懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無jm順產後失禁問題嚴重?

複式洋房

2019勳章

回覆樓主:

梗係順產 恢復得快d
無咁痛

別墅

我前日岩岩開完刀

《關於痛》

生嘅時候唔痛,生完麻醉過左好痛,但可食止痛藥,有得瞓下就ok

第二日落床好痛同好暈,但忍痛行多啲就好快唔痛

因為想見bb 我第二日堅持行幾轉去餵奶,到今日第三日已經無咩痛,行路都好快同無痛,只係有時唔想扯到傷口驚爆,有好多動作唔敢做,要人幫手。

《關於復原》

- 開刀有傷口要戒口,無得咁快補身,頭2-3星期只能清淡飲食,不及順產咁方便

- 開刀至少幾個月唔做得運動,想修身就難啲

————————

其實本身想順產,但醫生評估阿b係大碼b,建議早啲生,我都相信醫生判斷。

38週開刀,7磅2。我諗如果等39/40週順產,差不多8磅,如果難生會加長產程,對bb危險,好彩揀左開刀,亦好彩醫生判斷正確,佢唔係為左就自己時間,係為左媽媽同bb平安

究竟揀順產定開刀,可以叫醫生根據自己同bb身體狀況作出建議,條件ok 就試試順產,但如果有特別情況要開刀,亦唔使太介意或擔心,而家上網都好多資訊幫助坐月調理 / 修身。

複式洋房

6月尾仁安開完刀,本身怕痛無諗過順產
開完刀幾日有d拉扯感覺唔舒服同埋子宮收縮痛,傷口就食住止痛藥唔痛
傷口好幼細埋口亦靚

複式洋房

同埋覺得開刀比順產風險低d, bb安全d

別墅

Vivi1990 發表於 19-7-21 16:13
6月尾仁安開完刀,本身怕痛無諗過順產
開完刀幾日有d拉扯感覺唔舒服同埋子宮收縮痛,傷口就食住止痛藥唔痛
...

請問找邊位醫生開刀?

大宅

順產真係好正,最好就係對bb好
對媽媽黎講,個傷口又唔算好痛
即日落得床,餵人奶唔使就住就住
加上依家醫學昌明,順產都可以無痛
其實已經比以前既女人舒服好多
如果媽媽身體健康有氣有力,我都會建議順產

複式洋房

RUBYWWW 發表於 19-7-21 16:23
請問找邊位醫生開刀?

仁安林珺醫生

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-7-20 21:02
我都咁覺得,黎緊第三次啦!人生在世,試下嘛,唔得最多開刀生囉!但如果順產到,康復真係好快!我朝早生 ...

我嗰陣生完勁精神,即日落得床週圍行,有剪一下會陰,無痛感,唔駛食止痛藥。

我當初都有怕食全餐,如果試過順唔到才開刀都覺得值得

別墅

wendymama2020 發表於 19-7-21 10:28
入產房嗰時醫生有無幫你剪下面?

有,出咗幾下力bb未出到嚟,助產士問我:媽媽不如幫幫你差少少咋,剪少少會陰bb易出啲。我答好但好怕痛。佢話冇問題,我打咗麻醉針先。佢打完針之後剪,我完全feel唔到,到bb同胎盤都出來之後,佢再打多枝麻醉針話開始同我聯針,亦都係feel唔到痛嘅,我個陣係聯合醫院生嘅。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊