時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B2%99%E7%94%B0%E5%8F%8D%E4%BF%AE%E4%BE%8B%E8%A1%9D%E7%AA%81-%E6%9C%AC%E5%8F%B0%E7%B6%93%E6%9F%A5%E8%AD%89%E4%B8%A6%E7%84%A1%E8%AD%A6%E5%93%A1%E8%A2%AB%E9%89%97%E6%96%B7%E6%89%8B%E6%8C%87-081309390.html

沙田反修例衝突 本台經查證並無警員被鉗斷手指

本月14日沙田反修訂《逃犯條例》遊行結束後,示威者及防暴警察在新城市廣場爆發衝突,多名示威者、警員及記者受傷。警方在當晚午夜時說,有11名警員受傷,其中一人被咬斷手指,最少2017女被捕。

衝突期間,有數名警員被示威者包圍,有警員報稱被人咬斷手指,並向記者展示斷指。亦有站在扶手電梯的警員,被人踢跌,再被十多人上前襲擊。

有示威者與警員糾纏期間被扯爛上衣,亦有人倒地,要用氧氣罩協助呼吸,有血流披面的示威者表示被警員打穿頭,多名記者懷疑被雜物擊中受傷。

本台一度報道有警員被鉗斷手指的消息,後經查證,證實並無鉗斷手指的個案,已適時將錯誤文字及聲音報道刪除。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

男爵府

其實兩方面都不斷作假報導,好唔道德,

大宅

ckygrace 發表於 19-7-20 02:52
聰聰都係話一個
係rthk媒體自己傳
又關聰聰事?

btw傳用鉗位人兄已經起到底

補充內容 (19-7-20 03:19):
求證下先

侯爵府

GN0000[T] 發表於 19-7-20 03:11
聰聰都係話一個
係rthk媒體自己傳
又關聰聰事?

起到底係咪拉左?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

GN0000[T] 發表於 19-7-20 03:11
聰聰都係話一個
係rthk媒體自己傳
又關聰聰事?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

一哥係話一個

別墅

回覆樓主:

瘋傳嘅人别有用心,儍嘅先會人云亦云

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港電台真係要摺埋佢,收視又唔係高

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B2%99%E7%94%B0%E8%A1%9D%E7%AA%81%E8%AD%A6%E6%8B%9837%E4%BA%BA11%E8%AD%A6%E5%82%B7-%E6%9C%89%E8%AD%A6%E5%93%A1%E8%A2%AB%E5%92%AC%E6%96%B7%E5%8F%8A%E9%89%97%E6%96%B7%E6%89%8B%E6%8C%87-163202970.html

沙田反修訂《逃犯條例》遊行結束後,示威者及防暴警察在新城市廣場內衝突,多名示威者、警員及記者受傷。警方說,有11名警員受傷,其中一人被咬斷手指,另一名被鉗夾斷手指,警方拘捕最少20男17女。

衝突期間,有數名警員被示威者包圍,有警員聲稱被人咬斷手指,並向記者展示斷指。亦有站在扶手電梯的警員,被人踢跌,其後有十多人上前襲擊。

有示威者與警員糾纏期間被扯爛上衣,亦有人倒地,要用氧氣罩協助呼吸,有血流披面的示威者聲稱被警員打穿頭,多名記者懷疑被雜物擊中受傷,要坐在地上休息。

大宅

畀面勳章

其實佢哋製作鏹水攻勢,暴力衝擊,鐵支掟磚,群毆警察,嚴重傷害他人身體,非禮及暴力對待禁錮香港市民,破壞立法會,區區非法張貼破壞環境清潔,呢啲已經係事實。多一件唔多少一件唔少啦!
即時報道嘅嘢總會不停咁更新,小心唔好跟車太貼,先係正常嘅香港人中立持平嘅態度,唔好同失智暴徒爭論多一件還是少一件暴力事件,多一件暴力事件對香港人來講都唔會係一件開心嘅是就好少一件暴力事件,亦都唔代表班暴徒冇做過暴力行為。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

有另一個被打斷手指關節也無講

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

ckygrace 發表於 19-7-20 02:52

不是警方作假消息,係班暴徒專登在各媒體,傳出一張台灣報導斷指相,來發放假圖錯誤引導讀者,後來已有JM和fb澄清咗假圖。

黃屍暴徒目的只想混淆視聽,去淡化同黨真正咬斷警察手指的報導真相!

可恥!

珍珠宮

畀面勳章

大力大力 發表於 19-7-20 11:58

好圖

珍珠宮

capricornbb 發表於 19-7-21 10:52
不是警方作假消息,係班暴徒專登在各媒體,傳出一張台灣報導斷指相,來發放假圖錯誤引導讀者,後來已有JM ...

exactly!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

報導正確,冇警察被鉗断手指.....

因為係被口咬断手指,冇用到鉗。

又玩語言偽術

大宅

畀面勳章

capricornbb 發表於 19-7-21 10:52
不是警方作假消息,係班暴徒專登在各媒體,傳出一張台灣報導斷指相,來發放假圖錯誤引導讀者,後來已有JM ...

呢啲係佢哋一貫嘅伎倆,混洧視聽之餘,又會知道政府部門嘅發言人多數都避重就輕,唔會將所有受傷嘅警察身體嘅受傷程度一一報告,因為警察已經受咗傷唔希望再係佢哋受傷私隱上邊大正宣揚,好讓佢哋可以早日康復不受騷擾。所以班黃暴徒先至可以同埋啲黃媒體繼續誤導公眾。

大宅

真係唔知邊邊先係鐘意做假新聞

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Ben2003 發表於 19-7-20 02:32
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B2%99%E7%94%B0%E5%8F%8D%E4%BF%AE%E4%BE%8B%E8%A1%9D%E7%AA%81-%E6%9C%AC% ...

傻啦!跟本就無喺新城市廣場發生過衝突!
全港人一齊發同一個夢咋嘛!

大宅

yw1987 發表於 19-7-21 11:19
真係唔知邊邊先係鐘意做假新聞
又係你呀1987

首頁

尾頁

跳至