時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Yoyo0820 發表於 19-8-2 19:05
經過呢兩個月我深深感受到呢條條例好有用處!就係要捉哂班買國賊,反中亂港既人!肥佬黎走唔甩
...

洋房

回覆 bobocheung65 的帖子

不是真的, 一些報社已公報校方的澄清聲明,.....
"...佛教志蓮中學今日(8月1日)發布聲明澄清,並無本校生於元朗示威受傷。因有社交媒體流傳資料,稱該校教師陪同學生於7月27日到元朗示威後受傷,中學於是向學生查證後,表明有關學生並未有到過元朗亦沒有受傷,並於今日下午如常返校參加原有的暑期活動,同時該中學近期亦沒有收到家長有相關投訴。

聲明稱期望是次事件能告一段落,讓學校回復平靜,師生及家長不再擔憂。.... "

https://www.dotdotnews.com/2019/08/01/breakingnews/%E4%BD%9B%E6%95%99%E5%BF%97%E8%93%AE%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%BE%84%E6%B8%85%EF%BC%9A%E7%84%A1%E6%9C%AC%E6%A0%A1%E7%94%9F%E6%96%BC%E5%85%83%E6%9C%97%E5%8F%97%E5%82%B7

http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2019/0801/329087.html

http://news.wenweipo.com/2019/08/01/IN1908010069.htm

在此大家亦是因不太信此網絡流言才在此提問, 但真的希望此"原創"的人不要再做出傷害任何無反撃如此妄言的學生及教師/學校/家展的流言了, 這些學生亦不是弱智而是有嚴重學習困難的學生, 人家教職員及家人已要用比常人多倍計的心力及耐性愛心去協助此類學生, 學生亦比常人而用倍計的毅力去成長, 我們常人即便因政治取捨之事亦不應在口舌上傷了其他人損了他們的愛心及公道. 任何的摧毀均會比並建立來得易及快, 但事物情一旦被予摧毀後很多亦將無法再逆轉的.......

P.S.
見報社再有新一篇的跟進:-
http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2019/0802/329946.html

網傳特殊校老師 利誘學生遊行 - 時間:2019-08-02 04:27:41 來源:大公報

"...【大公報訊】記者紫菀報道:繼黃師仇警,網上不時流出老師帶學生上街遊行示威的傳言,不論真假,足以令家長膽戰心驚,擔心子女被煽動走上街頭。昨日便有社交平台發布帖文指,有特殊學校老師利誘學生參加元朗遊行,雖經證實事件並無其事,但家長都擔心傳言屬實,結果仍廣泛流傳。有校長呼籲老師恪守專業,盡早讓家長恢復對學校信心。

昨日網上出現一篇帖文,指佛教志蓮中學有學生在班主任「瞞着家長、教唆及帶領下」,前往元朗參加違法示威,結果被警察撲穿頭縫了17針,又繪影繪聲指「家長問女學生點解咁蠢走去示威,佢話老師應承去完示威畀個學生會會長佢做!」

校方發聲明指傳言不實

不少網民眼見近日不少「黃師」空群而出,更證實在網上散布仇警言論、煽動人上街的資訊,令以上消息雖未證實,已令人憂心忡忡。網民Winnie Ching認為「好恐怖,但要查清楚件事先」,Kit Tang指「如果件事系(係)真、應該報警!」Yan He則認為「教育牽扯下一代,這樣的老師可恥至極,必須將沒有師德的人清除出去」。

大公報就此事向教育局查詢,教育局發言人傍晚表示,校方向當局證實事件並非屬實,而有關學生沒有參與所指的遊行,更沒有受傷。該校其後亦發聲明,指有關傳言實屬虛構,有關學生並未到過元朗及沒有受傷,並於昨日如常返校參加活動,近日亦無收到家長相關投訴。

香港教育工作者聯會黃楚標學校校長黃錦良擔心,家長似乎聽得多「黃師仇警」的消息,而對學校失去信心,教育界應想辦法讓家長對教育界重拾信心。他又認為,家長如發現有不當資訊,可向學校反映,而老師的言行更對學生影響深遠,故此必須恪守專業,不要將自己情緒傳給下一代,更不要參與街頭暴力,否則需要承擔後果。他又認為,學校應時刻提醒老師不要發表偏激言論,教育局亦應向學校明確發出指引,強調對宣揚暴力的思想絕不姑息。......"

伯爵府

回覆 Debbiebbccd 的帖子

好行夾唔送

男爵府

Yoyo0820 發表於 19-8-2 19:05
經過呢兩個月我深深感受到呢條條例好有用處!就係要捉哂班買國賊,反中亂港既人!肥佬黎走唔甩
...

我覺得當初個個鬧一籃子唔發牌 再睇睇今日881903 rthk appledaily 日日鬧日日煽動d 人上街衝擊 反政府

佢人在高位仲肯發聲支持 我好佩服佢

te quiero mucho mi amo

男爵府

wongcy 發表於 19-8-2 16:41
商台D DJ 一面倒講O既野有鼓勵D學生繼續搞大件事, 其實佢地有無親身去現場遊行? 還是坐係屋企食花生 :quest ...

星期一人地都未必罷工啦 錢同現實兩回事
te quiero mucho mi amo

大宅

回覆 Debbiebbccd 的帖子

Well said!

大宅

回覆樓主:

年輕人激進因為佢地成長喺網路年代,
可以自己揀想睇嘅野去睇,
無經歷過戰爭、無捱過餓,
甚至屋企驕生慣養,
唔合自己意就發脾氣,
鍾意革命嘅浪漫主義,
覺得自己有正義感,
但有部分人做出黎嘅野真係反映年齡,
太天真太幼稚

珍珠宮

2024年龍年勳章

罷工罷課係人哋自由。

應該支持佢哋永久罷工罷課。前題係唔好妨礙到其他人。

男爵府

sukicloud 發表於 19-7-20 00:24
我對森美極度失望
我由中學開始聽佢,佢竟然不分是非
我決定抵制彩豐行

我由上年開始鐘意佢,而家對佢好失望!已經unfollow 佢ig

大宅

回覆樓主:

呢條友為保飯碗乜都夠膽死講,埋沒良心嘅戲子!我由原本好欣賞佢,到而家極度討厭佢!!!

大宅

如果仔女要求我地某D事而我地唔答應又冇回應,仔女得唔到答案變得好激進做盡激心的事,請教各位做父母應該點做點教呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

已經死咗幾個,仲有人盲埋,森美有冇諗過,死者父母會幾難過?
將來佢仔女去做爛頭卒,又點呢?

別墅

taktakjar 發表於 19-7-19 23:26
如果呢個世界每個人都因為別人無聆聽自己聲音而激進,咁同野獸本能侵略性有咩分別? 人就係因為有教育及思 ...

出名抽水王一名. 二打六成日想博出位

首頁

尾頁

跳至