家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

我C6在油麻地一個旺嘅商場,租咗1-2個格仔鋪,賣吓玩具呀、Lego 呀之類的小玩意,因為這些都是他有興趣的東西,鋪仔已經 run 咗大約5年。
頭幾年店主大致ok, 雖然Mark 番賣咗嘅貨偶有錯漏。可是近大半年店主的management 每況愈下,貨物亂放,有時又冇開店,對格仔鋪生意當然有影響。所以我C6打算唔租了,而不續租之前售出的貨的尾數一直未能取回。每次問他都拖,好多時都聯絡唔到(不是他看鋪),他也不回覆。
現在C6冇同佢租,其他貨已取回,但佢一直拖我C6冇俾番2萬多元的尾數。
想問下大家可以點做?報警有冇用?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Spidermum 發表於 19-7-21 15:20
我C6在油麻地一個旺嘅商場,租咗1-2個格仔鋪,賣吓玩具呀、Lego 呀之類的小玩意,因為這些都是他有興趣的東 ...

租約點寫?
唔係最後交鎖匙/比貨一併比?
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 19-7-21 16:03
租約點寫?
唔係最後交鎖匙/比貨一併比?

沒有租約,只根據賣咗嘅嘢mark 數同減返租金。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Spidermum 發表於 19-7-21 16:40
沒有租約,只根據賣咗嘅嘢mark 數同減返租金。

咁有咩證據證明佢仲keep住你嘅按金

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

冇同佢簽任何文件? 合約?

別墅

wl8715 發表於 19-7-21 19:42
冇同佢簽任何文件? 合約?

沒有合約,只有每個售出的item Mark 落數簿。

首頁

尾頁

跳至