想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,見大家都將自己嘅經驗分享,我都希望把我的IVF 分享比大家。
大家一起鼓勵吓

我第一個孩子是在五年前仁安做IUI,經過4次失敗,終於在第五次成功,現在我囝囝已經五歲。

一直以來我也想生多一個,但老公吾想,所以大家就不了了之,直到近來囝囝大左,我越來越覺得有多一個陪伴會好啲,所以老公也say ok!

不過隨著年齡增長,我已經38 歲,是一個高0,對於再有孩子都是一件非常困難的事,所以我倆決定不浪費時間直接做IVF.

今次我選擇不在香港做,原因係做過research 台灣比香港更好,所以我在短短的兩星期內決定今次ivf就在台灣進行,在眾多的間生殖中心,我選擇了送子鳥。待續

大宅

hoklingpauline 發表於 19-7-19 13:23
大家好,見大家都將自己嘅經驗分享,我都希望把我的IVF 分享比大家。
大家一起鼓勵吓

台灣那麼多的生殖中心也唔知那一間好,我見BK 最多人選擇是愛群(初診book 到9月),王家瑋印象中也差不多要八月尾,最後我選擇了送子鳥,佢地好容易book, 我07/Jul 上網約初診也book 到我心儀時間,因為工作關係,只可以星期五或六來,所以今天就是我的初診日。

在初診前,我也有諮詢過溝通問題,因為我的國語真的非常有限,怕到時溝通唔倒就大鑊,但他們的consultant 很好,知道我吾識講就搵左個香港人由day one 諮詢到我今天初診見醫c,所有流程也陪住我,做我的translator. 好貼心嘅服務。

在出發前他們會send 1⃣️份詢問表給我及丈夫及簡單講出初診會做d咩。
待續

大宅

hoklingpauline 發表於 19-7-19 14:19
台灣那麼多的生殖中心也唔知那一間好,我見BK 最多人選擇是愛群(初診book 到9月),王家瑋印象中也差不多 ...

18/07 夜機到達台北,我選擇call 車到新竹
18/07 入住距離送子鳥五分鐘車程的酒店indigo, 非常靚的酒店,如果下次來,必定住佢
19/07 8:30 到達他們的診所,一楝五層全部係佢地,好grand 好靚,好舒服嘅感覺
19/07 8:45 取了我同丈夫嘅passport 登記,大概10 分鐘有一位説Cantonese 嘅職員同我地咩細再講一次今日要做d咩,因為我和丈夫在香港在香港自行檢查,所以我今日就要抽血檢驗愛滋,梅素,amh2,輸卵管做影,丈夫就加埋驗精蟲。
19/07 一連串嘅文件要簽,提提大家,必須要預時間申請婚姻核正,因為沒有核正是不可能開始抽卵,而該核正須要大約兩星期才申請得到。
待續

首頁

尾頁

跳至