懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,我係35 歲第一次懷孕架媽媽。宜家12週4日尋日係東區婦產科驗超聲波,醫生話頸皮5mm 過厚,六成有問題,要我下做絨毛膜活檢⋯⋯我當場俾人佢嚇到我喊到停唔到。走左之後我同老公心情都好似過山車咁,原本好開心見到BB,但醫生不停話BB有問題。
老公同我今日約左港怡再照超聲波,因為覺得尋日東區個醫生態度好差(好大力壓落我個肚到,BB 擰轉面,醫生就好似發脾氣咁⋯)同好求其,冇驗血報告就下判斷,始終絨毛膜活檢有風險⋯ ⋯ 希望BB冇事

男爵府

35mama 發表於 19-7-19 13:48
我係35 歲第一次懷孕架媽媽。宜家12週4日尋日係東區婦產科驗超聲波,醫生話頸皮5mm 過厚,六成有問題,要我 ...

快D做nifty/T21
驗血凖過B超

複式洋房

回覆 laisausau 的帖子

我今早打去中環劉醫生約 nifty ,但佢唔係香港, 最快30 先得。 但下星期東區就叫我返去做絨毛膜活檢,宜家唔知點,唔知做唔做好⋯ 唯有一陣問港怡醫生⋯·

大宅

35mama 發表於 19-7-19 14:02

我今早打去中環劉醫生約 nifty ,但佢唔係香港, 最快30 先得。 但下星期東區就叫我 ...

邊到有得book nifty/T21就快做啦,到到做都一樣都係send去lab既。抽絨毛好痛架,聽過T21好似3-5工作天就有報告。

男爵府

35mama 發表於 19-7-19 14:02

我今早打去中環劉醫生約 nifty ,但佢唔係香港, 最快30 先得。 但下星期東區就叫我 ...

都約左先,等唔切劉子健醫生的話你試下打去卓越,孫丶呂丶方醫生都幾好
絨毛要依家做,16w後就要抽羊水了

複式洋房

多謝你回覆,絨毛風險比較高,會唔會做羊胎水比較安全?

大宅

無事的! 我都做過抽絨毛... 最後驗左都無事!!! 可能個期BB水腫所以頸皮厚姐... 唔好擔心。

複式洋房

回覆 xyzlearner 的帖子

多謝你 我之前一路喊到停唔到,覺得好對唔住BB⋯⋯

大宅

35mama 發表於 19-7-19 14:35

多謝你 我之前一路喊到停唔到,覺得好對唔住BB⋯⋯ ...

政府應該好快俾左期你驗?抽左絨毛,有99%準確!唔駛咁擔心!上網睇多點資訊 你就發現大部份都係無事。加油

大宅

俾小小資料你做參考, 我上年經歷完,BB頸皮8MM,已經引產左.唔好覺得政府求其,其實佢即刻安排絨毛俾你呢個已經係最好既安排, 好多人叫你即刻做NIFTY,但其實有D CASE做NIFTY都無用, 好似我BB甘,佢唔係唐氏,呢D CASE做NIFTY唔見得比絨毛好, 而且做絨毛仲可以做埋晶片測試,睇下有無咩遺傳疾病. 當時仲幫我同先生都抽埋血做. 最後我BB所有檢查都無問題,但頸皮厚仲有機會反映心臟結構問題,而我個小天使最後就起政府安排既早期結構發現心臟出問題,到正式結構確診嚴重心臟病.之後政府即刻安排引產.
起呢個過程入面,政府醫院跟得好足,其間仲轉介我去瑪麗同贊玉去見心臟科既專家同我地分析. 可能你遇到個醫生未必溫柔,但都要相信佢地既專業同跟進, 可以既做絨毛啦,好快知. 雖然有1個%風險,但其實而家做絨毛都好安全, 我自己做左2次, TOUCHWOOD都順利, 唔好放大果1%, 我當時只係諗BB係緣份,如果佢要起甘既情況下走,都會接受, 畢竟我希望完全肯定佢係健康甘黎呢個家,唔係帶住病痛黎. 當時醫生既解釋,絨毛睇到既野係比NIFTY多.所以我2次都選擇左做. 而家BB反左黎啦~

祝你順利, 記住就算睇私家問多過意見都好, 都唔好放棄唔去政府覆診.

水晶宮

回覆樓主:

book唔到劉,試book林勇行

複式洋房

回覆 米高華素基 的帖子

多謝你,啱啱睇完港怡 陽醫生再超聲波,好仔細見到BB 安心好多。醫生話頸皮4-5mm,可能大大下會吸收再可能心有事。 我亦做埋T21 醫生解釋得好詳細(因為尋日醫生態度好差,我地俾佢㬨到呆曬,可能放工時間)下星期五港怡會有報告。宜家要學習happy mood 唔好影響BB.

複式洋房

多謝你,我今日做左T21 先。等下星期有報告先睇下要唔要做絨毛。

複式洋房

回覆 李露眉 的帖子

多謝你

大宅

35mama 發表於 19-7-19 18:41

多謝你,我今日做左T21 先。等下星期有報告先睇下要唔要做絨毛。 ...

我Nifty pass, 但bb 頸皮厚,劉子健都建議我照政府安排,返威院抽絨毛。

Nifty 只係三條大染色體較準,其他微缺失同細染色體,要靠抽絨毛/羊水確診。

頸皮厚,可能係器官有問題,就算過左染色體果關,16w and 20w 照結構係重要一關。

我好記得劉醫生一句:你而家情況係要擔心既,但唔係絕望的!

祝福你同 bb, 一切順利!加油!

複式洋房

回覆 hello_mammy 的帖子

多謝你架資料。咁我會同老公傾下做埋絨毛。

複式洋房

懷著信心!加油呀!

複式洋房

回覆 inkfishball 的帖子

多謝你

大宅

米高華素基 發表於 19-7-19 17:50
俾小小資料你做參考, 我上年經歷完,BB頸皮8MM,已經引產左.唔好覺得政府求其,其實佢即刻安排絨毛俾你呢個已 ...

唔好意思,請問小天使心臟出了什麼問題?後來照結構頸皮有冇回落?

大宅

回覆 hello_mammy 的帖子

左邊心房太細,無成長.會令血管泵唔到血,屬於嚴重心臟病. 當時結構有好輕微回落,但以8MM實在唔理想. 所以都好早都發現到異常.

首頁

尾頁

跳至