自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

KateC2012 發表於 19-7-19 18:38
幚朋友問,BB 剛照心臟超聲波,醫生話個窿有2mm 大,因為BB 食得訓得,體重理想,醫生就建議一歲再照,睇下 ...

咁pro的問題,係唔係應該找另一個醫生來問?就算有相同嘅病,每一個小朋友都應該有唔同喎~

禁止訪問

子爵府

KateC2012 發表於 19-7-19 18:58
我朋友當然會搵多個醫生問

開post 係想下有無媽媽有類似經驗,分享下最後係點

但佢之前有無特別病歷

我仔個陣都差不多大,到歲半再照就埋哂
但專業意見問番醫生好d

大宅

幚朋友問,BB 剛照心臟超聲波,醫生話個窿有2mm 大,因為BB 食得訓得,體重理想,醫生就建議一歲再照,睇下 ...

食得訓得甘點發現?

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

KateC2012 發表於 19-7-19 19:05
無 特別病歷
請問你小朋友去到歲半呢個期間,有無咩特別? 氣促? 體重唔理想?

我大仔本身有遺傳病的 但佢呢個期間無特別氣促或心臟問題

佢亦都跟到生長線

水晶宮

回覆樓主:

有很大的機會會生埋

大宅

我媽朋友個仔,BB時發現,身體無咩其他問題,現在已經3x歲
我係爸B同媽咪既心肝寶貝

男爵府

大大吓會生返埋的,打針時請醫生聽吓檢查吓

男爵府

回覆樓主:

我見有朋友試過,但大個會生返好,而家小朋友7歲,好正常。

子爵府

我個仔1x 日大係,半年後再照已沒有了個hole
醫生說都有幾多小朋友係咁
只係因為我個仔12 朝有些事入了icu, 全身照才知道有個hole

大宅

分享吓……我個大女早產出生時心臟都有窿,好似都係2mm大,心臟有雜聲,大約歲半定2歲再照,已經生返埋。

大宅

我小朋友3日大發現心漏,個窿有4mm大,屬於VSD,頭半年每2-4星期就去醫院檢查,初期留意BB食奶情況,如果正常平穏生長就不用太擔心。我小朋友到2歲大個窿都仲係到,醫生話keep住檢查就可以,暫時冇食藥亦冇做手術,個窿對小朋友生長冇影響。

別墅

回覆樓主:

我自己有,不過係上年先知道,一直都係度。除了心跳慢,其他一切正常,我已經3X幾啦。

Msolivialeung    發表於 19-7-20 11:14

男爵府

我仔仔3個月時,醫生話有雜音,轉介到中環梁平醫生檢查。當時也是説有個位,未生得好。叫我一歲再follow up .

剛剛上星期滿一歲多,再去看梁醫生。他說已沒事了。叫我放心。

希望你bb 也是一樣。長大一點,會生翻埋。。

大宅

我大肚時候照結構發現B個心有窿,經過諮詢專科醫生,了解到就算無自己生返埋都可以手術治療,所以我決定生。我個B畀呢個窿影向體重身高,比標準都偏下,但係醫生仍然叫我等1歲再照,因為從案例上都試過有2歲先生埋。醫生仲講將來好返的話,身高體重都可以追得返的,所以請轉告你朋友,要對B有信心,會無事的。

子爵府

回覆樓主:

心漏,keep住醫院檢查,成長中有機會會埋口而不用做手術。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我細女2個月確診心肺導官(pda)和上心房有2個4-6mm的hole, 之後做pda 手術,一直定期檢查,4歲左右照超聲波,兩個小hole 已經合埋,醫生之前有講好多小朋友會自己合埋,叫家長不用擔心

首頁

尾頁

跳至