自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

明白每個人的立場、價值觀都不同喜歡點樣有權
但點解可以現實勢利到今日支持養寵物,明日就棄貓狗
因為驚樓價跌嘛?見邊到多人就企邊便
居住係重要,但港人真係可以為左令層樓不斷升
昨日話驚仔女悶買寵物,明日就話怕仔女敏感而棄貓狗
點解外國人民立場可以堅定,一係養但唔會棄,一係就知道自己唔適合而唔養
港人真係越來越現實靠唔住

純粹有感而發,唔係撩交鬧

子爵府

貪新忘舊
Btw 支持領養
電台聽眾多謝張國榮救回自己https://www.youtube.com/watch?v=z50ltAiTtHs(已更新)
關於哥哥張國榮的一個感人故事,
反思何謂真,何謂愛。

男爵府

再勢利d都仲有

wcpcelia    發表於 19-7-22 16:38

大宅

moneypower 發表於 19-7-21 00:11
但點解可以現實勢利到今日支持養寵物,明日就棄貓狗 ...

好果方面諗,香港人性格就係咁能屈能伸,先至經歷幾次金融危機,沙士都企得起身,一直覺得真香港人好捱得,生活節奏又快,工時又長...,生活艱難

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實外國都好多棄養

珍珠宮

Pig公主 發表於 19-7-21 01:16
好果方面諗,香港人性格就係咁能屈能伸,先至經歷幾次金融危機,沙士都企得起身,一直覺得真香港人好捱得 ...

始亂終棄、不負責任唔等同能屈能伸呀

珍珠宮

D..D 發表於 19-7-21 01:40
其實外國都好多棄養

其實咩國家都有賤人

水晶宮

其實香港人好多好自私,太自我中心,成日要人圍住自己黎轉,永遠覺得頭上有光環。或者香港交托比人太耐,好多人完全冇民族意識,永遠只識熗頭對內。

水晶宮

其實外國都好多棄養

仲有好多棄嬰

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

D..D 發表於 19-7-20 17:40
其實外國都好多棄養

咪係囉,棄完一隻又養過隻,大把呢d 人

水晶宮

回覆樓主:

香港人就係咁
我自己都有養,養得就一世
佢地係我最親嘅家人同朋友

學會放下    發表於 19-7-21 02:21

男爵府

其實外國都好多棄養

米系但我吾贊成棄養
但外國人都吾系特別好佢地都好多棄養
吾可以只睇到香港人有咩吾好,外國人乜都好個個國家都有好有吾好既人

bopomofo2405    發表於 19-7-21 10:24

男爵府

外國都好多棄養, 通常原因係敏感同relocation或寵物不和, 但有責任心嘅就送去shelter rehoming, ,冇嘅就咁丢出街或留低係間屋度由得自生自滅

珍珠宮

好果方面諗,香港人性格就係咁能屈能伸,先至經歷幾次金融危機,沙士都企得起身,一直覺得真香港人好捱得 ...

生活節奏快,但一直原地踏步
香港人好捱得係40+嗰批,但問題很多都教到啲仔女唔肯捱呢!
剛剛認識個小朋友大3升4,入了Google做intern,問他之後打算,他說最好留香港做。我建議他年輕應該去申請去美國在head quarter,辛苦但見識不一樣。他的反應竟然是希望開始不要太辛苦,慢慢來。我說現在畢業不辛苦,在這個行業好快不需要你,將來就肯定不會有機會辛苦。所謂的精英尖子,香港這個環境又培養成什麼樣?

子爵府

mizuho 發表於 19-7-21 05:02
剛剛認識個小朋友 ...

對,我唔覺得香港人捱得。愈來愈多逃避返工的人就真。捱死肯返工的家人。無恥!

珍珠宮

外國人唔見得個個咁堅持,另一方面係佢地有空間堅持。

哈利個老婆最近咪俾人鬧,因為結婚把婚前養的2歲“老犬”話上唔到機送走俾人,帶另一隻去英國又被車禍斷腳要人道....生完仔又話再領養,但全部係種狗咯

再者,我真心覺得香港唔適宜蓄養貓狗,就算有心,也欠地方。主人寵玩,貓狗被人性失本性。

wcpcelia    發表於 19-7-22 16:38

珍珠宮

港人其中有一特式就係無信心,人有我又想有,從係諗自己真正需要咩

大宅

mizuho 發表於 19-7-21 05:02
剛剛認識個小朋友 ...

佢讀乜?在google hk做乜?其實在google hk做一個小小的intern唔可以話申請去hq就容易。若佢在hk得上司歡心真的可搭路返google hk做野長工,但去美國談何容易!google亦請好多intern 一年競爭亦激烈。想去google hq做野得,但要先入hk做左幾年,那邊又有人脈,相信成功指曰可期。
對不起!我唔係想同你嗌交。但現正好多人都唔知世度幾咁艱難,唔係好知實際公司運作就先下定論。你個細姪女咁答你因佢都可能明白急也急不來,順其自然好了。純分享。

大宅

1. 經濟富庶,有剩錢可花費。
2.買pet 容易,平左好多,;但養pet難(如醫療費)
3. 個人修養問題,不懂生命何價,大人都唔知。
4. 家庭變化,如生小朋友,怕毛影響小孩健康。如一些明星都棄養。
5.一時衝動不照後果。

以上種種原因是香港常見的。但其實這問題是不分種族,外國人都有這樣。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

係,為左生活,咩都肯做,只嘆生活太艱難。

首頁

尾頁

跳至