0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問問各靚媽,BB在8/7打預防針,之後去到13/7見佢有間唔中咳,到左14/7第二日發覺BB咳得多左,即刻帶佢睇醫生,醫生話俾人傳染,話係感冒果啲,開左滴鼻水同三樽藥水,因為阿B星期一至五俾奶奶湊的,醫生話盡量無咩唔好俾藥佢食,先滴鼻,奶奶都有聽足指示,之後見BB都仲有痰咳先餵過BB食藥水,到尋晚返到黎屋企聽到BB咳聲有痰,我地而家都唔知點算好,一直食西藥驚對BB健康唔好,醫生講過有副作用,各位靚媽求指教

大宅

其實自己會慢慢好,飲食ok冇燒就得

別墅

nalinacc 發表於 19-7-20 07:35
想問問各靚媽,BB在8/7打預防針,之後去到13/7見佢有間唔中咳,到左14/7第二日發覺BB咳得多左,即刻帶佢睇 ...

你可以試下帶bb游下水,我個b成日游完水,以前個肺仔都唔夠氣,而家日日游水,痰都少左好多

男爵府

redbus 發表於 19-7-20 07:59
其實自己會慢慢好,飲食ok冇燒就得

咁西藥仲食唔食好?

男爵府

mandyshum 發表於 19-7-20 09:11
你可以試下帶bb游下水,我個b成日游完水,以前個肺仔都唔夠氣,而家日日游水,痰都少左好多
...

無帶過BB去游水啊,4個月可以嗎?之前有見啲BB套住水泡游水好得意,老公話驚套住BB頭辛苦

別墅

nalinacc 發表於 19-7-20 10:54
無帶過BB去游水啊,4個月可以嗎?之前有見啲BB套住水泡游水好得意,老公話驚套住BB頭辛苦
...

聽果到啲人講甩左臍帶已經可以游水,本身人類嘅頭部都會浮㗎啦個水泡係幫助佢再浮得穩陣啲安全啲咋嘛反而我個b好細個已經開始游水,條頸仔好快就硬淨左啦

別墅

陪月有話可以去買 猴棗散 你可以搵下資料

大宅

nalinacc 發表於 19-7-20 10:47
咁西藥仲食唔食好?

我覺得可以唔食,除非佢咳得勁 

男爵府

mandyshum 發表於 19-7-20 10:59
聽果到啲人講甩左臍帶已經可以游水,本身人類嘅頭部都會浮㗎啦個水泡係幫助佢再浮得穩陣啲安全啲 ...

男爵府

puiyeelove 發表於 19-7-20 11:05
陪月有話可以去買 猴棗散 你可以搵下資料

好,Thank you你

男爵府

redbus 發表於 19-7-20 12:03
我覺得可以唔食,除非佢咳得勁 

好的

首頁

尾頁

跳至