自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

自上星期發生事, 身邊唔少人話大死都唔再去新城市廣場

珊瑚宮

mypineapple 發表於 19-7-21 09:19

你身邊既人都幾特別

公爵府

我娘家就在附近,有需要的話會照去。都係個句,我係正常香港市民,唔會因爲佢地而影響自己正常生活。

FJmom    發表於 19-7-21 12:10

子爵府

一定會.

珍珠宮

唔關今次事件,早就盡量避免去,因為太多人,而且沒有什麼特色商店。加上不是住沙田區,所以就算約朋友大多避免去新城市廣場。
幾家人一起在沙田拜山也只會約去大圍或返回九龍才一起食飯或飲茶,
還是留返個空間比其他想去的朋友及遊客。

伯爵府

唔去好呀無咁多人

男爵府

BK Milk勳章

一向都係經過,好少逗留

新城市無乜特色,除左去一田

周邊商場仲多野睇

男爵府

如住附近直頭要拿拿聲搬走啦~以後都唔好再去新城市~仲係好驚可考慮搬去沙頭角,大嶼山果邊,盡量唔好出街。

FJmom    發表於 19-7-21 12:13

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

講真,如果可以,小d內地人去就好,香港人可以休閒咁shopping 下。
一開始多內地人我就唔敢再去同人迫。

侯爵府

又唔使死都唔去嘅

伯爵府

好耐之前已無去!人多,無特別,睇野買野去連城同宜家!

果個公園唔係正常人玩到!更加唔洗帶小朋友去
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都盡量唔去,有時真係見到某尐自由行就憎,唔明佢地點解鍾意企响路中間傾計既,阻住晒。

又唔理佢地尐車仔、喼、bb車 亂咁推,車到人、撞到人連sorry 都唔會講既,有尐仲要怒「啫」人添。

就星期五咋,就見到有個普通話女人响lady m 前面既路中間停左响度教訓佢自己兩個細路,而佢仲推住一個bb既。而呢個女人鬧下鬧下突然向後推佢架車轉身時就撞到一個攞手扙行動不便女人喇。

普通話女人賤到sorry 到無句,反啤同大聲「啫」對方,而對方好彩未被撞而跌到,但我同另一行人都見佢個手扙已被撞到離左一離。

我同另一行人即指責嗰個普通話女人,點解可以撞到人都咁惡,我地見到晒情形,個行動不便人亦話佢有無搞錯呀,惡人先告狀?!嗰普通話人跟住速逃喇。

呢尐真係影衰中國人,所以如非必要,我絕少行呢度喇。佢地真係好討厭。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

不嬲都唔去,太多人了,依家更加唔去,咁大班黑社會係度。叫你身邊嘅人嚮應班黑社會沽哂佢公司d股票啦!班垃圾真冇腦

水晶宮

回覆樓主:

好呀,少d人。

珍珠宮

畀面勳章

一年去幾次,有需要就會去,唔會因近期事件改變。

大宅

NatalieTY 發表於 19-7-21 09:36
如住附近直頭要拿拿聲搬走啦~以後都唔好再去新城市~仲係好驚可考慮搬去沙頭角,大嶼山果邊,盡量唔好出 ...

大灣區先適合

珍珠宮

冇去好耐,太多大6人撞來撞去,搭(emoji)又死都塞入嚟,要開口鬧先肯出返去

珍珠宮

my005 發表於 19-7-21 09:58
我都盡量唔去,有時真係見到某尐自由行就憎,唔明佢地點解鍾意企响路中間傾計既,阻住晒。

又唔理佢地尐車 ...

係呀,啲大6人係要指住佢嚟鬧先知衰

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

晚上真係唔敢去 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小紅梅 發表於 19-7-21 10:19
係呀,啲大6人係要指住佢嚟鬧先知衰

好在我同另一位行人全程見住嗰普通話女人係突然退後轉身撞到人既,否則個行動不便女人就畀佢蝦喇。

對付呢尐人,真係要指住佢黎閙,我地仲問嗰行動不便女人有無撞親,若有就報警,我地都願意做証。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁
12345...6

尾頁

跳至