時政擂台

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

Jaimemami 發表於 19-7-21 08:56
係有團體,不過只係外圍見到,行到入台附近,全部明顯香港人,係年長居多,但我呢隻三,四十帶幾歲小朋友 ...

公爵府

Jaimemami 發表於 19-7-21 01:46
多謝你,有時我都好迷惘,係咪我唔啱,因為我今晚冇出席男家家庭飯局,連親人都問老公我係咪收錢定公司逼 ...

唔洗理人,至鍾意屈人收$,屈人係大陸人

男爵府

幸好香港還有你們

男爵府

回覆樓主:

我嗰輩身邊所有朋友當中得一個加我先生係同理念(或者有一部份都係沉默唔敢表達)。好彩喺bk我先見到原來咁多同路人咋,做左差唔多四十年香港人,我真係好愛香港,想做番d人野,而家太多妖孽

伯爵府

我都係第一次參加建制派嘅集會。
香港變得好陌生、荒誕,是非、道德、邏輯好似要重新學過。

capricornbb    發表於 19-7-21 11:10
hktwk    發表於 19-7-21 09:39

珍珠宮

Jaimemami 發表於 19-7-21 01:37
下午三時許在沙田市中心接女放學,路經新城市,更激發我一定走要出來《守護香港》。老公驅車五點時半到和平 ...

多謝你走出来支持警察反對暴民擾亂香港。

子爵府

wyeth冷知識勳章

其實身邊人好多都好理智,但黃人比較激進,加上黃媒偏頗,只報到黃人好嘅,播警察衰嘅,搞到中立或藍嘅都唔敢出聲,但最近我見到fb 有幾個以前嘅同學都開始轉發、發表對黃人的不滿,我覺得我地不要怕多d發表,唔敢出聲嘅朋友見到都會知大家睇法原來一樣。

侯爵府

多謝你
其實好多人愛香港,
希望香港跨過此難關

公爵府

回覆 Jaimemami 的帖子

我朋友咪就係話,話大陸車好多車大陸人來充撐場面喎。我心諗,如果有的話,要幾多車呀,起碼幾千部啦,都唔用腦。

大宅

其實我唔明點解大家會咁抗拒民建聯?蛇餅齋宴,講真泛民眼見的一樣大把,宣傳仲做得好叻(emoji)。民建聯,我見到的都是真真正正做實事,唔係得個講。我個區上界選區議員,民主黨推個後生女出來選,用抹黑對手的卑鄙手段當選,之後咪懶到死成日唔做嘢。呢排就積極推動示威遊行,黑人憎到死

男爵府

KARYKARYKARY 發表於 19-7-21 09:47
其實身邊人好多都好理智,但黃人比較激進,加上黃媒偏頗,只報到黃人好嘅,播警察衰嘅,搞到中立或藍嘅都唔 ...

我都開始唔驚表達喇,香港係仍然有言論自由,我們要珍惜

公爵府

其實我哋沉默嘅一羣,先係真愛香港。黃c只是利用口號,美其名愛香港,誤導d人去遊行,可惜的是,太多人會去相信。佢哋話愛,但就用卑鄙手法破壞香港,e家佢哋所做嘅行為全是破壞司法,可惜佢哋犯法,警方不敢拉,就好似新城市廣場,佢哋目無法紀,但d人都唔敢動他們,就如黃衛兵一樣。最荒唐就係,把口就説爭取民主自由,佢哋自己做乜都得,貼到周圍都係memo,撕佢的,就報警。講相反意見,就去圍你,咁叫民主自由嗎?

伯爵府

回覆樓主:

身同感受,平時要做好本份照顧家人,好少參與政治話題,特別是fb黄朋友刷存在感式的自我認同。但每次大是大非事件,他們的密集式白色恐怖越是蔓延,我越是反感,在fb也會表達自己反黄意願。
所以我非常支持樓主,在適當時候應該表達自己,而且今次遊行正面又温和,不似反對派那種密集式散恐遊行。

伯爵府

jimliu713 發表於 19-7-21 08:42
係, 成日話建制蛇齋餅糭, 自己咪一樣攪好多野拉攏市民。

好似個黃c區議會候選人, 一時話建制幫人跟進 ...

總之泛民做咩都係好,建制做咩都係唔啱,其實大學做緊同一樣嘢,呢d論調咪同黃屍一樣囉。 但又好多人buy 架喎。 奇怪

大宅

Jaimemami 發表於 19-7-21 09:10
我嗰輩身邊所有朋友當中得一個加我先生係同理念(或者有一部份都係沉默唔敢表達)。好彩喺bk我先見到原來咁 ...

我身邊朋友80%都支持犯民,有一個朋友自己親戚係警察但被黃屍公開個人資料,佢只講個親戚好慘,但唔譴責黃屍,竟然話係警方做得唔好,我當時聽到真係無言,好無奈

男爵府

KAWAI88 發表於 19-7-21 10:25
我身邊朋友80%都支持犯民,有一個朋友自己親戚係警察但被黃屍公開個人資料,佢只講個親戚好慘,但唔譴責黃 ...

指鹿為馬,請大家認清真相!
我同事(90後)男朋友係警察,講番其實警方內部,後生呢輩唔少藍皮黃心,太恐怖喇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

多謝所有和平理性愛香港既市民,
大家一定要盡力守護香港,
唔好俾賣國暴徒搞亂!

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我同樓主一樣 ,喺學校裏面都係少數族群 超過九成都係黃老師,仲要被迫參加佢哋為暴徒所舉行嘅祈禱會! 祈禱會上不停播放警察還擊暴徒嘅片段同圖片! 繼而譴責警方使用過份暴力 心裡趟淚

大宅

GOOD job

侯爵府

siulili 發表於 19-7-21 10:18
總之泛民做咩都係好,建制做咩都係唔啱,其實大學做緊同一樣嘢,呢d論調咪同黃屍一樣囉。 但又好多人buy ...

黃c做就係為居民, 建制做就係為選票。

首頁
23456...7

尾頁

跳至