湊B百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

感觉有细到大都甘调皮,搞到我好唔开心,真系唔知点凑她,感觉自己生了个小魔鬼,脾气超级大,又唔听话,又细胆,又要去搞,哎,吃饭又要左糖又糖,坐唔掂,到处爬,明明很困就是唔训觉!没办法教她,唔想理她!

2019新春慶豚圓

回覆 WaiKwanWong 的帖子

Hi WaiKwanWong ,BB活潑好動,佢地有強烈好奇心和喜歡新鮮感,可能令媽媽覺得佢好調皮,但依D亦係學習新事物最大動力呀。媽媽多D同佢玩親子遊戲: 躲貓貓、唱兒歌(一邊唱一邊做手勢/動作),多傾計和模仿日常生活小遊戲,為囡囡專注和自我控制能力打好基礎。囡囡食到三餐固體未? 每日瞓幾耐?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

[email protected] 發表於 19-7-23 14:05
回覆 WaiKwanWong 的帖子

Hi WaiKwanWong ,BB活潑好動,佢地有強烈好奇心和喜歡新鮮感,可能令媽媽覺得 ...

一天吃2餐,一天睡10小时以上

2019新春慶豚圓

WaiKwanWong 發表於 19-7-23 19:58
一天吃2餐,一天睡10小时以上

一歲/以上BB主要營養來自3餐固體,媽媽根據咀嚼/吞嚥能力,將食物切成小碎塊,俾佢透過咀嚼去強化口部肌肉,每日1-2碗飯、4-8湯匙瓜菜、1/2碗水果粒、2-4湯匙肉/魚/蛋/豆類(青豆/豆腐/枝竹),基本上可以食大人食物,少油、少調味、新鮮、多元化,用返果日大人食嘅食材整食物俾BB,比較方便仲可以增加佢嘗試新食物機會。BB有冇同屋企人一齊同枱食飯?

另外,1歲左右BB全日大概瞓11-14個鐘左右,黃昏後避免去嘈吵、多人地方,用輕輕拍背黎安撫,或者蓋有媽媽氣味嘅被令佢多D安全感,都可以囡囡易D入睡架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

[email protected] 發表於 19-7-24 16:57
一歲/以上BB主要營養來自3餐固體,媽媽根據咀嚼/吞嚥能力,將食物切成小碎塊,俾佢透過咀嚼去強化口部肌肉 ...

bb都系唔咪好願意吃粥,到處爬來爬去,唔肯坐定定,每次吃粥都有一碗,問題她好似唔願意吃軟飯,可能太干,覺得要嚼,可能唔想嚼啊,bb太過于調皮,晚上睡覺經常哭鬧,比安撫奶嘴才安心,經常睡覺動來動去,一天3餐?因為bb早上唔咪好早起身,个bb好痴身,所以煮飯都要等她醒了才能煮,所以早上吃奶!吃固體時間通常4小時就喂了!有時候她睏了都唔咪好肯吃!水又唔肯飲,水果又吃的少!真系唔知點安排她!

2019新春慶豚圓

WaiKwanWong 發表於 19-7-26 01:08
bb都系唔咪好願意吃粥,到處爬來爬去,唔肯坐定定,每次吃粥都有一碗,問題她好似唔願意吃軟飯,可能太干 ...

佢地專注力有限,一般剛開始進食10-15分鐘會最專心,同BB坐在同一高度俾佢清楚見您和食物,方便亙動, 媽媽亦可以係旁邊誇張咁示範吞嚥動作俾佢學習咀嚼,移開令佢分心嘅玩具,用顏色鮮艷餐具黎餵, 唔同進食方式會吸引BB食慾, BB嘗試過大而軟嘅手握食物未? 煮西式濃湯配搭軟飯/粉?

別墅

[email protected] 發表於 19-7-26 15:18
佢地專注力有限,一般剛開始進食10-15分鐘會最專心,同BB坐在同一高度俾佢清楚見您和食物,方便亙動, 媽 ...

她有吃餅乾,她不肯坐的,宜家給她看一些兒歌先肯吃,哎

2019新春慶豚圓

WaiKwanWong 發表於 19-7-27 12:48
她有吃餅乾,她不肯坐的,宜家給她看一些兒歌先肯吃,哎

2歲以下小朋友平均注意力集中時間一般唔超過7-8分鐘,坐唔定/唔專心都好常見 係遊戲中訓練佢專注力係最好架,例如講故事書、砌積木,最重要係完成1個遊戲後再開始做另外1個遊戲,培養佢專注嘅能力。小食係1歲以上BB飲食的一部小份,試下D健康小食: 全麥三文治、乳酪配水果、麥皮、蒸蕃薯都好簡單易整,媽媽多D嘗試食材鮮艷/唔同進食方法,每餐提供3-4種食物,煮成2-3個餸俾BB選擇,佢地鍾意模彷, BB係咪同大人一齊進食呀?

民房

我女也是好好動,之前我都懷疑她有多動症

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊