自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

dasy 發表於 19-7-22 07:11
我唔知,點解大家講到我愛自己多過愛佢

因為旁觀者清,sorry呀樓主,你的確係將自己感受放係第一位~幫老公裝飯唔係好正常好微不足道嘅一件小事?作為一個媳婦、人地老婆唔駛返工又無小孩,二老煮飯,你由張羅開飯到食完收好洗埋,做曬,都一d唔偉大,只係每個人都正常生活會做的事.我唔會成日用把口講愛我老公的,平日關心佢身體,體諒佢工作辛苦,唔煮飯都扮下野幫佢捶捶肩吖,自從結婚後淨係中意買衫丶鞋俾老公,自己衫多好耐唔買了,唔會老點老公做野又似太后上身咁兇佢,玩冷戰真係勁乞人憎呀!
樓主要好好學習放手,反思自己,提高EQ,其實失控時會(emoji)手自殘嘅人,真係令身邊人壓力超大,提心吊膽.

洋房

dasy 發表於 19-7-21 17:34
老公突然要和我離婚,原來佢話我結婚咁耐,脾氣都唔好,好多時管住佢,列如佢想買模型車,而我就一句回返佢好多 ...

公平D咁講丫,佢買野送俾你時有冇講過叫佢唔好嘥錢!?如果冇,點解當佢想買自己鐘意既野俾自己時就問佢係咪好有錢??
PS:我都會同我C6分析等佢唔好亂買,例如佢睇中左個袋同對鞋,佢好想買,我就會同佢講鞋會成日著,袋唔會成日用,佢就會自己考慮清楚買邊樣!有時到最後未必買Tim!
其實男人同小朋友一樣要慢慢哄!如果你可以為左頭家改到既話就揾C6傾下有冇機會再一齊!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

放生個男人等於放生自己! 39 歲只係人生既一半,改改自己既惰性同做人積極 d,明天會更好!

提外話,樓主對個男人所謂既付出其實好多人,甚至工人姐姐係可以做得到! 所以樓主你個位係可以隨時代替架!

大宅

回覆樓主:

你口口聲聲話好愛佢,就唔會小小事就發佢脾氣,黑佢面幾日要佢氹啦!愛唔係咁架,佢要揸車工作你都唔識睇諒佢,要佢傷神諗點樣氹返你 你唔做家務買嘢又要佢俾錢,點解仲要俾家用你?家用去左邊?

男爵府

愛你老公就放手。
你死命話改,係又要人就你,顧你感受先。如果你係真心愛你老公嘅,佢以前同你嘈,佢唔開心你睇唔到?你成堆問題佢仲要同你傾過,你都唔反省,其實你老公已比哂機會你。
宜家佢攤哂牌,佢心情如何?佢樂得輕鬆自在,咁多年佢都就哂你,你愛佢咪就佢一次囉,咁先睇到你真係有改緊。

大宅

咁趕住離,好大機會第三者有埋,趕住俾bb一個身份

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

dasy 發表於 19-7-22 18:18
有呀,今日返工,出晒汗,但覺得好舒服,屋企人今日已知道了,阿妹問我做咩成個星期都唔返去食飯, ...
有屋企人支持,好好,加油

子爵府

christina1992 發表於 19-7-22 23:56
公平D咁講丫,佢買野送俾你時有冇講過叫佢唔好嘥錢!?如果冇,點解當佢想買自己鐘意既野俾自己時就問佢係咪 ...
我自己就唔會氹我男朋友既, 冇咁好心機
不過同你一樣, 佢有野想買, 我會同佢分析下睇下件野值唔值得買, 值得既咪買
太浪費就唔好喇

男爵府

shishicat 發表於 19-7-21 17:53
呢個世代唔再係冇錢就冇女人,而家女多男少,搵到錢既女人都唔少,我ex都無錢咪一樣搵到個唔介意佢無錢既 ...

真係,無錢都可以有女人的,你們無小朋友,平時買個模型都唔得,又真係好慘同無晒自由

複式洋房

老公突然要和我離婚,原來佢話我結婚咁耐,脾氣都唔好,好多時管住佢,列如佢想買模型車,而我就一句回返佢好多 ...

如果有第三者就不用輓迴,輓迴都沒有。如果沒有第三者,就好辦,他隻是玩幾日,玩完就會迴來的,妳不用叫他迴來,等他自己迴來,妳不用離婚著,就說大家分開冷靜一兩個月

大宅

我覺得佢出面有冇第二個都唔係重點啦。

大宅

流星花丸 發表於 19-7-21 17:36
可以自己搬得出去,講得出口離婚,都係第三者,如果證實,唔好留戀,活得比佢好
...

認同有第三者,不過離不離就要睇你自己,感情嘅嘢,只有自己最清楚

大宅

樓主我終於睇晒,人誰無過,知道有咩唔岩改番就好了,努力生活吧,同老公睇緣份啦,不要強求

民房

加油

男爵府

樓主話裝飯就係愛,感覺樓主唔知愛為何物,愛老公點可以俾佢承擔唒所有野,愛包含左責任,互相尊重,體諒對方!
認清現實啦有公主病冇公主嘅命都係冇用

男爵府

dasy 發表於 19-7-22 18:18
有呀,今日返工,出晒汗,但覺得好舒服,屋企人今日已知道了,阿妹問我做咩成個星期都唔返去食飯, ...
咁咪好囉, 至少都可以返娘家住住先... 家下努力返工賺返個錢傍身先再諗之後... 有D野你都控制唔到, 經一事長一智, 你要遇強越強同正視下自己既問題, 比自己重新出發吧!

大宅

你老公似有第三者多

大宅

callmepls 發表於 19-7-23 08:01
我覺得佢出面有冇第二個都唔係重點啦。

係重點, 知原因先知要點做, 如已變心做什麼都白費

珍珠宮

文星 發表於 19-7-23 09:51
係重點, 知原因先知要點做, 如已變心做什麼都白費

我覺得有冇第三者的確唔係重點,
唔愛樓主、愛第三者,係變心,
唔愛樓主、冇第三者,都係變心,
重點係而家老公明顯唔愛樓主、變心。

有第三者只係令樓主好過d(someone to blame)

水晶宮

lovelywww 發表於 19-7-22 12:23
裝飯,洗碗呢啲係好基本,你以為咁就係體諒嘅行為?
純粹當個老公係出氣袋,對待佢連朋友都不如!可以發脾 ...

2,3日唔同對方講野,我覺得這是超黑人憎,超低能的溝通死罪,單是這點死罪可以構成離婚理由

這年代誰忍誰?誰的地位超越到要另1方好似妹仔咁吞聲忍氣?誰沒阿媽生以致另1方好似低人1等不被去愛?

首頁

尾頁

跳至