懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

六月尾生左仔仔, 係之前用剩的雪卵,大仔現在兩歲五個月,係ivf 成功的。我現在好後悔生左第二個因為newborn 好辛苦,所有野重新來過,但已經冇得返轉頭!現在先知道生兩個其實係會冇曬自己的私人時間!好好好後悔!

男爵府

tcms16 發表於 19-7-20 18:24
六月尾生左仔仔, 係之前用剩的雪卵,大仔現在兩歲五個月,係ivf 成功的。我現在好後悔生左第二個因為newbo ...

最辛苦是newborn 階段,過左就係收成時候,到時甜到上心頭。加油!

用戶要求終止服務

PKMP 發表於 19-7-20 23:57
最辛苦是newborn 階段,過左就係收成時候,到時甜到上心頭。加油!
...

要幾時先會好d,好辛苦呀!真心覺得很後悔

子爵府

加油!加油!

男爵府

tcms16 發表於 19-7-21 02:57
要幾時先會好d,好辛苦呀!真心覺得很後悔

我都有兩個小朋友(相差兩歲4個月),其實到細b大約6個月識爬開始,大細b就會一齊玩,到時細b戒左夜奶,咁你就會冇咁攰,見到兩個一齊玩仲會覺得好安慰~ 加油!
tcms16 發表於 19-7-20 18:24
六月尾生左仔仔, 係之前用剩的雪卵,大仔現在兩歲五個月,係ivf 成功的。我現在好後悔生左第二個因為newbo ...

Hello tcms16,明白照顧初生BB係人生一大挑戰,而且培育兩個小朋友唔簡單呀,好欣賞你將弟弟帶到哥哥身邊,讓哥哥有機會教弟弟自小學習如何與人相處、互相分享、彼此尊重,呢個係爸媽俾佢地既禮物,一個一生一世既同伴。媽媽有冇家人可幫手照顧,俾自己間中抖下氣? 照顧BB有冇咩困難?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

用戶要求終止服務

EudyptulaMinor 發表於 19-7-23 21:22
我都有兩個小朋友(相差兩歲4個月),其實到細b大約6個月識爬開始,大細b就會一齊玩,到時細b戒左夜奶,咁 ...

你細b幾時戒夜奶?我大個個兩個半月已經戒了!現在等緊細個個幾時戒

用戶要求終止服務

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-7-24 16:44
Hello tcms16,明白照顧初生BB係人生一大挑戰,而且培育兩個小朋友唔簡單呀,好欣賞你將弟弟帶到哥哥身邊 ...

打算由8月開始由工人姐姐接手夜間餵奶,我負責泵出來!

男爵府

tcms16 發表於 19-7-24 22:07
你細b幾時戒夜奶?我大個個兩個半月已經戒了!現在等緊細個個幾時戒

細b 3個幾月先完全戒夜奶,大b未滿月已戒夜奶,由於大b當時太好湊,到細b出世我覺得超辛苦,細b難湊太多啦,完全唔係我預期咁……
我都好唔容易捱到細b 1歲 其實一歲又會有一歲嘅問題,不過可能習慣左啦,覺得係煩d但都仲應付得到。所以你都要加油

用戶要求終止服務

EudyptulaMinor 發表於 19-7-24 22:27
細b 3個幾月先完全戒夜奶,大b未滿月已戒夜奶,由於大b當時太好湊,到細b出世我覺得超辛苦,細b難湊太多啦 ...

唉,希望我細個個唔洗等三個月啦!不過我打算由工人姐姐餵夜間奶,我自己休息。我已經唔太記得一歲有咩challenge

男爵府

tcms16 發表於 19-7-24 22:10

打算由8月開始由工人姐姐接手夜間餵奶,我負責泵出來!

原來你餵人奶,一定好辛苦,我大b出世時我都係餵人奶,真係辛苦到唔識形容,仲捱壞左身體,後來到細b都係餵左唔到一個月人奶,身體問題要食藥而轉餵奶粉,奶粉就可以搵屋企人幫手,唔泵奶又可以多d時間陪下大b,其實個心會覺得有d對唔住細b,不過可以將餵夜奶交俾老公,有足夠休息,成個人嘅狀態都好好多!
都好感謝老公當時幫手餵奶同分攤一d家務,老公話因為之前嘅大病嚇親左佢,佢都唔敢洗到我盡

男爵府

tcms16 發表於 19-7-24 22:30
唉,希望我細個個唔洗等三個月啦!不過我打算由工人姐姐餵夜間奶,我自己休息。我已經唔太記得一歲有咩cha ...

得一個小朋友時一歲係冇咩challenge,起碼我大b冇,有兩個小朋友就開始日日爭玩具、搶食、打交、輪住喊、兩個都會呷醋… friend嘅時候糖痴豆,轉個頭又水溝油

回覆 tcms16 的帖子

Hi tcms16 媽媽, 您咁快諗到新計劃, 懂得表達自己需要同搵其他人幫忙照顧BB做得好好呀! BB差唔多滿月, 隨住消化系統成長,佢會慢慢建立有規律食奶時間, 次數會逐漸減少。媽媽可以耐心根據BB嘅需求餵哺/泵奶, 一般約3-4小時餵/泵一次, 因BB而異。晚間即使轉由工人姐姐餵,建議都緊記按BB需要泵奶, 維持奶造量哦~ 媽媽加油呀!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

用戶要求終止服務

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-7-25 14:00

Hello tcm16 媽媽, 您咁快諗到新計劃, 懂得表達自己需要同搵其他人幫忙照顧BB做得好好 ...

我覺得就算滿月後情況未必改善很多。我bb吃得故比較慢,肚餓時是快的,可以一口氣吃45ml, 之後就好難餵餘下的45ml... 我只希望bb早點戒夜奶同吃得快小小。

Hi tcms16媽媽, 明白餵哺BB需要好多耐心! BB而家仲細, 會需要頻密食奶, 夜晚要起身食奶好常見, 媽媽唔洗心急戒夜奶架! 隨住BB成長會分日夜, 日間食奶漸漸能滿足全日所需, 晚間睡覺時間變長, 就會自然戒左夜奶。一般3至6個月左右會戒到, 每個BB發展不同呀~ 可以試下係日間多同BB玩,晚間屋企保持寧靜清幽嘅環境, 幫助BB分別日夜呀!

用戶要求終止服務

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-7-26 10:26

Hi tcms16媽媽, 明白餵哺BB需要好多耐心呀! BB而家仲細, 會需要頻密食奶, 夜晚要起身 ...

謝謝你的鼓勵!

tcms16 媽媽唔洗客氣呀~

大宅

我都PLAN緊生第二個呀~係就係辛苦,但睇到身邊有兩個仔女嘅朋友,有兄弟姐妹做伴,開心好多

用戶要求終止服務

繼兒動母 發表於 19-7-30 12:22
我都PLAN緊生第二個呀~係就係辛苦,但睇到身邊有兩個仔女嘅朋友,有兄弟姐妹做伴,開心好多 ...

係超辛苦呀

複式洋房

虽然辛苦但值得!加油!

首頁

尾頁

跳至