懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你們請前四4抑或前2? 第一胎有啲擔心, 但係又想之後有長啲嘅假期可以照顧bb, 而且前四都應該幾悶... 日日喺度等, 不過同事同我講如果前2會好辛苦, 因為到後期個肚好重, 天氣又熱, 我諗到時大不了搭的士返工...

大宅

啤太 發表於 19-7-19 13:43
請問你們請前四4抑或前2? 第一胎有啲擔心, 但係又想之後有長啲嘅假期可以照顧bb, 而且前四都應該幾悶... 日 ...

前2,如果有前1我諗我都會選前1,第一胎是前2,到後期是有少少吃力(因為公司離地鐵站好遠,又要行斜路)不過到生完時,時間真係超唔見使,好快過。而且上胎要催生,所以果2week 在家真的悶到抽筋

大宅

我會前3後7. 原本想前2後8, 想多D時間陪BB..但驚自己應付吾到..

男爵府

請問你們請前四4抑或前2? 第一胎有啲擔心, 但係又想之後有長啲嘅假期可以照顧bb, 而且前四都應該幾悶... 日 ...

有幾前就揀幾前,見多d bb
又可以休息耐d
後期辛苦少少姐

別墅

我揀左前2,但最後返工兩星期真係比較吃力,
個肚又重 個陣仲日日落雨 公司又唔近地鐵站

不過為左生完可以見多阿仔2星期
唯有辛苦少少捱下。

男爵府

前2好D, 之後多D時間湊BB + 自己休息

珍珠宮

回覆樓主:

一定揀前2,如可以前1嘅亦一定揀前1,生完真係好需要多D假照顧bb,同俾自己休息!

別墅

我前3後7

大宅

我揀左前1 啱啱今日第一日放假 覺得自己係屋企好無聊 又熱
咁我又唔覺得返工辛苦 個肚係墜少少 不過我返寫字樓工 坐多

男爵府

我前一, 後期太大個肚好辛苦

男爵府

我放前4後6,因為想休息多d,BB比較細粒,我又訓得唔好。。。
不過產假後辭職自己湊喇

別墅

我前2後12, 但係有得揀我寧願前4後10...因為上個月開始(我依家36週) 個肚已經好唔舒服...阿B又活躍...踢到我坐又坐唔好企又企唔到
真係同first trimester嘅不適有得揮
不過我放完產假都諗住會辭職

子爵府

我選前2,因為所有野準備好晒,加上我取左多3日年假,加埋有17日,剛好我囡囡又早左12日出世,所以可以陪足BB 2個月。後期我用左托腹帶,個時天氣唔熱,只係公司同屋企相距比較遠,轉車辛苦D。

建議睇番身體狀況,如果唔舒服,早D放產假好D。

別墅

首先我一定係唔會辭職, 要養家。但 我覺得返咗工餵人奶好困難, 所以盡量想留多啲假期畀bb, 我諗我最後都係會用托腹帶 (參考jm嘅建議) 希望bb喺我放產假冇幾耐就即刻出細, 唔早唔遲!

別墅

一定前2,生後時間唔夠用

別墅

我第一胎揀咗前二,想之後陪bb多啲。

首頁

尾頁

跳至