時政擂台

跳至

首頁

尾頁

洋房

書讀唔多其實唔係好關心政治
呢件事好嚴重影響好新聞fb日日講
所以先關心再變支持反送[但唔支持暴力行為沒去遊行…小朋友五歲最近見到遊行差人打人…應點同佢解釋事件話畀佢聽…來爭取自由係正確特首唔啱搞到啲人先上街係又覺得啲人上街雖然係用和平爭取但係又有少少好似小朋友無理取鬧得唔到時賴地扭計…然後警察又唔跟規矩做嘢市民濫用暴力片比小朋友youtube

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-7-19 11:37

洋房

Misa.w 發表於 19-7-19 11:34
所以先關心再變支持反送[但唔支持暴力行為沒 ...

然後警察又唔跟規矩做嘢市民濫用暴力片比小朋友youtube 自己咁到睇到
成個過程警察追打 圍毆手無寸鐵市民襲擊直播記者…點樣同解釋呢個世界好黑暗…(小朋友不是同住放假先一齊)…
好複杂亦都好矛盾…唔該大家先放下係支/不支持者立場以去解釋而唔係搵交嗌分析一下…同埋雖然我係支持者
但好擔心似上演沙田事件
無辜市民食完飯後有老有嫩
唔係個個都識上網睇消息知邊度有遊行呀個d 新聞電視機又冇網上啲直播消息咁快!好難避免唔小心陷入呢個場面
被困沙田新城市真係難以想像如被殃及有幾恐怖仲喺火車站必經地下面上網睇到嘅片https://youtu.be/gHfWuUhrKQg

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解唔同小朋友講,啲人5點幾開始帶頭盔攞武器,磚頭,遮同鐵支,掂領馬路,折晒路邊啲欄杆做鐵馬,我係沙田友唔好扼我啦

子爵府

回覆樓主:

我建議樓主首先要同小朋友解䆁,逃犯條件是由此至終都要有,政府只想更加完善但講解不足令市民有所誤會,從而發生種種問題。
至於警察打人,首先要同小朋友解釋和平示威是對的,但示威完沒有和平散去還去破壞公物,用(emoji)、鐵枝、雨傘去襲擊警察是不對的一定會俾警察拉

男爵府

回覆樓主:

好心樓主咪係到亂講24啦,係甘想仔女好就應講事實全部。他日仔女長大性格扭曲,請記住係你自己造成,

男爵府

孩子,可不可以先加點標點符號,然後再組織一下先,睇到ee一頭霧水
我仔三歲半,我如實同佢講啲哥哥姐姐不尊重人,扭計要人認同佢,警察叔叔勸阻,於是哥哥姐姐打人破壞,這行為是不對的

大宅

建議你如果有幸有小朋友,先諗吓點同佢講香港比班爆徒搞到佢哋冇哂將來。

侯爵府

阿民房,如果你有幸有小朋友,請話比佢知警察人打人前發生咩事

大宅

呢個人相當之可疑
小心文宣
文宣滲透技倆係先搏信任
只想大家唔好俾人呃 浪費心機

jasonhon88    發表於 19-7-19 12:46

水晶宮

cheese08 發表於 19-7-19 11:43
點解唔同小朋友講,啲人5點幾開始帶頭盔攞武器,磚頭,遮同鐵支,掂領馬路,折晒路邊啲欄杆做鐵馬,我係沙 ...

其實睇到“手無吋鐵” 就唔需要回帖。

PS - 樓主, 去台灣要入台簽證, 你申請左未呀?

俏黃容    發表於 19-7-19 20:01
俏黃容    發表於 19-7-19 19:58
tywy    發表於 19-7-19 13:11
天空之城, 快樂之地

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

建議你,如果你真係一位媽媽的話帶佢去現埸感受下,講多無謂費事你管輸D錯誤既信息比佢,從你字眼上你自己都未管好自己思維

男爵府

過主啦文宣
假到嘔

手法高明D好冇

大宅

畀面勳章

去到咁多日之後你先至話唔「唔知政治」,唔知點「解釋比小朋友聽」,只係識得講話見啲「警察打人」,「佢哋為咗爭取自由」?

你咪又係睇開通識科啲人?又係選擇一啲自己接受嘅嘢出嚟講,你夠膽就由一開始一字不漏講晒所有發生嘅嘢出嚟先至諗下自己點樣教小朋友啦!

唔識政治,又唔講下點解會關自由事?係咪真係關自由事?見到警察打人?咁佢哋俾咗前做左啲乜?佢哋爭取自由可以破壞,暴力襲警?逃犯條例真係關佢哋自由嘅事?唔係而家應該都關,因為佢哋都係逃犯。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

帶埋你個小朋友721去遊行, 順便感受吓囉

侯爵府

開心吸收勳章

嗱你咪同佢講好似 Iron Man, 美國隊長咁要保護地球, 維持秩序, 打低晒所有壞人, 世界就得以平靜.

jnc.    發表於 19-7-19 20:35
crysta2l    發表於 19-7-19 12:10

男爵府

arkilok 發表於 19-7-19 12:01
去到咁多日之後你先至話唔「唔知政治」,唔知點「解釋比小朋友聽」,只係識得講話見啲「警察打人」,「佢哋 ...

文宣黎...恥笑下得架啦

伯爵府

珍珠宮

kirorocoffee 發表於 19-7-19 12:00
過主啦文宣
假到嘔

原本唸住回
原來又是文宣

大宅

畀面勳章

kirorocoffee 發表於 19-7-19 12:04
文宣黎...恥笑下得架啦

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

GN0000[T] 發表於 19-7-19 11:52
呢個人相當之可疑
小心文宣
文宣滲透技倆係先搏信任

你可有才啊,世事咁都比你差中比個"LIKE"你,近排太多新國民一進入BK就單刀第直入呢版比你班5毛(佢地話)識穿,而家改變策略,首先去其他版蒲一下先再入來版漂白。好鬼死衰啊你地咁鬼死醒人地點揾食呢?

首頁

尾頁

跳至