自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

公開大學喺何文田 起緊幢大樓 好似係比護理學系

洋房

問題係浸大起緊间中醫醫院,護理學士要讀埋中醫,擔心太多科目要讀,會讀得好辛苦,另外又擔心會則重咗中醫部份,忽略咗西醫護理部份。
還有浸大護理唔係UGC學位,係自資學位,學費貴一倍以上。所以唔知揀浸大好定公大好!

洋房

回覆 bleeblee 的帖子

浸大廢到一個點是什么意思,可否説明多一點?好想知多啲!

洋房

回覆 sheepmui 的帖子

ugc同self funded課程嘅畢業生有咩唔同?係咪ugc會多人請啲?

洋房

waic 發表於 19-7-19 22:37
係,邊間大學果科辦得好就揀邊間,唔好盲目以大學排名揀。
行內人作聘請時係好清楚的。
...
正因為浸大之前未辦過,所以唔知辦得好唔好!

大宅

其實兩間個名都廢㗎啦!名氣我覺得冇分別,揀OU有做開穩陣啲。

子爵府

Kittymummy 發表於 19-7-19 10:22
邊間好D 我就唔知, 等其他JM 答你. 但BU 自資大學課程, 都係大學呀. 佢第日張畢業証書係同UGC funded 學位 ...

應該唔會一樣,浸大和浸大持續進修學院是2個不同的單位,只是有關連。freshman出去搵工,公開試成績都重要,唔係單係張沙紙。行內人應該一睇就知邊度嚟。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

大宅

10年之後可能我會叫你揀BU,
但而家我會揀OU
因為OU nursing run 咗over 10年,
學科行政應該順暢,
而且學生都算乖

利申: 行內人

子爵府

Kelvinlame 發表於 19-7-20 01:36

ugc同self funded課程嘅畢業生有咩唔同?係咪ugc會多人請啲? ...

ugc有政府資助,資源多d,學費平d,學生如要借學貸可以借少d,證書上一定有地方看到是ugc還是持續進修單位開的課程,行內人一定識分,請人有得揀都會先請ugc,除非面試好唔掂
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

水晶宮

sze_mark 發表於 19-7-19 22:48
公開大學喺何文田 起緊幢大樓 好似係比護理學系

係,好似2年後先啟用。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

nerolibaby 發表於 19-7-19 21:06
睇個別。我帶幾次 O大,明Oi, 又 ok
反而最近帶個班講中文既大學完全心不在焉
...

每間都有好與唔好學生。
我見過某大學生,Sister 想叫佢睇醫生幫病人做脊椎穿刺,有一個學習機會,但學生一口拒絕話要去食飯,Sister 個樣好無奈!

男爵府

Kelvinlame 發表於 19-7-20 01:36

ugc同self funded課程嘅畢業生有咩唔同?係咪ugc會多人請啲? ...

論師資,有料老師一定去ugc 位教
論收生,self funded 學生資質差過入到ugc學位既學生幾個身位啦

咁你係僱主自己比較下點揀

首頁

尾頁

跳至