親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Thanks

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

每床只限一成人一小童(12歲以下)

禁止訪問

男爵府

不能

伯爵府

好媽媽勳章

威大嬸 發表於 19-7-19 16:49
每床只限一成人一小童(12歲以下)

12歲,小六
可以跟大人免費同房嗎?

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

keivin1206 發表於 19-7-20 00:07
12歲, 但未正式入讀中學, 仍被視為小童 ( 包括搭車的小童身份 ).

呀,真的嗎?
坐車都當小童?
我在KLook 買了JRpass
唔敢博
所以買了成人

禁止訪問

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-7-20 00:07
12歲, 但未正式入讀中學, 仍被視為小童 ( 包括搭車的小童身份 ).

已經小學畢業了,兼且已註冊中學,何來仍是小學生?

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 19-7-20 11:40
已經小學畢業了,兼且已註冊中學,何來仍是小學生?

系喎

禁止訪問

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-7-20 12:53
你認為唔係, 但 JR 及主要交通工具視為係.

你向 JR、安倍、特朗普 反映下.

不如你 check 清楚 JR對小學生的定義先講

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-7-20 12:53
你認為唔係, 但 JR 及主要交通工具視為係.

你向 JR、安倍、特朗普 反映下.

據我所知,日本的學校畢業日期一般在每年3月31日,如果小朋友在此日期前年滿12歲,買飛仍可購買小童。但此日期後,就要買成人了。

以我理解是這樣,有錯請指正。

には有効期限があり(小学校卒業年の3月31日まで有効※)

※ 満12歳に達する日(誕生日前日)以後の最初の3月31日

wcpcelia    發表於 19-7-22 10:25

禁止訪問

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-7-20 13:45
以我用左 20年、每日收發 50~70個日文 Email、有限的日語水平 :

到達 12歲生日之後, ( 例如 2,April, 201 ...

如果係2016年8月出世,已小學畢業呢?其實你應該建議那位JM先向 JR詢問及確認小朋友的小學生身份,而不是直接叫人取消klook的預訂吧。

禁止訪問

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-7-20 14:17
我唔會再問 JR ... 因爲之前已經問過好多次, 再問 = 浪費時間.

同一條問題問過JR好多次?唔係卦 Btw,我冇叫你問JR喎。。。我只係覺得而家你建議人地取消klook的成人票預訂,而改訂小童票係唔恰當,喺你比建議人地之前,係咪應該建議對方向JR先確認小朋友身份屬於大人定小童。

另外,喺Klook訂JR pass,12歲都當成人喇,所以更加要釐清小學生的身份。

禁止訪問

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-7-20 14:52
坊間代理店條款, 不代表官方條款, 即是類似 Agoda 之類的訂房網站, 條款也不一定正確, 要跟返酒店官網.
我 ...

即係要隱瞞已小學畢業,準備升中的身份,才可以買JR 小童票?

Sorry,我唔會咁做,如果係我,我會如實相告小朋友已經小學畢業。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至