自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

Rita 發表於 19-7-20 13:51
好多人唔知自己拖住拉喼/買餸車,話轉彎就轉彎,個轆轆埋黎我對腳,又試過幾次比佢個拉喼kick親差D扒街
...

係,成日避喼,我直頭試過仆街

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

前幾年去外國d outlet 掃貨都係拖喼去,d 鬼都係咁。
我女係外國讀書,教佢art 個老師純鬼婆,都係拖喼帶教材黎

如果比我揀,拖喼好過買餸車。

珍珠宮

回覆樓主:

我考試真係拖喼去open book
博老命拎

水晶宮

回覆樓主:

要用喼 就用㗎啦。
律師上 court 都係拖喼。

男爵府

回覆樓主:

有需要米用
唔好先入為主

珍珠宮

老實,我借書都試過拖喼
借太多書,好重
唔拖喼唔得

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 19-7-20 13:54
我真係同個仔4隻手每人拎d架咋,從來無用過喼或者車!

唔係人人都拎得到,我隻手拎唔到重野, 小朋友又細, 唔拉喼點拎?

珍珠宮

CathyChan1126 發表於 19-7-20 13:49
我反而想問,
如果買書,拿唔到,
應該用咩拿

早十幾年前,我媽年年逼我爸請假揸車去幫我地載書
我媽話拎到手斷
我地住既屋苑地勢高啲
要行斜路
真係睇到都暈

瑪瑙宮

無話可說 發表於 19-7-20 13:16
唔係旅行,係講香港人日常生活,去咩展覽都拖喼!加埋大陸人又係拖喼掃貨,真係通街拖喼人,一離開香港又無 ...

咁唔拖喼可以拖咩

男爵府

回覆樓主:

喼真係去旅行先用架咩
多野攞用喼方便d咪用囉
10幾年前d化妝師上門化妝已經拖喼架啦
大把香港人都會,唔係你口中某國人嘅專利
咁都搵野黎講
我去日本shopping都係拖個喼去,方便唔使拎到手都斷,都無俾人歧視過,係香港人咁麻煩

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Rita 發表於 19-7-20 13:51
好多人唔知自己拖住拉喼/買餸車,話轉彎就轉彎,個轆轆埋黎我對腳,又試過幾次比佢個拉喼kick親差D扒街
...

同意,用唔緊要,但要顧及他人。真係拖住架車/個喼好似大哂咁,咩都唔睇唔理,我都比人轆過腳好多次

琥珀宮

我愛Corina 發表於 19-7-20 13:56
前幾年去外國d outlet 掃貨都係拖喼去,d 鬼都係咁。
我女係外國讀書,教佢art 個老師純鬼婆,都係拖喼帶教 ...

咁我又無見過,朋友話鬼佬一出門就上私家車,買野手推車又可以推到出停車場,唔使用喼

翡翠宮

我真係未用過拖喼,除去旅行外

一來多數老公拎
二來我嫌煩,又要拎個喼出黎,用完又要清濕番晒D 碌,放番好

不過拎喼都係按需要嗎,冇話邊個帶興既

伯爵府

諗住會買重野拖喼都唔係好大問題啫, 去超市買油買米買罐頭都要用手推車啦, 只要小心唔好撞到人應該冇問題吧。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

無話可說 發表於 19-7-20 06:25
咁我又無見過,朋友話鬼佬一出門就上私家車,買野手推車又可以推到出停車場,唔使用喼
...

去super market d 野更係唔會用喼啦,有trolly,carpark 又係出面。但去掃outlet, carpark 鬼咁遠,又無trolly, 唔用喼好難拎呀。

老師多教材,用喼整理方便d 掛。

伯爵府

我去書展都拖篋,有咩問題?
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

水晶宮

回覆樓主:

自從有了小朋友多左買小朋友書後,去書展攞喼已經係我must item,唔係由會展行去地鐵都攞死左。

我個喼仔跟我去書展重多過去旅行

琥珀宮

我愛Corina 發表於 19-7-20 14:30

去super market d 野更係唔會用喼啦,有trolly,carpark ...

可能係啦!尋日朋友同我入書展,覺得又恐怖又好笑,佢十幾年無返黎香港 ,佢話呢d景像只係香港有

珍珠宮

當年影便價婚紗相,人地講明有啲野要自己帶,都幾多野下,所以拖喼影婚紗相

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

邊關大陸事.

十幾年前已經係咁啦. 去美食節d 人拖喼去.

首頁
12345...8

尾頁

跳至