自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

birdbird 發表於 19-7-21 16:12
其實你朋友冇錯。

既然是手快有、手慢冇, 你要比小朋友知道呢個現實。

。。。。。。

珍珠宮

大家把尺唔同,先唔評論佢教仔嗰套啱唔啱(我本人係唔buy),我只會諗既然大家教小朋友嘅理念唔一致,我會避免再約埋小朋友一齊去玩。大家咁fd,為左小朋友而面阻阻唔值得~既然唔buy大家嗰套,唯有避免再有同類事情發生,免傷感情
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

kathychan1128 發表於 19-7-21 15:32
就係因為好好朋友,成日1齊玩,所以我講唔出口,因為唔係1次佢地咁爭車車玩,我都只叫我小朋友等到為止, ...

如果唔係第一次發生,我會直接話個細路,事後朋友要唔開心係佢既事,反正佢都唔教仔,我亦都唔想自己細路再同佢玩

伯爵府

kathychan1128 發表於 19-7-21 16:04
其實環境好細的確無1條隊排隊,所以我明我小朋友唔夠快比人上先佢就要再等,我唔開心係唔係因為我小朋友爭 ...

如果係咁,你又確實稍微保護小朋友,大家一齊等,公平的情況下爭輸了而不開心其實好平常,將來佢面對輸的情況會有更多,教佢學會面對和處理先正確!

當刻我都不會出聲叫人讓,大家一齊等,佢小朋友玩左先,你只能教自己小朋友點處理當時情況,不可能要求人地讓你先,否則世界一樣圍住你小朋友轉,「讓他」的變得理所當然!

再下次要先提醒小朋友車得一架,有機會玩唔到,問佢如果玩唔到會點!

經一事長一智才正面!坐唔到車並不是世界末日,不要放得太大!

大宅

如果係要排隊,我都教我女唔可以搶,因為人地玩緊or 等先,人地玩完先可以玩,有個情況,我同朋友都覺得可以小朋友自己處理,例係朋友屋企,兩個同一時間想玩某一樣野,係佢地仲細時,我地由得佢兩個搶,自己解決,只要唔傷害大家,但當時仲細,一定有個會讓,一係佢地大家一齊玩唔搶住自己玩。到依家3歲,有時候搶同一張凳坐,個個都同想要,就大家都無得坐,我認同朋友話有d野等佢地自己解決,同好難要佢俾自己好想要既野同人分享,等同我地大人都唔一定會每樣野分享俾人,但都要睇情況羅,唔係每一樣野都用同一個宗旨,每個case 處理手法唔同

大宅

birdbird 發表於 19-7-21 16:12
其實你朋友冇錯。

既然是手快有、手慢冇, 你要比小朋友知道呢個現實。

正如我女幼稚園有個活動,例有兩間房分別講唔同故事,亦有限人數入去,你遲遲數選擇,到你想入去A房聽時,已經滿人,你要學識接受,下次就要知道要快選擇

複式洋房

Supertalkative 發表於 19-7-21 16:18

如果係咁,你又確實稍微保護小朋友,大家一齊等,公 ...

。。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

kathychan1128 發表於 19-7-21 15:32
就係因為好好朋友,成日1齊玩,所以我講唔出口,因為唔係1次佢地咁爭車車玩,我都只叫我小朋友等到為止, ...

你朋友咁樣教仔遲早出事,今次因為你係佢朋友所以唔同佢嘈,下次如果遇著個強悍大媽,鬧到佢個仔飛起都似。

複式洋房

回覆樓主:

.....

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

kathychan1128 發表於 19-7-21 15:07
我今日同朋友和小朋友1齊去玩,我小朋友想要嘅車無,咁我就叫佢等,我亦幫佢1齊等,咁剛好小朋友走,我係企 ...

你朋友咁教唔係幾好喎。。。
有時有d野唔係你搶到就啱
咁唔通大個,佢去搶野,搶唔到就知俾人打刧既感受?

侯爵府

呢個case好監介喎,架車又郁又唔係排隊嘅,點為之等緊,不過我會教我小朋友唔好揀車,揀就冇得玩,我冇咁得閒咁就哂佢,就得一次,下次有少少事又要揀,煩到死,所以我囡係知道,有好多野未必盡如人意,但都要接受
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

kathychan1128 發表於 19-7-21 15:07
我今日同朋友和小朋友1齊去玩,我小朋友想要嘅車無,咁我就叫佢等,我亦幫佢1齊等,咁剛好小朋友走,我係企 ...

我都試過,搶咗,一個圈圈後扮野話比我仔玩,我即拒絕,教仔要等下一round,因為你搶時冇讓,我亦唔需要佢好似可憐乞丐咁比我仔玩。到我地玩時,佢好冇引咁玩第d。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

kathychan1128 發表於 19-7-21 15:52
因為我朋友覺得我太保護佢,佢覺得小朋友嘅事自己處理,我地大人唔可以插手,其實我就係因為上幾次佢都好 ...

有時係要俾小朋友自己處理
例如面對小朋友被打尖/被欺凌/被朋友誤會之類
但唔係教小朋友打尖/搶人野

珍珠宮

kathychan1128 發表於 19-7-21 15:15
係呀,本身架車係我等到比我小朋友玩
你朋友同佢老公,係咪是但一個成日都打尖,所以個仔有樣學樣?

依啲情況我會慢慢疏遠這朋友,你都吳會想自己個仔比佢個仔教壞啦?

珍珠宮

docomo 發表於 19-7-21 16:28
你朋友咁樣教仔遲早出事,今次因為你係佢朋友所以唔同佢嘈,下次如果遇著個強悍大媽,鬧到佢個仔飛起都似 ...
你咁講我想起,有啲極度強悍的大媽,吳會鬧,直頭出手打 @0@

伯爵府

kathychan1128 發表於 19-7-21 16:26

。。

呢個情況其實幾尷尬,無確實一條隊排緊!

我都預過呢個情況,去遊戲室好多時發生,太多小朋友比我仔大會搶車!

咁你朋友同你的價值觀唔同,疏遠為妙
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

幸福可以好簡單

首頁

尾頁

跳至