自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stagea 發表於 19-7-19 21:35
圍住包容轉,做人好辛苦

上次有人唔讓座..已經比人話CHEAP
日日返工十個鐘...可以點..

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可能係特殊兒童,家長都未必搞得掂,都係果句,長備耳筒

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stagea 發表於 19-7-19 21:38
唯有上來開帖呻下,放鬆下!

就係囉..

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

good_pig 發表於 19-7-19 21:38
上次有人唔讓座..已經比人話CHEAP
日日返工十個鐘...可以點..

有個仲搞笑!見大肚婆無位坐都話人公審佢

寶石宮

oceandeepsea 發表於 19-7-19 21:43
可能係特殊兒童,家長都未必搞得掂,都係果句,長備耳筒

耳筒都未必OK

子爵府

brbaby2007 發表於 19-7-19 19:43
你問左個小朋友係自閉??

否則點解呢度咁多人知個小朋友係自閉所以先咁而叫你體諒??

我都唔明,都未講,其實問永遠都唔在於小朋友,所有小朋友都係無錯,問題在於家長,所以我都好感奇怪!

Whitechocolate    發表於 19-7-19 23:42

子爵府

TV8 發表於 19-7-19 18:47
因為佢自閉症,如果佢影響到你我幫佢講聲對唔住,希望你包容

嘈就等如自閉?我覺得父母嘅態度就可以唔理咩!唔好標籤嘈就等於有問題!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Sakuraohno 發表於 19-7-19 19:52
對,重點!

好明白你
我每朝都基乎遇到個小朋友同一情況,不過應該係工人帶住
有時工人坐隔離,有時分開坐
有時突然叫囂都嚇到個心離一離

男爵府

樓主有小朋友未?我係過來人,極討厭喺車上尖叫嘅小朋友,會心諗:我唔容許我嘅小朋友咁樣嘈......我會教我小朋友坐車乖乖地......但事與願違,有時小朋友出街好地地,好乖,返屋企時搭車時可能喺街焗親,喺商場冷親,唔舒服,或者因肚餓而哭鬧,尖叫,無論點哄都冇用,完全唔講道理,所以唔好話家長冇教,小朋友扭計真係令父母疲於奔命!
不過我都會極力安撫佢,希望其他人體諒我呢個家長有做過嘢!

寶石宮

stagea 發表於 19-7-19 21:47
有個仲搞笑!見大肚婆無位坐都話人公審佢

佢係要做正義超人之嘛

珊瑚宮

2024年龍年勳章

yurijm 發表於 19-7-19 18:52
如果小朋友係有病
家長好多時都會同大家講對唔住㗎
又或者盡力安撫

係囉,家長唔理就話小朋友有病
扭計又有病,大喊又有病,唔理人話又有病

珍珠宮

brbaby2007 發表於 19-7-19 19:46
搞笑!…點解個個都覺得係你唔夠體諒?又知個小朋友有特殊需要?

其實無家教嘅比special need ...
×2
非常同意

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

good_pig 發表於 19-7-19 22:16
佢係要做正義超人之嘛

仲要講feeling 既, 想點呀佢

good_pig    發表於 19-7-19 23:02

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我直頭試過係巴士俾個小朋友吐口水
當下真係嬲到直接鬧爆個小朋友
唔係個個都有問題 係父母教唔教姐
乜都包容 唔怪得咁多孩子

寶石宮

阿紫 發表於 19-7-19 22:33
我直頭試過係巴士俾個小朋友吐口水
當下真係嬲到直接鬧爆個小朋友
唔係個個都有問題 係父母教唔教姐

伯爵府

回覆 Sakuraohno 的帖子

明你好慘,好辛苦,室內地方,咁叫法,真係人都癲!!!!
如果個家長,會話下去,我條氣都順點,雖然可能知,有點小孩唔受教。

但如家長都闊佬懶理既話,我超過10分鐘左右,就會片去家長。
反正我都休息唔到,佢又唔要面。唔怕被人笑無家教!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 19-7-19 18:52
如果小朋友係有病
家長好多時都會同大家講對唔住㗎
又或者盡力安撫

對!
如果家長覺得自己小孩影響到人而乜都唔做........叫人點容忍!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 19-7-19 21:27
我唔知樓主遇到乜野啦..

而家好似愈來愈多有問題的細路咁

我都同意,現在係好多小朋友有情緒問題,可能因為食物影響,太多化學、添加濟,都係令小朋友情緒失控的主因。再者,大人唔識教、只會打、喝、鬧,亦會令小朋友更失控。
當然,沒有人一生左仔就識做父母,都係從不斷既學習、不斷既失敗中慢慢調適,去管敎。但係香港,要人包容你其實很難,個個都有壓力,仲點分到同理心比你呢?

子爵府

keikeicat 發表於 19-7-19 22:03
樓主有小朋友未?我係過來人,極討厭喺車上尖叫嘅小朋友,會心諗:我唔容許我嘅小朋友咁樣嘈......我會教我 ...

其實家長有盡力,無人會咁火滾,唔好成日覺得人地有無小朋友唔明白!我都有小朋友,我都包容唔到呀媽唔教,要清楚問題唔係小朋友度,係係家長度!

珍珠宮

回覆樓主:

我幾個囝囡都未試過係街尖叫,
不過唔理佢有病冇病,
我都會包容小朋友,皆因佢唔係我囝囡
不過我絕不包容家長,視而不見甚至一起狂歡

首頁

尾頁

跳至