自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 09:50
想知美國係唔係好亂?移民美國會係一個好選擇嗎?

兩個極端,如果係好窮去團聚但捱得或很有錢就好。至於夾心階層,人工比香港少幾倍但税就重幾倍,請人及升職係俾白人先。為子女教育及將来值唔值得,見仁見智。

至於治安差的區,行錯路/車轉錯弯,入錯去真係嚇餐死。人人都可以申請買槍....走為上著。

返學都可以死人,子女少左讀盡壓力,但多左濫交,吸毒及被槍傷的危險。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 19-7-21 14:30
地税都 60K USD 一年?

人地買USD 3m=2千4百萬屋,自然俾得起雜項洗費先買呀。

usd 3M x 2%每年地税=usd 60k

男爵府

回覆樓主:

可以選擇一些多民族的城市,歧視沒有那麼嚴重,如果有小孩,選擇城市要更加小心,要留意校區,大部分地區會根據地址,而決定哪一所政府學校

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

123mummy 發表於 19-7-21 18:05
我是這樣的背景,香港土生土長,倫敦讀書,移民了紐約。可以說是有好有唔好,睇你係怎樣的性格和工作的行業 ...

可以講多啲利弊嗎?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

alicemic 發表於 19-7-21 19:24
可以講多啲利弊嗎?
利是衣食住比香港便宜(講緊買餸返屋企煮),但出街食就貴,因加一後要再比20% tips.
空氣水源比香港好很多倍,但税重醫療貴。
要讀好學校就要住貴區(全世界一樣),税超重。
美國唔揸車唔方便。
一般人都友善(但佢心中有冇歧視你就唔知喇)
,冇香港人咁燥。
最衰係唔禁D槍械。

子爵府

有啲地方差唔多個個有支槍,我個人就覺得好驚

開車經過窮少少嘅地區,都覺得好危險咁

伯爵府

123mummy 發表於 19-7-21 20:09
利是衣食住比香港便宜(講緊買餸返屋企煮),但出街食就貴,因加一後要再比20% tips.
空氣水源比香港好很 ...

NYC 又加一又20% tip? 請問邊度?我見識少,未聽過亦未見過

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

甄小bee 發表於 19-7-21 14:17
我勁鐘意加卅!我時常飛過去住下,休息下,有時一年,2,3 次,個零2 個月,好舒服!

食野好好食,韓國野 ...

係,韓國餐好食!其實香港餐廳都OK。
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

男爵府

LA 咩區多chinese?

子爵府

littlesister 發表於 19-7-21 15:24

請問知唔知係咪有 bus tour?

LA 真係大㗎!我地開車落LA玩,無join過local tour,你可以試下search下 或者到時問酒店d人。唔好意思幫你唔到

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

pippo7389 發表於 19-7-21 20:49

NYC 又加一又20% tip? 請問邊度?我見識少,未 ...
除了快餐,Pizza,一般有人serve 的餐廳潜規則是lunch 15%tips, dinner 20%. 你唔比有D會問你攞 。

男爵府

pippo7389 發表於 19-7-21 20:49

NYC 又加一又20% tip? 請問邊度?我見識少,未 ...

今年的母親節,和奶奶一起去吃晚飯,我們去食中餐,一早已經講明要收20%貼士,最後畀錢老公另外再加多10%, 其實而家食晚餐,基本一定要畀20,如果餐廳比較高級,30%都有

子爵府

mugtaitai 發表於 19-7-21 15:51
哇,加州地稅要 2% 咁犀利!我住西雅圖郊區,地稅大約係屋價 1%,我都已經牙痛咁聲
...

d老華僑成日話預2%地稅,我從來無計清楚。你咁講,我睇番張單,計出黎係1.23% of property value. sorry 誤導左大家

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

加拿大、美國同澳洲都有親戚,又唔覺得有乜嘢喎,相處之道係大家互相尊重大家文化,要歧視住響香港都會發生。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

123mummy 發表於 19-7-21 22:51
除了快餐,Pizza,一般有人serve 的餐廳潜規則是lunch 15%tips, dinner 20%. 你唔比有D會問你攞 。
...

tips只係一個標準嚟,除非寫明,否則你有權唔俾,如果差嘅service, 俾一個penny佢地會知你有幾唔滿意。冇耐前有間韓國餐館老闆報警話個客唔肯俾tips, 警察嚟到叫雙方檢討,唔好浪費警力。美國呢邊tips係要寫明至能夠加入張bill 度,餐館唔可以自行幫你加,但當然有d餐館好蠱惑,要自己睇清楚至好,仲有好多人成日講tips究竟係連税前定税後,結論係takeout唔駛俾tips, 所以嫌貴可以買takeout, 一個幾毫食得唔開心都唔抵俾。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

抺茶雪糕 發表於 19-7-21 20:44
有啲地方差唔多個個有支槍,我個人就覺得好驚

開車經過窮少少嘅地區,都覺得好危險咁

美國中部係架,因為住山區/農場地方,要防嘅主要唔係人/賊,係山獅,黑熊,野狼呢d野生動物。大城市有鎗要攞牌,開鎗冇牌就算係打入屋打劫嘅都唔一定合法,有鎗牌嘅有守則要跟。
**我冇鎗牌,屋企人有,但我屋企冇鎗,我住大城市,有非常多朋友同事住美國不同州份。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

Zenia 發表於 19-7-21 21:01
係,韓國餐好食!其實香港餐廳都OK。

我自己鐘意食美國d 韓國菜多d, d 配菜不停

refill ! 價格又不貴!係LA, d 韓國超市好齊貨,又大

間!剛剛5 月我去完,一星期食左五晚韓國餐,好

正!當然其他餐也很好味!

王國長老

123mummy 發表於 19-7-21 18:05
我是這樣的背景,香港土生土長,倫敦讀書,移民了紐約。可以說是有好有唔好,睇你係怎樣的性格和工作的行業 ...

金融業本身係傳統男性行業,女性就算係白人都難上位,莫講話非白人,但近呢十年八年多咗好多亞洲人做中高層,見唔少印度男人做到Division Head以上,華人比較少,原因有好多,歧視係一樣,忌憚又係一樣,始終都有white men's pride, 唔會俾有色人種上最高,但其實又駛唔駛上到最高?中高層嘅入息同福利已經好好。

子爵府

甄小bee 發表於 19-7-21 23:09
我自己鐘意食美國d 韓國菜多d, d 配菜不停

refill ! 價格又不貴!係LA, d 韓國超市好齊貨,又大

美國嘅日韓越南泰國餐好食過、平過(或者差唔多價錢,但大份好多)香港!因為係日韓越南泰國移民煮㗎嘛 d越南咖啡同pho真係

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 23:16
美國嘅日韓越南泰國餐好食過、平過(或者差唔多價錢,但大份好多)香港!因為係日韓越南泰國移民煮㗎嘛:ha ...

係,pho 勁好味!

首頁
23456...10

尾頁

跳至