自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我依加坐係巴士度,兩個女人分開坐一前一後,之後勁大聲係度講野!全程車係咁講

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

414928 發表於 19-7-19 18:42
可能有特殊需要,都係一程車時間,包容下啦,沒有任何缺憾是上天的恩賜,但不是人人都咁幸運。 ...

父母唔理先係最大問題

伯爵府

2024勳章

good_pig 發表於 19-7-19 19:48
父母唔理先係最大問題

對,重點!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

brbaby2007 發表於 19-7-19 19:43
你問左個小朋友係自閉??

否則點解呢度咁多人知個小朋友係自閉所以先咁而叫你體諒??

我都有咁既疑問, 睇左三次, 明明無講小朋友回應過

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

大富翁 發表於 19-7-19 19:47
我依加坐係巴士度,兩個女人分開坐一前一後,之後勁大聲係度講野!全程車係咁講
...

琥珀宮

Sakuraohno 發表於 19-7-19 18:33
返屋企的巴士上
個小朋友係咁尖叫
個家長完全唔理會

重點係家長唔理, 由得佢嘈人

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stagea 發表於 19-7-19 19:58
我都有咁既疑問, 睇左三次, 明明無講小朋友回應過

呢度見到有失控細路,一定話係a仔,有病,唔會真係唔乖。。。

琥珀宮

good_pig 發表於 19-7-19 20:03
呢度見到有失控細路,一定話係a仔,有病,唔會真係唔乖。。。

好離奇!!!

明明係個小朋友唔啱...成件事

寶石宮

brbaby2007 發表於 19-7-19 19:46
搞笑!…點解個個都覺得係你唔夠體諒?又知個小朋友有特殊需要?

其實無家教嘅比special need ...

極是

我大人大姐發癲鬧佢,一樣可以話係燥狂要包容啦

greenpea    發表於 19-7-19 20:18

寶石宮

stagea 發表於 19-7-19 20:07
好離奇!!!

仲有無敵mode係, 你唔係阿媽唔明 ...

琥珀宮

good_pig 發表於 19-7-19 20:09
仲有無敵mode係, 你唔係阿媽唔明 ...

我真係唔明

究竟邊個影響到人?!
樓主仲要俾人話唔包容, 呢個世界

琥珀宮

good_pig 發表於 19-7-19 20:08
極是

我大人大姐發癲鬧佢,一樣可以話係燥狂要包容啦

我會學習......包容你

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

good_pig 發表於 19-7-19 19:48
父母唔理先係最大問題

如果對特殊需要小朋友有了解,唔難明白家長點解唔理。當然我唔在場唔知咩情況,但小朋友係用「尖叫」唔係扭計/喊來形容,這個情況係比一般小朋友有所不同。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

至愛朱古力 發表於 19-7-19 18:50
有時唔係唔體諒,放工坐長程車比人咁嘈法,真係人都癲,媽咪完全唔控制佢,唔試下阻止佢叫,由佢叫,媽咪, ...

有d小朋友係,你越理佢,佢越叫大聲d。
可能媽媽摸清佢脾性,才唔出聲。

如果佢係呢種「策略性」忽略小朋友,可以理解或體諒。

但我都明,體諒冇得迫,尖叫又真是令人煩噪,盡量吧。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 19-7-19 19:20
同意,家長應該識盡量去配合,而唔係咩都唔做(利申sen家長)

今日搭早機,前面個小朋友

shh 完之後點?家長有冇媽差你冇愛心?

伯爵府

yurijm 發表於 19-7-19 18:52
如果小朋友係有病
家長好多時都會同大家講對唔住㗎
又或者盡力安撫

十分同意
有啲家長直程插着耳筒睇手機

公爵府

414928 發表於 19-7-19 18:42
可能有特殊需要,都係一程車時間,包容下啦,沒有任何缺憾是上天的恩賜,但不是人人都咁幸運。 ...

你咁講就唔啱啦
可以包容對方, 但行動上家長都要處理下, 唔係叫埋雙手咩都唔理!
如果作為家長佢翹埋手咩都唔理咁就唔能夠包容佢啦!

寶石宮

stagea 發表於 19-7-19 20:15
我真係唔明

究竟邊個影響到人?!

到真係自己遇到就唔係咁講法啦

寶石宮

tester5 發表於 19-7-19 20:18
有d小朋友係,你越理佢,佢越叫大聲d。
可能媽媽摸清佢脾性,才唔出聲。

咁佢阿媽應該同其他人講sorry

公爵府

yurijm 發表於 19-7-19 18:52
如果小朋友係有病
家長好多時都會同大家講對唔住㗎
又或者盡力安撫

支持你

首頁

尾頁

跳至