時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章 環保接龍勳章

https://youtu.be/-9GzNwn9AyM
肥媽不點名批評有立法會議員害人子女:「你哋讀咁多書,唔好害人哋啲仔女啦!你自己個仔就叫佢走,害死人咩你哋!」

的的確,梁律師係港大發言唔係話要流血咩?叫晒佢啲仔女出來流血先啦!班泛民議員叫自己啲子女出來流血先啦!

blackberry    發表於 19-7-21 12:15

別墅

回覆樓主:

肥媽講出重點!

子爵府

2019新春慶豚圓

肥媽好激動

大宅

正常媽媽的心聲

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

siulili 發表於 19-7-21 00:20
肥媽好激動

其實當時我都聽到好激動,忍喊忍得幾辛苦呀!感恩我亞仔唔係廢青,佢好上進好乖,但係香港搞成咁,佢大個點搵食吖?本來唔捨得,都要放手比佢去外國讀書。多得班賤人搞死香港!

bull2015    發表於 19-7-21 12:13

子爵府

2019新春慶豚圓

20020116 發表於 19-7-21 00:39
其實當時我都聽到好激動,忍喊忍得幾辛苦呀!感恩我亞仔唔係廢青,佢好上進好乖,但係香港搞成咁,佢大個 ...
囝囝幾大呀?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 BK Milk勳章

siulili 發表於 19-7-21 00:20
肥媽好激動

但佢先至係講人話

伯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 BK Milk勳章

其實當時我都聽到好激動,忍喊忍得幾辛苦呀!感恩我亞仔唔係廢青,佢好上進好乖,但係香港搞成咁,佢大個 ...

我都擔心阿仔將來,好痛心……香港俾班福佳政棍,黃蓄聯手破壞曬

公爵府

siulili 發表於 19-7-21 00:49
囝囝幾大呀?

17歲,剛好明年9月讀大學,打算送佢走算喇

珍珠宮

20020116 發表於 19-7-21 00:55

我今日同朋友傾計,佢話好彩舊年送走左個仔去讀書. 佢個仔讀地區名校,DSE 仲考得幾高分,原來當年佔中有冇幫手做義工,係讀HKU 中學師兄師姐拉佢去做。做做下有人比一袋錢佢叫佢派,話比佢地食飯錢. 之後開始明白佢亞媽(我朋友)所講既野.

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

ificould 發表於 19-7-21 00:11
https://youtu.be/-9GzNwn9AyM
肥媽不點名批評有立法會議員害人子女:「你哋讀咁多書,唔好害人哋啲仔女啦! ...

鬧得好!害人不淺

子爵府

2019新春慶豚圓

20020116 發表於 19-7-21 00:55
今年就走? 還是考埋DSE?

我仔仲細,都係要痴住阿媽,睇多兩年先。 不過又考慮到個學制,真係要走就想佢讀完初中, Grade 10 就過外國讀,大女遲左過去要追返d科目會讀得無咁輕鬆。

子爵府

2019新春慶豚圓

Kittymummy 發表於 19-7-21 00:59
我今日同朋友傾計,佢話好彩舊年送走左個仔去讀書. 佢個仔讀地區名校,DSE 仲考得幾高分,原來當年佔中有 ...
真係只派飯錢還是派錢當返工?

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章 環保接龍勳章

我呢两年對社會、青年嘅状况太多感慨,以前人哋阿媽教仔我無感覺,人哋嘅仔女好壞亦無關痕痒,但依家我覺得要多謝一班父母,社會亦應該感激有班好父母教出一代好青年,貢獻社會而不是損害、做廢青。謝謝!

公爵府

siulili 發表於 19-7-21 01:03
今年就走? 還是考埋DSE?

我仔仲細,都係要痴住阿媽,睇多兩年先。 不過又考慮到個學制,真係要走就想佢讀 ...

剛好今年秋季用學校(自己中學)發出嘅predicted grade經英國聯招申請,如有幸得到大學睇中會比conditional offer,只要明年公開試成績符合大學開出條件,就是正式取錄。我仔應該實有英國大學收,問題只在間大學夠唔夠名啫

公爵府

Kittymummy 發表於 19-7-21 00:59
我今日同朋友傾計,佢話好彩舊年送走左個仔去讀書. 佢個仔讀地區名校,DSE 仲考得幾高分,原來當年佔中有 ...

咁你話死唔死?讀得地區名校,屋企都好理細路架啦,咁都入侵到,真係防不勝防!

珍珠宮

siulili 發表於 19-7-21 01:05
真係只派飯錢還是派錢當返工?

果袋錢成10幾廿萬,口話係飯錢!

公爵府

ificould 發表於 19-7-21 01:07
我呢两年對社會、青年嘅状况太多感慨,以前人哋阿媽教仔我無感覺,人哋嘅仔女好壞亦無關痕痒,但依家我覺 ...

唔駛講多謝,教好仔女根本就係自己責任、份內事。

你知唔知,好耐之前,我睇過一本唔記得咩書,佢就係講到類似你嘅觀點,其實做母親好大責任,直接關係到國家興衰架,

我一直記喺心(認真)

子爵府

2019新春慶豚圓

20020116 發表於 19-7-21 01:10
剛好今年秋季用學校(自己中學)發出嘅predicted grade經英國聯招申請,如有幸得到大學睇中會比conditiona ...
即係都考埋DSE。 你都話囝囝好上進,一定有唔錯嘅大學錄取。

我仔就千萬個唔想走,不過而家先初中,仲有時間考慮。

珍珠宮

20020116 發表於 19-7-21 01:12
咁你話死唔死?讀得地區名校,屋企都好理細路架啦,咁都入侵到,真係防不勝防!
...

係好得人驚。仲要係升左HKU 既中學師兄師姐拉師弟入去。唔單止咁,仲係佢面前食大麻. 有能力afford 到都送走自己細路,我女升year 2, 唔拖唔水中,唯有等佢完成大學先係香港。但唔會比佢住hall 囉.

首頁

尾頁

跳至