自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

本來係請contract,但改用temp形式請我.攪到我唔知點算.

~temp係咪同contract好唔同~人工?福利?續約机會?

~下星期驗身, 係咪一日未簽約,一日都仲可以reject??reject 左會被blacklist嗎?

~仲有兩份interview,可以繼續見嗎? 如果有新工見左又請我,本來果份未簽約,係咪可以揀其中一份來做 (不同聯網的)?

~其實各聯網之間有聯繫嗎(如果我reject左呢個offer,其他聯網會知道嗎)?

唔好意思,好多問題,唔知點算,求有經驗人士指教一下

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

有冇打去HR了解下
見果陣係contract,依家點解係temp.

伯爵府

bongbongmum 發表於 19-7-21 10:38
本來係請contract,但改用temp形式請我.攪到我唔知點算.

~temp係咪同contract好唔同~人工?福利?續 ...

打去問下再決定啦

侯爵府

bongbongmum 發表於 19-7-21 10:38

~temp係咪同contract好唔同~人工?福利?續 ...

Contract 有約滿酬金、temp不淸楚。

子爵府

2018復活節勳章

其實HR打電話通知我果陣已經問我~請我做temp做唔做,我當時見有offer咪即刻話好。當時感覺有d唔妥,但唔夠胆再問點解請我做temp.呢几日愈諗愈覺得係咪應該reject左佢

男爵府

.

男爵府

除了打電話問下HR了解一下

還有,另外兩份繼續見

Temp同contract個package 差咁遠,reject左去見另外的contract 工都好正常。

除左薪金待遇,工作穩定性都係正常考慮之一。佢開出的offer,是否到有完約時間?據講temp完約後,就算renewal你temp個post,都要停一個月。依方面,你都要問清楚HR

另外,temp無得convert 做perm 的。

wcpcelia    發表於 19-7-22 16:23

珍珠宮

bongbongmum 發表於 19-7-21 11:21
其實HR打電話通知我果陣已經問我~請我做temp做唔做,我當時見有offer咪即刻話好。當時感覺有d唔妥,但唔夠 ...

即係咁,如果你未有工作,去做下又無妨,摸下環境工作實況。
做temp係預雙方可以隨時完結,你可以繼續揾其他醫院同類工作,有offer 就走。

男爵府

bongbongmum 發表於 19-7-21 11:21
其實HR打電話通知我果陣已經問我~請我做temp做唔做,我當時見有offer咪即刻話好。當時感覺有d唔妥,但唔夠 ...

咁你更加要了解清楚

因為之前出adv講嘅package係contract
完全唔同

你打返去問HR了解
先再決定accept個offer or not會好D

唔好擔心,唔好亂,慢慢問清楚,了解詳情

伯爵府

Temp同contract唔同
Temp隨時可能係請嚟頂人大肚或大病幾個月
Contract就會寫明一年定幾耐
而且某d contract做得好可以轉perm
你要問清楚HR
唔駛覺得唔好意思
大家明買明賣

珍珠宮

回覆樓主:

醫院個temp 有period,你要問下做幾耐。

如果本身係contract 突然變temp,真係諗清楚好d。

複式洋房

Temp 年假跟勞工法例,即第一年得七日,無約滿酬金,一般都係幾個月約,但有啲都一年
Contract年假一開始有十日,有約滿酬金,可轉perm

子爵府

2018復活節勳章

回覆 choco_soup 的帖子

HR話係 一年嘅temp.
如果一年後有机會重新簽contract我都想試下做,因為而家未有野做,見HA工都見左一個月,驚reject左呢份,唔知會唔會再有offer.

公爵府

bongbongmum 發表於 19-7-21 12:44

temp可以即日走。
有做住先,有其他offer就走。

男爵府

淨係睇個「位」:
如果睇啱contract位,你就apply
唔一定係要係等依個temp 位轉contract,個位亦不一定有得轉contract位

另外,個temp位,如果係有機會轉做contract位,都係要再出過adv,你要再apply同in 過

睇個「人」:
當然你表現良好,「老細心中有數」,有contract位(無論是否坐緊嗰個temp位轉contract位,定另外嘅contract位),⋯⋯
雖則照樣出adv同開board。
有d程序/形式一定要做
記住「老細心中有數」同「識人好過識字」

珍珠宮

一年都ok,有可能temp 會轉contract

禁止訪問

大宅

回覆 bongbongmum 的帖子

Temp 係正常headcount 以外既人手。申請多一個正常headcount要搞好多野,需時好耐。要解急,部門老細就會向上頭申請temp位。一年完左之後,係咪有contract位,真係要睇彩數。如果你未有其他offer,可以做住等。
呢行既行頭好窄,特別係醫護, 雖然唔同聯網,但大家隨時係舊同學/舊同事關係,不過EA呢個咁低既職級,佢哋應該唔會得閒傾。

首頁

尾頁

跳至