夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 ayakaya 的帖子

香港人工都係萬5多少少😅
我原本 都有同佢講存多年錢 但係因為 我計過 如果下年開始一年 佢叫我每個月飛 計落條數都唔少
加上 整居留證 要時間 所以有考慮是否直接去台灣工作

因為有講存多年錢係預首期 但係我個人有想 當買完樓 供都係要錢 過左台灣 工未有 好多地方更加多壓力 😅

大宅

Jack1324 發表於 19-7-21 22:16

如果兩邊人工只係差2萬台幣,加埋你嘅機票,係香港嘅洗費,留係香港都唔係話儲多好多,咁我都覺得可以直接移民。同埋而家咁多香港同大陸遊客,你住耐D,之後可以考慮做埋包車司機,幫補家用。分分鐘仲好搵過而家。

翡翠宮

Jack1324 發表於 19-7-21 22:16

咁我覺得你可以直接走
因為你兩邊收入爭好少
趁後生過搏下乜都做可能出路多過香港

大宅

.

洋房

回覆 annacckong 的帖子

如去台灣應只會居留因有當兵問題 所以只會續居留證
其實 應該可以試試 只不過 作為家庭支柱 又有小朋友 老婆覺得我 只顧自己移民唔理將來的野 如小朋友讀書支出 首期買樓等等 所以佢唔太想我移

珍珠宮

回覆 Jack1324 的帖子

如果太太唔想, 咁你唔好去台灣長住先, 睇定D

洋房

回覆 anna59 的帖子

我睇今次8月 過去 問一問佢意見先 因為遲d都係要過 自己就想快到搵份好工係台灣 開始落地生根

因為移民 我預期都係12月的事

大宅

現在你香港份工前景如何?未來2-3年有機會翻個double嗎?本來想建議你在香港多搵3-5年錢才移民過台灣,但見你話現在揾15K咁少,其實都唔點儲到錢,不如快點移民過去比較好。

洋房

回覆 RachelHKH 的帖子

份工做維修 一定難起個雙
但我想緊 平心靜氣禁同佢講
有筆存款50萬左右 台幣 跟老婆說我想移民一家團聚 過下家庭樂 分擔家事之類 想照顧佢地日常禁 佢1-7都開工 放假就幫忙 看著小孩這樣 雖然人工係低左 但至少齊整一家人 開開心心

唔知禁樣太太會唔會有d感動會答應我

大宅

樓主老婆要照顧小朋友同成頭家,唔係仲拍緊拖,應該唔會咁樣覺得感動。似乎樓主老婆會以家庭為重心,也都希望家庭經濟條件慢慢改善。我唸樓主一方面可以考慮怎樣令到夫婦感情更好d。另一方面,最重要真係要唸唸怎樣令屋企收入慢慢增加。

洋房

回覆 Perpersis 的帖子

例如你覺得 可以如何拎感情 好d😅老婆傳訊息只有已讀,小朋友佢地會定時updata照片,影片
但當放假個陣返到屋企 會掛著佢地 想一齊同小朋友玩玩禁

所以我想移民睇睇會唔會有改善

子爵府

回覆樓主:

.

洋房

回覆 musiccisum 的帖子

你朋友 情況同我一樣嗎 佢經濟能力ok嗎

伯爵府

BK Milk勳章

Jack1324 發表於 19-7-24 11:47
回覆 musiccisum 的帖子

你朋友 情況同我一樣嗎 佢經濟能力ok嗎

HK掙5萬或者以上,移民可惜,萬5,可以移。但是話說回來,你太太不想你移民,你一定要移,都是鬧交。必須要說服太太先,否則想什麼都無用。

大宅

樓主可能需要唸唸怎樣令兩夫婦同步,目標一致。例如你太太希望置業,你同唔同意呢個目標。如果同意,你會怎樣達到呢個目標。你可以將你計劃同太太分享。其實有唔少照顧緊小朋友嘅女人都好容易忽略丈夫,所以你太太有時可能對你訊息已讀不回。你有機會可以考慮同太太反映(你唔講,佢未必留意),知道佢都好忙,但都希望兩夫婦多d交流。除咗訊息,有冇同太太視像通話?

洋房

回覆 Perpersis 的帖子

佢😅 之前話佢 要努力賺錢 我沒過去之前唔想對我有太多感情
視訊都好少

你講的同步是什麼
佢之前的目標就係 儲夠首期 我再移民
但我自身成日都想 放工 想幫輕下佢照顧小朋友的壓力 過下家庭樂 就成日想移民過去一齊

佢現在 租屋住 同小朋友 兩個 每晚日日如事
有時佢想去放鬆下的時間都無
我覺得自己好失敗 比唔到應該老公要做的野佢

之前重成日嘈交 令感情變淡左好多

別墅

Jack1324 發表於 19-7-23 19:29
回覆 RachelHKH 的帖子

份工做維修 一定難起個雙

請問你太太現正是否跟她父母住?
如果要在桃園置業, 首期要多少錢?
我感受到你太太的擔憂, 要支持一頭家, 除了愛, 錢也很重要!

洋房

回覆 lamjane 的帖子

佢自己搬左出去住 佢屋企人 有人食煙 佢唔想小朋友 係二,三手環境成長 所以搬左出去

首期二百萬到 因我人工都係萬五到 每個月 今個月開始每個月比1萬佢 之前每個月5200 其實計落 真係難儲首期 但可能佢受佢妹妹 影響 因佢妹妹細佢兩,三歲 都獨立儲到錢 買左樓了 自己都希望有個家

男爵府

回覆樓主:

不如你搞左證之後試下係果邊揾下工先,返正你耐唔耐都去台灣,到真係揾到工你老婆個心都定d,咪係香港搞清mpf其他野,如果揾唔到咪係香港繼續做,算係自己有後路

洋房

回覆 Yee_ng 的帖子

個證需要大約一個月時間整野 唔知公司 肯唔肯比我無薪
而且變左無收入 過去一個月 又係洗費 可能到時 又係吵架

首頁

尾頁

跳至