自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

想知美國係唔係好亂?移民美國會係一個好選擇嗎?

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 09:50

美國邊度?

男爵府

樓下有個火燒美國post。你睇下先

男爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 09:50

朋友唔係美國,只係加拿大,他的評語係「二等公民」「見到啲黑鬼都驚」

佢落過一次美國玩,佢話呢世都唔會去美國~

「有錢的話,香港係最好,除非你姓Mr White啦」 呢個亦係佢回流的原因~「white」你明的~

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

龍山仔仔 發表於 19-7-21 10:19
朋友唔係美國,只係加拿大,他的評語係「二等公民」「見到啲黑鬼都驚」

佢落過一次美國玩,佢話呢世都唔 ...

黑鬼?點解?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

美國邊度?美國一個州等於幾多個香港?係香港,D人都會話太古城既冶安好過深水埗,何况美國有50個州

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

先試住美國一月個。

我親戚本來打算移民澳洲,於是去澳洲住了一個月,去打工(我估黑工,佢唔願講),返來之後,打消念頭,話辛苦過香港N倍。

侯爵府

回覆樓主:

美國同區也有治安好治安差,去外國住,真係要有錢才去,揀d治安好的住宅一定係貴,
同埋如果有小朋友,我見d朋友多數俾佢地讀私校,因為政府學校人人讀得,品流複雜,我地中國人又生得矮小

wcpcelia    發表於 19-7-22 14:38

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 09:50
美國邊度?

加州

男爵府

question_06 發表於 19-7-21 10:23
美國邊度?美國一個州等於幾多個香港?係香港,D人都會話太古城既冶安好過深水埗,何况美國有50個州
...

咁我無問詳細,我相信係一個感覺,而唔係exactly 見到/發生啲咩事~ 事緣係數年前(不是近期有政治事件)有個女性朋友是護士,想移民,問下美國果面,於是朋友「順口」咁答~ 可能他當年在加拿大受左委屈掛前文後理意思係.....雖然係護士易移到民、找到工,但黃皮膚都好受歧視。我記得果排有啲新聞話香港啲南亞難民有攪事,朋友就指出黑人更~~
我明白係歧視,但呢啲係佢心聲、個人感覺,我又唔會批評。

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 10:33
加州

加州OK的,我細個移民都係加州!天氣好,又多唔同種族嘅人,歧視無咁嚴重!我試過開車上加拿大,經過d無乜移民嘅town仔,入油時d人真係會打量你多幾眼,但我係LA、SF果d附近就完全無試過!移民/唔同種族嘅人係見慣不怪。 當然初初到步會覺得乜都比香港落後,比香港貴,但住落,搵到工,你就會發現加州搵錢加州用係好用過香港搵錢香港用!同埋一定要識開車!唔好比較香港點點點,始終唔同地方生活方式會有唔同,要調節下自己

978212    發表於 19-7-24 14:10
bopomofo2405    發表於 19-7-21 13:15

男爵府

咁誇張?!我C6家姐係Canadian, 佢地一家不知幾鍾意去New York玩, 佢nephew最近先去左new York讀PHD, 請問你朋友去左US邊度咁得人驚?

子爵府

bettylovingbb 發表於 19-7-21 11:30
咁誇張?!我C6家姐係Canadian, 佢地一家不知幾鍾意去New York玩, 佢nephew最近先去左new York讀PHD, 請問 ...

唔適應就乜都唔鍾意㗎啦!際遇唔同,對該地方感覺都會唔同

如果真係咁差,點解年年都有人移民吖?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔清楚,不過過到去千祈咪表達不滿,唔係侵侵會叫你返自己國家

琥珀宮

畀面勳章

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 11:27
加州OK的,我細個移民都係加州!天氣好,又多唔同種族嘅人,歧視無咁嚴重!我試過開車上加拿大,經過d無乜 ...

離題一問,請問LA 冬天天氣點?係咪唔會好凍?一個女人仔搭車會唔會唔安全?因為年尾要去上堂,thanks

水晶宮

畀面勳章

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 10:33
加州

加州咁大,邊度先得㗎?!! 你咁空泛叫人點答你。
淨係三藩市,相隔兩條街啲治安已經可以一個天堂一個地獄。

我住咗三藩市15年,嫁咗返嚟香港,屋企人仲喺三藩市。

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 11:36
唔適應就乜都唔鍾意㗎啦!際遇唔同,對該地方感覺都會唔同

如果真係咁差,點解年年都有人 ...

係 lor.. 我以前係加拿大讀書...
我又唔覺有咩岐唔岐視..
我遇到既人好多都 nice..
不過始終鍾意香港既生活多d..
所以都係選擇回流..
但老左我打算返過去退休 ga..

男爵府

你朋友係咪講緊十幾廿年前?
我二十年前移民new york。當時中國人唔多,係會俾人歧視,但依家已經無呢個情況。因為依家中國人仲多過白人黑人(唔係指唐人街,係成個new york city),學校連中國新年都有假期。我仔間學校有超過90%係亞洲人(中韓等)。

子爵府

BK Milk勳章

建議唔好去三藩市,佢地將資源分配曬去非法移民同露宿者,佢地先係最重要。

聽聞Texas唔錯, 治安好,校區好,屋平,但好似話多蚊。

不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

子爵府

littlesister 發表於 19-7-21 11:42
離題一問,請問LA 冬天天氣點?係咪唔會好凍?一個女人仔搭車會唔會唔安全?因為年尾要去上堂,thanks :wa ...

Exactly LA 邊度? LA地方大,搭車可以好耐,巴士班次疏攞㗎!凍就一定㗎啦,尤其是你唔住慣當地,但預左室內有暖氣,可以layer咁穿,我習慣就可以穿短袖加羽絨,你第一次過黎的話,打底可以薄長袖➕vest➕羽絨咁

首頁
12345...10

尾頁

跳至