親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

今次係第二次去, 又有新體驗可分享下!
Day 1, 坐星航8點機, 12點幾到樟宜, 直入新山, 落機後, 司機話有塞車會遲dd到, 點知拎完行李已在門口! 司機驚塞車, 叫我地喺老麥買埋lunch比小朋友先起行!
結果完全無塞車, 到時兩點, 3點先有得check in, 我地去左legoland 隔離mall唱錢同大人食野, 小朋友留喺酒店lobby打機
<4大4小去新山, sg90, 酒店:新山盛捷依斯干達美迪尼服務公寓(Somerset Medini Iskandar Puteri Johor)
包車:背包超人>

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

拎房後, 5點又出發去睇螢火蟲, 餐廳係司機建議, 都ok, 6點半就出發, 7點幾到
Kota Tinggi Firefly Park, 自己買飛! 船程有45mins <背, 4大4小: sg150>
Day 2&3, legoland triple park combo, 飛豬買
其中晚餐grab車rm 17去sutera mall, 隔離有榴槤大排檔(近mazda showroom, d24都係rm20/個, 3個rm50, 大滿足
day 4, check out, garb車去jbcc商場玩angry bird, 飛豬買飛! 問客服要printout, 但喺fb問angrybird話唔駛! 大行李寄存費: rm18/件4hr, 仲有大小locker, 小朋友要有1大人陪同, 我去商場shopping! 因為難預幾點玩完, 無book車返新加坡, 結果自行過關! 比想像容易! 係過橋位大塞車!

象牙宮

回覆樓主:

續day 4
過完關返新加坡woodland, 坐的士去史丹福瑞士酒店(Swissotel the Stamford), cityhall站樓上, 非常方便, 但坐的士會收旺區附加費!
幾個商場互通! 無喺酒店加早餐, 樓下都多選擇
day 5, 去科學館
day 6, 坐的入sentosa adventure cove, 仲平過地鐵轉單軌 , 相對legoland waterpark, 呢樹好多人, 見人排我地又排, 排左成個鐘! 玩時先知係水上過山車, 好好玩! 見隊短又玩埋浮潛! 呢兩個係必玩
小朋友同老公去左玩沖浪, 我自己玩左幾次水泡滑梯, 難怪咁多人, 真係啱大人玩多d
放下自在

象牙宮

回覆樓主:

續day 6, 玩完waterpark就去左玩滑車, 喺senotsa坐a, b巴士穿梭各景點都係免費, luge玩4次, 越玩越多人! 玩完已8點幾, 坐返免費單軌出vivocity
day 7, check out, 行左去遠眺魚尾獅映相, 點知遇上封路, 原來有國慶預演(估咋)
食完飯, 拎返行李入機場, 坐夜機, 原來jewel喺T1, 星航係T3, 寄倉後就行去, 返黎先知有skybus! 有時間就任性 見瀑布有skybus行過, 結果坐晒t1, t2, 坐t2就可以映到呢張相!

放下自在

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

樓主:

想問你住新山盛捷依斯干達美迪尼服務公寓, 有何Comments?
新山有無好食餐廳推介?

象牙宮

回覆樓主:

remarks:
1)機場入新山, 星期日無塞車, 朋友星期六晏晝機, 塞左成個鐘
2) 睇螢火蟲撞定月圓會失色, 因為月亮實太光
3)jewel內有超市, 林志源等, 買手信唔駛周圍撲
4)grab落order時記得揀啱pickup,落車點
5)坐地鐵用呢條link幾清楚, 原來滿6歲已經要比成人價! ezlink咭有效5年, 咭費sg5蚊, 唔多搭無謂買
https://mrt.sg/fare
6)坐的士, 用呢條link, 幾準確! 睇埋駛唔駛附加費
https://www.taxisingapore.com/taxi-fare-calculator/
7) 如果小朋友年紀係初小, 應該legoland waterpark啱玩d, 少人d!.不過佢地又鍾意advenure cove既漂流, 因為夠長!平日已經咁多人, 六日會點? !
排緊水上過山車, 見人fastpass, 只可玩兩次! 官網又唔見得賣!?8) 無喺香港唱馬幣, 喺legoland隔離mall找換店唱, 之後食飯/shopping有用信用咭比錢, 返黎發現喺果間找換店既rate係最差! 銀聯咭最好

wcpcelia    發表於 19-7-22 10:14

象牙宮

muimuichu 發表於 19-7-21 12:18
樓主:

good呀! 夠大, 我地兩大兩細, book左兩房apartment, 一張雙人床, 兩張單人床, 有套廁! 廚房有電磁爐, 多士爐, 微波爐, 大雪櫃, 洗衣乾衣機, 樓下有泳池
出面有7-11,
我地幾日都係自己煮早餐食!
睇酒店notice話轉緊vendor, 訂左早餐既都係1set咁拎上樓食!
我地出左一次街食咋!喺商場揀西餐! 主打食榴槤, 呢個商場較遠! 成半個鐘車程
上次去近d既aeon, 15mins內到, 有food count!
見人喺fb講推介呢間, 隔離有aeon
福生家乡小厨
38, Jalan Indah 15/1, Taman Bukit Indah, 81200 Johor Bahru, Johor, 馬來西亞
+60 7-234 1781
https://maps.app.goo.gl/j9K7t8QUDKPYLibw7

大宅

cattz288 發表於 19-7-21 12:40
remarks:
1)機場入新山, 星期日無塞車, 朋友星期六晏晝機, 塞左成個鐘
2) 睇螢火蟲撞定月圓會失色, 因為月 ...

你好,想知的士link,thanks!

象牙宮

ykbb 發表於 19-7-21 12:55
你好,想知的士link,thanks!

好!漏左添
https://www.taxisingapore.com/taxi-fare-calculator/
放下自在

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主,
多謝你解答,我都book左呢間2房apartment ,亦都book左包車,新加坡都係住City Hall。但就住你隔離間酒店(emoji)

象牙宮

muimuichu 發表於 19-7-21 16:35
樓主,
多謝你解答,我都book左呢間2房apartment ,亦都book左包車,新加坡都係住City Hall。但就住你隔離 ...

隔離係fairmont?
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 19-7-21 16:37
隔離係fairmont?

象牙宮

muimuichu 發表於 19-7-21 16:43

share個泳池架 enjoy!
放下自在

大宅

cattz288 發表於 19-7-21 12:57
好!漏左添

thanks

大宅

回覆 ykbb 的帖子

樓主:

8月去新加坡新山 5D4N,請問
1.銀聯咭在新山舖頭通用?
2.我預訂背包超人去新山,背包超人好嗎?
3. 飛豬買飛可以立即使用? legoland要printout?
4. adventure cove or Legoland water 好玩D?
5. Jewel喺T1, 星航係T3, T1 去 T3 要多長時間??

Thanks!

象牙宮

cmheung 發表於 19-7-22 17:05
回覆 ykbb 的帖子

樓主:

1) 帶晒銀聯, visa/master穩陣d! 因為我喺同一商場, 食肆淨收v/m, 買衫就收銀聯
2)好啊!我都係見平d試用下! 上次我揾louis
3) 飛豬legoland官方, 3合1 combo, 唔駛printout, show電話就ok, 唔用仲可以退款! 可以未出發就買定!

复制这条信息,打开(emoji)飞猪(emoji)即可看到【我在飞猪发现了一个不错的商品,赶快来看看吧。】¥qnP1Y7d4GoK¥ https://mp.dfkhgj.com/trip/router/middlepage.html?land_url=https%3A%2F%2Ftb.cn%2Fn8Jls8w
4) 睇下小朋友幾大, 如果初小又細粒, legoland好玩d, 全部滑梯唔駛點排!
ac有高度限制, 又排得耐!
5) t3去t1, 可以行或坐skybus, 前者要15+mins, 坐車應該2mins內
放下自在

大宅

cattz288 發表於 19-7-21 11:23
拎房後, 5點又出發去睇螢火蟲, 餐廳係司機建議, 都ok, 6點半就出發, 7點幾到
Kota Tinggi Firefly Park, 自 ...

你好樓主,我8月尾去,會連住兩日legoland hotal,請問legoland門票+waterpark是否喺酒店買,係咪2日票?

大宅

Chong.t.w. 發表於 19-7-23 00:03
你好樓主,我8月尾去,會連住兩日legoland hotal,請問legoland門票+waterpark是否喺酒店買,係咪2日票?
...

剛爬完文,原來用飛豬購票,真係平好多,我未用過,請問可靠嗎?

象牙宮

Chong.t.w. 發表於 19-7-23 00:26
剛爬完文,原來用飛豬購票,真係平好多,我未用過,請問可靠嗎?

可靠呀~因為都係legoland官方賣架!
放下自在

大宅

cattz288 發表於 19-7-23 01:48
可靠呀~因為都係legoland官方賣架!

樓主,請問你知唔知,係咪住legoland買一日combo可玩玩兩日,同飛豬買邊個抵啲?

首頁

尾頁

跳至