸住石頭過河?

珍珠宮

ChloeMa 發表於 19-7-19 17:31
我睇另外一個 post, 又話公開大學䕶理都唔錯嘅?! 浸大第一年攪,會唔會驚佢摸住石頭過河?
...

浸大係名氣大啲。但公大護理係唔錯嫁,公院都鐘意請,佢啲學生勝在勤力肯學。家人在各公院實習時,見唔少RN 係公大畢業生。
我叫做護理的家人揀,佢話佢揀公大護理系。
利申:佢自己係理大
佢宜家同事都有公大

子爵府

waic 發表於 19-7-19 17:39

浸大係名氣大啲。但公大護理係唔錯嫁,公院都鐘意請,佢啲學生 ...

我同你一樣都係理大
我自己帶 or 見實習學生係公大都乖,同事對公大評價幾好

水晶宮

浸大係持續進修嗰邊,而且係第一年辦,OU已經好多年,兩間畢業都係學位加RN牌,口碑就OU都唔錯
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

浸大持續教育學院今年九月會開辦護理系學士課程,浸大話上堂英語/實習中文,公大網頁無講,有冇人知公大上 ...

OU 今年Nursing General Degree 轉晒SSSDP, 無自資學位,學費平好多,是否列入考慮範圍?

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

浸大一向被人睇低,不過名聲必定好過公大。
當年我親朋入不到浸,入左教大取了degree再申請浸大讀degree,浸大才收。浸大讀完⋯⋯依家再在其他大學教書。當年及依家也好,選到冇得選才會入公大。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

公大護理口碑唔錯架,而浸大新嘅,未知之數
就好似讀law城大比中大出色
幼教應揀教大,中大港大都係新開

應以每科做考量

水晶宮

CINDYC 發表於 19-7-19 18:45
OU 今年Nursing General Degree 轉晒SSSDP, 無自資學位,學費平好多,是否列入考慮範圍?
...

至於學術,無得比較,因為BU nursing 係新辦

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

唔係怪獸 發表於 19-7-19 18:54
浸大一向被人睇低,不過名聲必定好過公大。
當年我親朋入不到浸,入左教大取了degree再申請浸大讀degree, ...

咁要睇下咩科,唔係根本比較唔到

男爵府

nerolibaby 發表於 19-7-19 18:17
我同你一樣都係理大
我自己帶 or 見實習學生係公大都乖,同事對公大評價幾好
...
但我帶教OU EN conversion RN course 的學生質數好參次,即使拍已經畢業from OU的RN standard 都唔多掂,無咩禮貌又唔尊重人

男爵府

我覺得 OU 歷史悠久啲,浸會剛開始。

OU degree 好似都係英文

男爵府

浸大廢到一個點,盡量不要選。

子爵府

wing752 發表於 19-7-19 19:27
但我帶教OU EN conversion RN course 的學生質數好參次,即使拍已經畢業from OU的RN standard 都唔多掂:unkn ...

睇個別。我帶幾次 O大,明Oi, 又 ok
反而最近帶個班講中文既大學完全心不在焉

男爵府

回覆 Kittymummy 的帖子

就算証書個樣一樣,行內人又點會分唔清唔同院校嘅畢業生究竟係ugc定self funded課程出身呢

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-7-19 19:09
公大護理口碑唔錯架,而浸大新嘅,未知之數
就好似讀law城大比中大出色
幼教應揀教大,中大港大都係新開

係,邊間大學果科辦得好就揀邊間,唔好盲目以大學排名揀。
行內人作聘請時係好清楚的。

首頁

尾頁

跳至