網購天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

想淘個電飯煲,首先屋企用緊果個已經有10年(除左內膽甩色外仲用得)唔記得係咩容量,我睇內膽邊位有寫住1.8L,見淘寶3L、4L個尺寸同屋企果個差唔多,當我想確認屋企個容量時,自己用水樽裝水放入內膽時,屋企果個可以放到5瓶920毫升既水,所以引發自己疑問究竟淘寶既4L係咪等於我個1.8L既容量?
同埋有無人淘過電飯煲?我屋企係舊式底部加熱款,依家想買IH飯煲,智能果種好似小米,美的布古果類,睇評論話有電風扇聲,大唔大?

象牙宮

按自己家庭人數。較為準D。

如想有時用來煮湯, 買多2L 較為理想。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

mizuki77 發表於 19-7-21 11:57
想淘個電飯煲,首先屋企用緊果個已經有10年(除左內膽甩色外仲用得)唔記得係咩容量,我睇內膽邊位有寫住1. ...

del

翡翠宮

回覆樓主:

想淘电湯煱有冇好介绍?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 mizuki77 的帖子

你講起又好似係喎。

別墅

mizuki77 發表於 19-7-21 11:57
想淘個電飯煲,首先屋企用緊果個已經有10年(除左內膽甩色外仲用得)唔記得係咩容量,我睇內膽邊位有寫住1. ...

我認帖太舊唔可以回覆,我終於攞到手,買左4升但原來不及港或1.8升的多容量,我用舊煲膽裝滿水放入新煲,然後裝到滿哂都仲有成成個煲底既水係舊煲膽度。因為都係黑色可能好難睇到,所以依家我個新煲係無用,因為唔夠我地屋企人用,如果呢度有人見到想要,我可以平讓,完全無用過,開左試左水容量就放返入包裝盒內。

水晶宮

mizuki77 發表於 19-10-29 20:55
我認帖太舊唔可以回覆,我終於攞到手,買左4升但原來不及港或1.8升的多容量,我用舊煲膽裝滿水放入新煲, ...

大陸係用實際容量去標示,四升就是四公升內胆

香港用飯量去標, 1公升等於可煮1公升飯量

你應該買5.5升吧。。。我用開香港1升等於大陸3升, 我用2升夠三個人飯量了

你應該講埋新煲係咩牌子

象牙宮

电饭煲内胆通用 不粘

mizuki77 發表於 19-10-29 20:55
我認帖太舊唔可以回覆,我終於攞到手,買左4升但原來不及港或1.8升的多容量,我用舊煲膽裝滿水放入新煲, ...

机沒坏, 我會口買內旦。

怎量內旦 : 直徑, 高度 (直筒)

你新的, 內旦非直筒。

新的用來整電飯煲食譜。 不僅能用來煮飯、煲湯、蒸餃子、還能做蛋糕、滷肉,
整餸菜。

我家都有N个內旦.... (机坏掉, 內旦我保留著)
其实內旦都能煮到飯。
也可用來洗菜。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

333s 發表於 19-10-30 10:45
机沒坏, 我會口買內旦。

怎量內旦 : 直徑, 高度 (直筒)

咁得意, 我電飯煲通常係內胆花, 機無壞

我已經用其他容器洗米, 之後才倒入電飯煲齋煮, 但一年後都會花, 樂聲500蚊的, philips 4佰幾的都一樣, 二佰零蚊嗰啲當然更加係咁

我用咗淘寶阿廸鍋三年, 佢係電壓煲陽極氧化內膽, 三年用得好好的, 但煮東北米就太爛, 最近一星期轉咗 supor ih 3升柴火飯煲, 終於煮出粒粒分明, 但又無咗東北米特有黏糯度。。。好似同普通米無分別咁。。。。東北米當然唔及泰國米咁香, 我嗰包已經算中等價 90蚊5kg ....

諗諗下都係攞番個阿廸鍋煮東北米算數。。。。
supor ih 我呢個我覺得佢麻麻地, 佢個 ih 應該唔係均勻火,工作時會聽到一下一下起動聲

別墅

tammy2008 發表於 19-10-30 03:21

當時出帖就係想問容量呢個問題,結果我地機遇唔到,到買左返黎先知大陸4升應該得香港1.5公升左右,雖然到依家都唔太確定,好彩果時無揀同版3升,仲細!

新煲係「美的」旗下既支線叫「布谷」。

複式洋房

tammy2008 發表於 19-10-30 03:21

乜咁来樣計,吾怪得我係香港買0.8升可以煮到3-4杯米,淘寶大L果d好似吾得

象牙宮

tammy2008 發表於 19-10-30 12:39
咁得意, 我電飯煲通常係內胆花, 機無壞

我已經用其他容器洗米, 之後才倒入電飯煲齋煮, 但一年後都會 ...

你很有研究。

我愛簡單:
煮東北米就太爛,
A。如上次米太爛,下次就水少D。
煮飯看人口,有時多煮,有時少煮。有時煮多了,第二日早上/中午炒飯食。 

東北米特有黏糯度。
B。煮混合米。長粒米+圓粒米。好食D。

(電飯煲 (美的HK)/电压力锅 TB)
一樣有好食飯。

我較偏長粒米多D。

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至