自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

py0412 發表於 19-7-20 20:17
我唯一要求都係準時收工咋,因為趕返去陪小朋友好重要,咁再努力下

我覺得樓主係ok既,員係4年無做野,未適應到。你當搭飛機有時差甘,

人工褔利好,唔駛ot,又近屋企。唔易搵。
每分工都要磨合,試多排先算

伯爵府

princessgw 發表於 19-7-20 20:34
我覺得樓主係ok既,員係4年無做野,未適應到。你當搭飛機有時差甘,

人工褔利好,唔駛ot,又近屋企。唔易搵。

我知份工條件係好好,但真係未習慣,希望返多一排會好d

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

py0412 發表於 19-7-20 19:18
唔識架,佢都係我走左先黎

可能大家工作模式有d唔同

伯爵府

good_pig 發表於 19-7-20 20:49
可能大家工作模式有d唔同

一來,二來跟果個project唔同的,所以做既野又完全唔同哂,所以先覺得好難

大宅

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔駛OT, 又近,最吸引係準時收工,可以再做耐啲適應下,其實就算出面做part time, 個上司對下屬都要求高,唔會因為你只係part time而要求低,所以都係做住先啦!

伯爵府

kittybaby2012 發表於 19-7-20 20:55
唔駛OT, 又近,最吸引係準時收工,可以再做耐啲適應下,其實就算出面做part time, 個上司對下屬都要求高, ...

都明白,而家都係做住先

子爵府

繼續啦,只是你暫時未適應,加油啊

男爵府

py0412 發表於 19-7-20 20:14
唔係放棄自己,不過真係對自己冇咩信心就真,覺得自己冇以前咁叻

萬事起頭難,要d時間適應,好快掂架啦

男爵府

另外其實返舊公司CV都好睇的,因證明到你之前做到野,個人又唔jumpy,所以加油呀

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

未習慣,等自己慢慢習慣下
準時收工最重要

大宅

起碼做3個月先

做上咗手再決定啦

始終搵過第二份工未必有而家嘅offer

水晶宮

回覆樓主:

慢慢會習慣返 , 始終4年冇返工, 比d時間 比d信心自己 加油 !

珍珠宮

好媽媽勳章

py0412 發表於 19-7-20 18:08
我4年前生左大仔後就開始冇做野,細女都2歲,上星期工人姐姐黎左,而咁岩我舊公司請返我,我只返左3日工

...

人工好,唔駛OT,準時收工~覺得係難得的好工,而且返工半小時鬆啲就到,份工的條件好好。

而家唔適應,可能只因太耐冇工作。俾多啲時間(至少3個月)自己適應,同埋你諗下,份工其他人做得掂,你都一樣可以做得好。係需要啲時間適應啫。

伯爵府

amypekkle 發表於 19-7-20 21:48
人工好,唔駛OT,準時收工~覺得係難得的好工,而且返工半小時鬆啲就到,份工的條件好好。

而家唔適應, ...

教我果個同事係上左年紀既呀姐,佢話佢當初入黎做,上手只教左佢一次就自己做,佢仲話呀頭唔中意人地學野學咁耐,佢意思係話我返左3日仲未記得哂係已經叫耐……我聽完覺得真係唔知點,原來返左工3日就應該要識哂,仲要佢只係返到下星期五,姐係我得返一星期實習,學唔識就自生自滅

男爵府

py0412 發表於 19-7-20 18:08
我4年前生左大仔後就開始冇做野,細女都2歲,上星期工人姐姐黎左,而咁岩我舊公司請返我,我只返左3日工

...

做,以HR請人角度,有返工作經驗之後能你就易穩其它part time job or full time job都易好多。

男爵府

2018復活節勳章

py0412 發表於 19-7-20 21:58
教我果個同事係上左年紀既呀姐,佢話佢當初入黎做,上手只教左佢一次就自己做,佢仲話呀頭唔中意人地學野 ...
當是自己的一個挑戰,我初初返工時,上頭交咩落嚟俾我做我都無say no,即使係我從未接觸過的我都盡力去完成佢。過程中雖然係好辛苦但我發覺我好快變得好強,學識好多嘢,做得嘢得到上頭賞識人工亦加得快,所以唔使怕,只要盡力去做就得了。大不了被炒再揾下份
ps 我當時生完BB 5年后先返工

伯爵府

summerlife 發表於 19-7-20 22:14
當是自己的一個挑戰,我初初返工時,上頭交咩落嚟俾我做我都無say no,即使係我從未接觸過的我都盡力去完成 ...

我都係冇得say no的,因為上司同其他同事完全唔識我d野,個同事一走左,我咩都要自己解決,係一個好大挑戰,唯有試下

summerlife    發表於 19-7-20 22:18

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

jumphigh 發表於 19-7-20 22:23
畀啲信心自己! 轉新工都會有壓力, 何況你冇做幾年, 畀啲時間自己, 唔好迫自己短時間做出成績, 你係咪 ...

冇得唔迫自己,再下多個星期一就要自己一個完全take over哂全部工作,冇人識做………姐係得返5日

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至