自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ballball329 發表於 19-7-19 17:56
係咪 每次比幾百蚊佢㗎?
會每次出街,問你攞,定係用佢自己的零用
...

每次計: 一般只比$50-100(計埋食飯坐車),如果有特別節目,按原因另比(例:$150 去書展)

伯爵府

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 19-7-19 20:06
要一早講定比佢買乜,亦可以要求佢,睇中果d,要打電話問準你要比買,否則佢自己出錢,係零用到扣
...

佢就係話,睇戲$60,入場$10,食飯,買書(~100/本)
我就係唔想佢話要咩,就比咩。。
但佢又唔係成日出街。
若果我咁都唔資助吓,又好似. ..
不過硬係唔佢,想乜就乜。

伯爵府

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cherron416 發表於 19-7-19 23:06
每次計: 一般只比$50-100(計埋食飯坐車),如果有特別節目,按原因另比(例:$150 去書展)
...

唉,上次同同學行書店,買咗本唔知咩小說,都要$98。
諗緊,佢要求500蚊,係咪好多
咪上嚟問吓大家

大宅

ballball329 發表於 19-7-20 00:01
唉,上次同同學行書店,買咗本唔知咩小說,都要$98。
諗緊,佢要求500蚊,係咪好多
咪上嚟問吓 ...

比幾多,好視乎佢平時表現、同消費原因,其實好難話多定少。
我今日比左$110 個女,佢可以食lunch+dinner,仲有少少淨。佢一向洗錢有節制的話,比多左會自己留起

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

買書我會好支持
剛書展買咗$2000多的書,暑假可以睇。已看了2本。

珊瑚宮

ballball329 發表於 19-7-19 23:59
佢就係話,睇戲$60,入場$10,食飯,買書(~100/本)
但佢又唔係成日出街 ...

當佢買兩本書,比四百有多啦!

大宅

ballball329 發表於 19-7-19 23:59
但佢又唔係成日出街 ...

我個一樣好少好少和同學去街,初中差不多冇,到高中先有少少!所以我都有點擔心佢冇朋友。就算高中去街都係學校活動後食埋餐飯先返或去睇佢超愛的戲+食飯!通常我會比$400 ,寧願有多冇少,佢唔同我地有credit card ......但當然自己知自己個仔係邊類人。上星期他和同學lunch 食pizza expxxxx, 佢話冇lunch set 只係叫個pizza 冇另外叫飲品,話飲水(emoji)。其實我覺得比多少少也可鍛練佢用錢的態度!如果佢真係用得好離譜,再說教都末遅!

伯爵府

2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我個女F5 ,每個月俾$2000 (12個月) , 另加車費, 我見佢儲到吾少錢.
好少額外俾$

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

放假冇比錢, 同同學出街會畀錢佢 , 用多咗返嚟問我claim返

男爵府

...

唔會咁比,一話出街就比錢...
不勞而獲,仲洗慣左...開左個頭就收唔返

我家係每星期$500,如星期六要返學再加$100(一年12個月都有)...各下點用就自行決定
但已包括哂車錢,食飯錢,零用錢...
文具只會買必須...想要靚,卡通公仔筆就自己比錢
課外書經批準可買,實報實銷...其他請佢自己比返
出街都唔會有額外錢...要出就靠平時自己儲到嘅錢,利是錢,生日錢等...(無錢就唔好去咁多街)

要從細養成儲蓄習慣,要分必需同想要...想要係要自己付出,夠自己努力

講多個例子
就算去左台灣升大學...都係每個月比$2500
想食好啲.出去玩就平時儲定,用利是錢同自己返part time...(佢係有錢儲到)

但佢有啲同學(一樣係香港過去)...由第一年每月$5000唔夠...喊住打返屋企...到最後一個月$8000-$10000....都只係免強,月月清

所以你想佢以後係點...就從小陪養習慣(要比佢知錢唔會從天而降...想要但唔會一定可以得到...要肯捱,要努力,要付出...之後夠自己得到先會識珍惜)

男爵府

2019新春慶豚圓

一星期$600全包,除非要買特別嘢如波鞋先會另俾。
另外平時睇蛀牙睇演唱會呢啲高消費不必要活動我係要佢還返錢俾我。

珍珠宮

回覆樓主:

平日有冇零用?

伯爵府

sako 發表於 19-7-20 04:13
一星期$600全包,除非要買特別嘢如波鞋先會另俾。
另外平時睇蛀牙睇演唱會呢啲高消費不必要活動我係要佢還 ...

蛀牙都唔包
佢肯咩? 係咪已經高中?
特別野如波鞋,係咪問準咗,批咗,佢先去買?

伯爵府

kamyee503 發表於 19-7-20 03:46
唔會咁比,一話出街就比錢...
不勞而獲,仲洗慣左...開左個頭就收唔返

我就係想好似你咁樣。
不過每月我只比好小零用。
飯錢,搭車,增值8達通另計。
每月爺爺嫲嫲 又會比零用佢。
我知佢自己儲到錢的(話想買新電話iphone ...)。我話咗我唔會買.

伯爵府

木土土 發表於 19-7-20 00:22
當佢買兩本書,比四百有多啦!

其實我女無話要500。
佢話諗住我會比500
傻傻地
算啦300 + 實報實銷 啦

伯爵府

Fishqqma 發表於 19-7-20 05:57
平日有冇零用?

一個月 幾百。
好似好小咁。
但8達通,食飯,買野,搭車 係另計

男爵府

2019新春慶豚圓

BOBO128 發表於 19-7-20 00:39
我個女F5 ,每個月俾$2000 (12個月) , 另加車費, 我見佢儲到吾少錢.
好少額外俾$

我女F4,一樣係咁。自負盈虧

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

用零用錢

珍珠宮

2019新春慶豚圓

...

返學時包咗車飯錢,佢都自己衡量食校餐或帶飯/外食,咁暑假我俾零用係一貫數。
預上特別活動,佢提出邊樣想我地支援,咁另議。
書展前我已見佢有張購書單,先係揾師兄姊有冇“散貨”,要明白最少有一年斷貨(除非中五走)就要自付,佢又揾咗價格,佢手頭蓄埋零用欠多少,書展睇幾折,買回來報銷。

水晶宮

2019新春慶豚圓

ballball329 發表於 19-7-19 17:57
又話去書展,
又話同同學去睇戲。。。
想要500

去書展及動漫,孩子用自己錢買書,睇戲就會俾錢,孩子通常睇早場

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊