懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

自從有左之後,今星期應該係第十週。 始終未夠三個月,有時無辦法底下,都要同部分公司既人透露。但上司係未生過bb, 呢段時間有唔舒服佢都唔會明。而且呢個group 既媽媽先會知道,初初孕期既辛苦,真係好難受!因為我之前返工真係好博,好多野都想做到最好,去到我有左第四五週開始,望住電腦啲字會飛走,好頭暈好頭痛,又會作嘔同真嘔,聞到少少味立即想嘔。所以宜家夠鐘就立即放工,要返屋企休息。返到屋企,又無胃口食野但又好肚餓。食少少野就開始頭暈又頭痛。只可以訓教。宜家咩娛樂都無,又唔敢出街,好似坐監咁。就算放假出街,很快就行唔到。心情好差,點算好?

大宅

回覆樓主:

加油,過多2-3星期應該會好d, 有左係咁ga la, 顧自己得ga la, 唔洗理其他人點諗,休息多d 最緊要,工作第時再博過

洋房

加油!我好明白你嘅心情,未有嗰陣會全心全意工作,希望做到最好,有咗之後實在有心冇力。雖然好想將工作做到非常完善,不過實在力不從心,日日放工之後就好想休息咩都唔想做。頭三個月就算放假都訓係張床到,爭取機會休息唔敢四圍行。另外,好驚自己會病,會影響到BB。試過未夠三個月嘅時候,翻翻下工發燒,之後老細叫我返屋企休息睇醫生,我睇完醫生之後返到屋企,直情崩潰,情緒失控。

我明白你要適應生活上同身體上嘅改變,而家你最重要嘅工作係照顧好自己身體等BB可以喺你嘅身體健康成長,加油!

民房

sharon_yingwa 發表於 19-7-20 14:36
加油,過多2-3星期應該會好d, 有左係咁ga la, 顧自己得ga la, 唔洗理其他人點諗,休息多d 最緊要,工作第時 ...

多謝你丫。可能我太在意其他人既諗法。成日都攪到自己唔開心。

大宅

sharon_yingwa 發表於 19-7-20 14:36
加油,過多2-3星期應該會好d, 有左係咁ga la, 顧自己得ga la, 唔洗理其他人點諗,休息多d 最緊要,工作第時 ...

講得好岩呀,其他人一定有人唔抵得,但最緊要唔好做 d 自己後悔既野

大宅

只可以話,好多人想要BB都無,想有呢D辛苦都不能夠。可算係開心的辛苦!睇下想要BB個page, 你可能會感覺好D。

民房

ShalaNg 發表於 19-7-20 15:40
加油!我好明白你嘅心情,未有嗰陣會全心全意工作,希望做到最好,有咗之後實在有心冇力。雖然好想將工作做 ...

非常感謝你!我地真係經歷同一樣既野!有人明白我實在太好了!希望身體快啲好番變番正常人啦!

大宅

回覆樓主:

同埋,enjoy下同BB 2人一體的時光,呢段日子都唔會太耐,佢出左世仲麻煩,haha

複式洋房

回覆樓主:

懷孕初期因為荷爾蒙突然變左,身理同心理嘅變化可話係180度咁轉,要時間適應,加油。
我初初未知有左大約5至6週直頭情緒失控到同一個十幾年嘅姊妹割蓆添呀

珍珠宮

.

別墅

我個陣都係...
我就食蘋果甜甜地,又健康...
跟住就係食啲口笠濕梅

個人就會冇咁負能量

別墅

瞓得好勳章

Yesnoyes 發表於 19-7-20 13:50
自從有左之後,今星期應該係第十週。 始終未夠三個月,有時無辦法底下,都要同部分公司既人透露。但上司係 ...

好慘!我好明白你,我而(emoji)11週,情況同你一樣,呢段時間真係好難捱,未陀過既人係唔會明白的,不過可能我冇返工,壓力冇你咁大,但要湊個大既(emoji)(emoji)(emoji)希望D時間快D過,你都要加油呀!

子爵府

可以嘅話放一陣假
上網睇吓BB相 研究下BB野
過咗頭三個月好好多㗎啦

大宅

真係冇大過肚唔知嗰種辛苦,我嗰時都喊過幾次,睇FB見到有啲朋友生兩三個好開心去玩,我同自己講,係值得嘅!過咗呢段時間你會舒服好多!為母則強!所有事都係小事,孩子所有事都係大事,加油!

別墅

自從有左之後,今星期應該係第十週。 始終未夠三個月,有時無辦法底下,都要同部分公司既人透露。但上司係 ...

加油!初懷孕係辛苦D,如果5舒服就休息下,5反工住好好養胎,過三個月會好D

複式洋房

初孕真係堅辛苦,有時嘔到崩潰而大哭(emoji)起來。好在老公都陪住,好錫我,家中大小事都由佢打點,唔使返工時都在家休息做廢人。

大宅

工作方面,如有假期,可返兩日放一日。
食物方面,可試話梅,檸檬薑可改善胃口。
起身唔好咁誇張係可以去街嘅,只要唔好太劇烈嘅運動就得啦。 放工去行下公園或者睇場戲先至返屋企。

大宅

加油呀,頭幾個月辛苦少少
帶定少少低糖零食
得閒唔開心或唔舒服就食少少
做野果度都係盡做
真係唔得就要SL抖一抖喇
上網睇下片買下bb雜誌睇下令自己分心
要放鬆呀

大宅

好多媽媽初頭都係又暈又嘔,好辛苦,唯有攤係張床到煲下劇啦

禁止訪問

首頁

尾頁