夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

會因爲性格不合而離婚?定糸忍下忍下過埋下半世

大宅

回覆樓主:

心同感受

大宅

虎到金來勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

結婚廿幾年先黎覺得性格不合??

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

性格變左?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Freedomfish 發表於 19-7-19 22:19

睇不合情況如何
常吵架會離
少少頂咀便忍
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

如果有合適的..........咪

珍珠宮

2x年又如何,唔岩嘅,不如大家放生大家,起碼佢有病吾使照顧佢

大宅

anna59 發表於 19-7-20 14:00
2x年又如何,唔岩嘅,不如大家放生大家,起碼佢有病吾使照顧佢

冇錯我82年結婚?05年離婚放下自在,2個仔都大不用擔心,現在弄孫為樂自由自在,吾洗服侍伯爺公一陣老人味!

珍珠宮

回覆 stella^^ 的帖子

支持你,人越老越難頂,吾使唸自己揾吾揾到第二個,有時,一個人都可以好開心

大宅

anna59 發表於 19-7-20 17:42

支持你,人越老越難頂,吾使唸自己揾吾揾到第二個,有時,一個人都可以好開心:funny ...

揾第二個揾老襯就真?我吾會再搬塊石頭卜自己隻腳!好不容易先由墳墓爬出來,吾好玩啦?

annacckong    發表於 19-7-20 22:22

珍珠宮

哈哈,又系喎,不過,如果遇到一個淨系行街,睇戲,食飯嘅朋友,大家互相關心吓,都幾好假

瑪瑙宮

性格不合係邊方面?

如果同佢一齊令我人生一点開心都沒有, 會離. 正如樓上話, 對我咁不好, 老左重要顧埋你, 我唔會.

但你自己一個, 又生唔生活到呢? 經濟無辦法獨立, 就唔離囉.

珍珠宮

根本有好多好早已經吾岩牙,只不過捱到仔女大左,未離婚囉!所以,五字頭最多人離婚,趁身體未算太差,大家分開,對大家都有好處,有D女人外型仲ok, 分分鐘遇到第二個添

伯爵府

佢寸我就可以
寸番佢就發顛
出街食飯食鰻魚又話5扺
話我亂甘駛錢
後生冇甘顛架

珍珠宮

回覆 Freedomfish 的帖子

咁你有何打算?

複式洋房

既然你同先生結左婚咁耐
其實會大家一齊行落去……可能到老
試想想當初你同佢結婚的承諾是什麽
想想他咁多年為你做過的一切
每人都會有優點缺點
結婚同對方一起生活
真係要不停互相學習
當中一定有爭吵
需要時,對方總有一人會退一步
唔想有特別大的衝突
如果真係忍到不能夠忍受
就會選擇離開
同埋會諗下自己的優點缺點
睇下怎樣方法同對方相處的好同舒服
取一個平衡(呢d野有朋友教我,我自己每日都學習緊,學習同對方生活,eq情緒各方面,忍耐力……)

你加油呀!我都不斷不斷學習中
同其他人的相處都是一樣,要觀察同學習
每個人性格都唔同
好難有個人真係好似你自己架

大宅

回覆 Freedomfish 的帖子

如果真唔忍得就分開啦

珍珠宮

有些人永遠覺得自己岩,對方錯,自己長期遷就,傾極都傾唔埋,無晒自尊,咁真系分開好過,那怕二,三十年婚姻,人大左,睇野吾同左,以前覺得,段婚姻咁長,分開好可惜,但現在覺得,最緊要開心,做自己喜歡嘅事,那怕段婚姻幾多年喎

大宅

等仔女過咗18歲會考慮離婚, 等自己下半世自由好過一點

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我同老公結婚14年,九月就到15年,上星期一佢提出話要分開,話我脾氣臭,話我樣樣管佢,我個心真係好痛,上星期開始佢已搬左出去住,話要自己自由生活,佢話以前太依賴我,好多野都唔記得點做,又話自己三十幾歲人,第一次去買內衣褲和衣服,所以佢問朋友借左間屋住,剛剛回來執左一些衣服走,我平心靜氣問他,點解不給我改過機會呢 佢話唔想,但我真係好愛他,唔捨得再放開佢手,我上星期到現在都睡不好吃不好,每天都問為什麼要這樣,他還講想我準快好離婚手續,但我真的唔想簽,每天都傷心落淚

首頁

尾頁

跳至