自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓

py0412 發表於 19-7-20 18:08
我4年前生左大仔後就開始冇做野,細女都2歲,上星期工人姐姐黎左,而咁岩我舊公司請返我,我只返左3日工

...

我當年都係幾年FTM,返出來做嘢,頭一星期真係好難適應。一個月之後,開始pick up 到。

三日冇可能咁快上手。

一至兩個月會開始順暢。

加油!

放鬆心情,加油,一定得。

伯爵府

jumphigh 發表於 19-7-20 22:26
問上手攞定電話,有乜唔清楚whatsapp佢問

佢冇可能會應我,我返左3日,佢已經覺得我蠢,再問佢又俾說話我聽

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

py0412 發表於 19-7-20 22:29
佢冇可能會應我,我返左3日,佢已經覺得我蠢,再問佢又俾說話我聽

吓?佢咁衰!

伯爵府

bik1229 發表於 19-7-20 22:28
我當年都係幾年FTM,返出來做嘢,頭一星期真係好難適應。一個月之後,開始pick up 到。

三日冇可能咁快上 ...

但而家最大問題係我上手做多一星期就走(emoji)到時求助冇門,唔到我唔適應,仲要頂埋另一個同事d野,因為佢下下星期放大假………上手d野都未熟,又俾其他人的工作我跟

伯爵府

jumphigh 發表於 19-7-20 22:30
吓?佢咁衰!

係衰架,佢仲串我抄左筆記都唔記得,佢話佢入黎做完全冇抄筆記,下星期學另一個同事d野,下下星期要頂埋佢放假,你話係咪好大壓力

大宅

我4年前生左大仔後就開始冇做野,細女都2歲,上星期工人姐姐黎左,而咁岩我舊公司請返我,我只返左3日工

...

搵第份工原因?

水晶宮

2019新春慶豚圓

py0412 發表於 19-7-20 19:08
我就27,以前返工都覺得自己好醒目,個個老闆都有讚冇彈,但唔知係咪太耐冇做野,又冇咩記性,返工好似不 ...

生完記性係差D 的
我成日好似失憶咁

男爵府

...

慢慢好習慣,加油。做生不如做熟

男爵府

怕你有靠山,怕你代替佢,堅持

子爵府

2019新春慶豚圓

...

要幾個月適應,慢慢黎,加油

伯爵府

soright 發表於 19-7-20 23:03
怕你有靠山,怕你代替佢,堅持

請我返黎就係代替佢,可能佢嬲呀姐睇得起我,所以佢先對我咁

伯爵府

alicego62 發表於 19-7-20 22:39
搵第份工原因?

睇#3

大宅

py0412 發表於 19-7-20 18:20
呢份工都係由頭開始的,因為4年咩都轉哂,唉,其實我都知好多工都要OT,尤其我呢行shipping
...

點都捱一年拎返份工作經驗先再搵過份~

男爵府

2019新春慶豚圓

py0412 發表於 19-7-20 19:08
我就27,以前返工都覺得自己好醒目,個個老闆都有讚冇彈,但唔知係咪太耐冇做野,又冇咩記性,返工好似不 ...

唏,27歲好快適應,唔洗擔心,正常人放一個長假都會連公司密碼唔記得啦,比膽你,唔洗驚!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

如果上手對你的態度不是太差,會否考慮「收買」佢,請佢食一餐lunch話多謝佢教你。睇下佢會否對你態度好啲,同埋如果佢走後想問佢野,希望佢肯答。

不過老實講,走後2-3個星期啲野都記得,過一個月可能開始有啲野會忘記。

所以呢個星期盡量問多啲,自己寫低寫得詳細啲。

男爵府

...

先返左3日工,做多一兩個禮拜再作考慮
不過我會揀他條既工instead of壓力大既
心情好對我來講好重要 心情唔好做乜都無心機

伯爵府

...

堅持,只是未適應者,依家無份工係輕鬆架啦!難得準時收工唔影響家庭。

伯爵府

2019新春慶豚圓

...

可能係你未適應習慣啫,特別睇住小朋友出世照顧左佢哋幾年,返工係擔心同關心嘅,既然只係返三日就當適應下外邊嘅環境,其實聽你形容其實份工都唔算太差,再堅持努力下!

男爵府

...

對自己要有信心,生仔咁難嘅事都搞掂,仲有咩搞唔掂?
心態要正面,兵來將擋,冇咩大不了

大宅

py0412 發表於 19-7-20 18:14
教我果個同事下星期五就last day,再下星期又話有個同事放大假,我要做埋佢d野,但我岩岩入黎做……真係咩 ...

真係同以前差咁遠?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊