時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190719/bkn-20190719095625613-0719_00822_001.html

蔡英文稱人道處理港人尋求庇護 陸外交部:不要假慈悲

香港反對修訂《逃犯條例》風波持續,本月1日發生衝擊立法會事件後,近日有指10多名示威者赴台灣尋求庇護。台灣的蔡英文總統就事件回應稱,對於這些港人,會基於人道作適當處理。大陸外交部發言人耿爽周五(19日)表示,奉勸台灣某些人不要在這個時刻跳出來假扮慈悲。台灣移民署同日指,未接獲香港示威者申請庇護。

正在加勒比海國家聖盧西亞出訪的蔡英文,周四(18日)在當地接受媒體聯訪時表示,相信台政府有關單位已對事件有所掌握。耿爽在例行記者會上回應時表示,有關問題不屬於外交問題,又指島內某些人不要跳出來假慈悲,他們不過是個「泥菩薩」。

周四有境外媒體引述台灣律師稱,正協助有份參與反修例活動的香港示威者逃亡到台灣,並接觸台陸委會,尋求庇謢。陸委會同日回應稱,對於因政治因素致安全及自由受有緊急危害之港人,政府可提供必要協助;接獲相關申請後,會在尊重人權保障與人道關懷原則下,由相關機關參酌相關法規處理。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

回覆 Ben2003 的帖子

她自己也只是個泥菩薩

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

根本嗰60人,都唔知係咪收錢帶頭做嘢,一早安排好去台灣,有乜理由警察未拉到,咁快就決定着草到台灣?冇人幫佢哋安排?去到嗰邊又有人接頭,而家咁着草,分分鈡唔知幾時先返得嚟香港,會咁輕率咁短時間就決定離開?

嗰時搞佔中,黎智英都有過去揾太陽花運動嘅策劃人取經,哩60人只係普通暴動示威者咁簡單?

大宅

DoReMi媽媽 發表於 19-7-19 23:17
根本嗰60人,都唔知係咪收錢帶頭做嘢,一早安排好去台灣,有乜理由警察未拉到,咁快就決定着草到台灣?冇人 ...

佢哋個人生咁就玩完lu,咁既身份去台灣唔通當佢貴賓招待咩,點返工?衣食住行點等?可能會俾個集中營困集佢地圏養既,分分鐘好似同坐監無分別。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

c50382952 發表於 19-7-19 23:26
佢哋個人生咁就玩完lu,咁既身份去台灣唔通當佢貴賓招待咩,點返工?衣食住行點等?可能會俾個集中營困集 ...

所以,個決定係咪咁倉卒呢?定一早已決定?60人喎

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

DoReMi媽媽 發表於 19-7-19 23:30
所以,個決定係咪咁倉卒呢?定一早已決定?60人喎

應該一早計劃好晒,邊一班肯衝就幫佢地搞移民,不過移快左警方都未拉人 。

侯爵府

回覆樓主:

支持佢收晒班暴徒同埋個二百幻,咁香港會好好多。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

千祈唔好講明個前程俾佢哋知。

呢D暴徒,香港少一件係好事。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

coffeejoeybb 發表於 19-7-19 23:43
應該一早計劃好晒,邊一班肯衝就幫佢地搞移民,不過移快左警方都未拉人 。

...

破壞香港移民去台灣咁怪?
香港點都好過台灣啦。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

kittylam 發表於 19-7-20 00:20
香港點都好過台灣啦。

佢地思維係咁上下,永遠隔離飯香

珍珠宮

calvin1230hk 發表於 19-7-19 23:48
支持佢收晒班暴徒同埋個二百幻,咁香港會好好多。

支持台灣全數收容台獨生力軍,多咗200萬精英,好大機會真獨立

琥珀宮

回覆樓主:

我希望大陸唔好出聲,樂見佢地出走台灣,唔使移送返嚟嘞,對於英文姐如能善行包容,誠心送 ,最後唔好停,接收哂班暴徒與暴力支持者,善有善報,福有游龜

琥珀宮

kittylam 發表於 19-7-20 00:20
香港點都好過台灣啦。

台灣好,好香港好多

伯爵府

我朋友40歲左右全家移民台中, 話好happy 喎, 生活指數低嘛。 個仔讀書又無壓力喎。

講返60先。 佢地係咪天真到以為台灣會就咁收佢地? 之前睇過好似話今次動亂太陽花都有教路,可能骨幹份子一路有同果邊接觸。 搞事後咪問邊個想著草,幫手聯絡。

著草呢班會唔會本身係香港都不得志,又無本事移民,俾人氹話可借此到台灣申請庇護,信左就死左啦。

公爵府

coffeejoeybb 發表於 19-7-19 23:43

...

警方咁唔按照人地個劇本行事嘅,本來諗住好悲壯咁搞個政治迫害,點鬼知,入到立法會大樓啲警察又閃鬼咗,仲要到而家都唔上門拉人

大宅

畀面勳章

siulili 發表於 19-7-20 00:37
我朋友40歲左右全家移民台中, 話好happy 喎, 生活指數低嘛。 個仔讀書又無壓力喎。

講返60先。 佢地係 ...

肯定唔係鬱鬱不得志,純粹粒水,又要威又要戴頭盔,口裏說不「是暴徒」,身體卻很承認「自己做嘅係犯法嘅錯事」,警察開始逐個捉嘅時候,懶醒以為着定草,可以逃避犯罪嘅責任,戇居居到同撐「反X中犯惡法」一樣咁懵盛盛,一班無知嘅犯,連基本尋求政治庇護嘅要求都唔知,卡住咗喺台灣,仲樣衰過「陳同佳」,佢係他區犯法,最多咪唔去台灣,可以留喺香港嘅㗎吱吱悠悠,嗰班暴徒宜家人哋又唔想收你又唔返得黎香港,申請庇護嘅事都黃晒,本來都未起訴就幫香港警察省左好多時間搵暴徒!

Ben2003    發表於 19-7-20 00:57

侯爵府

kittylam 發表於 19-7-20 00:23
支持台灣全數收容台獨上頁生力軍,多咗200萬精英,好大機會真獨立 。

台獨是死路一條。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

arkilok 發表於 19-7-20 00:55
肯定唔係鬱鬱不得志,純粹粒水,又要威又要戴頭盔,口裏說不「是暴徒」,身體卻很承認「自己做嘅係犯法嘅 ...
台灣會通知香港咩人申請政治庇護? 如果無,其實佢地可以返嚟當無事發生架。

如果我係香港人工高 福利好 點會去做呢d事,係d黃老屍先咁癲。

珍珠宮

Ben2003 發表於 19-7-20 00:56
台獨是死路一條。

只係想台灣接收班毒青,攪台灣好過攪香港,蔡英文之前明明好支持佢地架

大宅

畀面勳章

siulili 發表於 19-7-20 01:02
台灣會通知香港咩人申請政治庇護? 如果無,其實佢地可以返嚟當無事發生架。

如果我係香港人工高 福利好 點 ...

香港人去嗰邊申請政治庇護,台灣係唔會公開,但係有一批香港人去咗台灣申請政治庇護呢個消息就已經通晒天,其實香港嘅警察要搵呢一班暴徒,只係需要向入境處查詢有關懷疑罪犯離開香港境內潛逃台灣嘅紀錄,對有懷疑嘅人作出深入嘅調查,其實要知道一班人走咗過去申請政治庇護係唔難㗎!
即係話到佢哋以為香港奈佢唔何你起訴,就返嚟香港嘅時候,分分鐘一落機就比香港警察逮捕!

天網恢恢,疏而不漏!

首頁

尾頁

跳至