婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

借位一呻,結婚都想二人世界幾年,但奶奶成日催我生小朋友,自問生小朋友唔係生出來就得,而係兩公婆都要搵食,無人湊,我奶奶更加無本事湊。

最後,我兩公婆都覺得係時候要生,我們兩公婆連夜湊仔都累,想趁星期日,兩公婆輪住休息,輪住湊,點知我奶奶叫叔仔通知我們十分鐘到,我老公已經推,但她昨日在電話度聽到個孫喊連bye bye 都無句,即刻掛線衝上來。

我已經好燘,奶奶不論經濟或身體上都支持唔到我去湊仔,仲要俾說話我聽。我老公又唔想同佢阿媽嘈,但我就來要同佢炒大鑊。奶奶直頭入侵我家庭生活。

呢下真係好黑人爭。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 ccbearcc 的帖子

從字面唔係好清楚佢點入侵你的生活,但我覺得你C6係有責任,唔可以係一句唔想同佢媽嘈就要大家硬食

別墅

回覆樓主:

除咗無一早通知會上來,其他都唔算問題。
99無必要在金錢上或實際行動幫你,仔係你哋,辛苦嗰個父母都會經歷過,嫌辛苦唔該請工人。
公平啲,樓主怪99唔幫助,咁樓主父母有無幫你。

珍珠宮

回覆樓主:

樓主應該都無旨意99幫手啦~
而係怪99,幫唔到手之餘,仲要打擾!
尼點真係要老公出面,否則又要湊b,又要應酬99,真係人都癲,好易崩潰架!

侯爵府

2019新春慶豚圓

其實生小孩係兩公婆問題,無必要99要幫到手湊,又要經濟幫到你手。你已經係ftm,自己湊b,但湊b都湊唔掂,咁你又要99點經濟支持你呢,可能你老公都無比家用佢,佢無要你哋比,已經係支持啦。無必要將d問題,遷怒於99身上啦。

男爵府

係咁㗎
生養管教重來都係父母責任,係好辛苦㗎~從來其他人都無責任同義務去幫你

你老公半晚同放假有幫手湊b,又識推奶奶算好好,只係奶奶格硬登門造訪

經一事,長一智
唔得閒就唔好再聽叔仔同奶奶電話
得閒先應酬

複式洋房

回覆樓主:

叫c6出聲要早啲約,不過星期日上嚟,好過平日嚟打擾你。
不過男家無需要金錢和身體上幫忙你啲乜,一件事還一件事,唔好貪男家啲野,畀機會佢哋話足你一世。

複式洋房

2019勳章

ccbearcc 發表於 19-7-22 09:27
借位一呻,結婚都想二人世界幾年,但奶奶成日催我生小朋友,自問生小朋友唔係生出來就得,而係兩公婆都要搵 ...

各位,生小朋友我從來無呻辛苦,只係我奶奶成日俾說話我聽,好似在我坐月期間話我「坐月要坐成個月咁耐」、「點解你唔煮飯」、「請陪月咁貴」,甚至人身攻擊都有。到我請工人湊,又話我浪費金錢。我又無要佢湊。我自己生完用我的方法湊係我的事。佢無提議但諸多問題。

我剛生產完,第二日出院,佢又一句唔該沖上來,無一句問候仲要我出廳招呼佢。我話我生產完大量出血差點要輸血要休息,佢仲要黑我面。我自己都休息唔夠、佢唔客氣衝上來我屋企,不請自來,佢的行為仲不等於入侵我的生活?連別人休息的時間都防礙。

複式洋房

2019勳章

夢幻家庭 發表於 19-7-22 18:19
叫c6出聲要早啲約,不過星期日上嚟,好過平日嚟打擾你。
不過男家無需要金錢和身體上幫忙你啲乜,一件事還 ...

我一些都唔貪佢地的。

星期日我老公都想休息,但佢上來只係對我地的生活指指點點,又無建議。佢不知幾想日日上來

複式洋房

2019勳章

秋天與楓葉 發表於 19-7-22 14:01
係咁㗎
生養管教重來都係父母責任,係好辛苦㗎~從來其他人都無責任同義務去幫你

我老公算係咁,係奶奶勁唔識做人。鍾意點就點。

複式洋房

2019勳章

Miulo 發表於 19-7-22 13:44
其實生小孩係兩公婆問題,無必要99要幫到手湊,又要經濟幫到你手。你已經係ftm,自己湊b,但湊b都湊唔掂, ...

就係生仔係兩公婆的事佢都要管要催我生。
我唔係FTM, 我要搵食。

佢係一個將自己放到好大的人,佢的思想跟不上時代步伐。

我老公有冇俾家用我唔理,我自己都有父母要供養,唔係嫁女就唔理屋企的人。

坦白講,佢的行為直頭以為我搶走佢個仔,可能以為我生了就走唔甩,就擺官威。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

佢催佢既事,你生仔斷估吾會因為佢催咁就生咁英明卦

除左無事先約就衝上黎之外睇吾到有乜咁大罪

洋房

mini1204 發表於 19-7-23 04:38
佢催佢既事,你生仔斷估吾會因為佢催咁就生咁英明卦

除左無事先約就衝上黎之外睇吾到有乜咁大 ...

呢點我又好明白樓主

其實樓主生完情緒不穩,加上又要湊初生BB又大壓力又累,男家人不單止不幫忙,唔幫都唔緊要,99說話令樓主聽落唔順耳,覺得99多事同煩心,加上又要上黎屋企打擾生活,所以先會認為99入侵生活

洋房

ccbearcc 發表於 19-7-22 09:27
借位一呻,結婚都想二人世界幾年,但奶奶成日催我生小朋友,自問生小朋友唔係生出來就得,而係兩公婆都要搵 ...

好有同感

其實樓主你應該唔係期望99幫忙,係唔出聲唔打擾已經係幫左大忙

我99都係噤,日日用把口湊B, 即係不斷係到指指點點,每日都有野講,但從來唔幫手,亦無了解過BB既生活習慣,只係不停係到「教」我湊B, 例如:「仲要食夜奶?!要戒啦,由佢喊天光!」個下真係真心燥底,唔出聲唔打擾已經係幫左大忙啦

其實個句說話可能好小事,但係對岩岩生完既我黎講,我仲未有呢個EQ去應對,唔出聲唔打擾已經係最好既幫忙

翡翠宮

2019新春慶豚圓

Tinatinahui 發表於 19-7-23 05:03
呢點我又好明白樓主

其實樓主生完情緒不穩,加上又要湊初生BB又大壓力又累,男家人不單止不幫忙,唔幫都 ...

佢話奶奶無本事揍
又話佢經濟上幫吾到手

呢D無論你幾抑鬱or whatever 都吾應該咁諗吾該。

複式洋房

2019勳章

Tinatinahui 發表於 19-7-23 05:03
呢點我又好明白樓主

其實樓主生完情緒不穩,加上又要湊初生BB又大壓力又累,男家人不單止不幫忙,唔幫都 ...

係,奶奶以為做了奶奶就大哂

複式洋房

2019勳章

mini1204 發表於 19-7-23 08:15
佢話奶奶無本事揍
又話佢經濟上幫吾到手

我們已經好婉轉推佢,等我地休息下,佢無啦啦衝上來,幫唔到手仲製造問題,呢個是事實。唔關抑鬱事。如果你有湊初生嬰兒經驗,就知道點無得休息法。

複式洋房

2019勳章

Tinatinahui 發表於 19-7-23 05:14
好有同感

其實樓主你應該唔係期望99幫忙,係唔出聲唔打擾已經係幫左大忙

的確係咁,正面聲音能舒緩產婦的情緒。佢上來只發放負能量,聽得多都煩。

坦白講,奶奶年紀不小,我都唔指意佢幫忙。少些打擾等我可以整理吓自點留意bb的情況、等我休息吓已幫助好大。

洋房

ccbearcc 發表於 19-7-23 08:51
我們已經好婉轉推佢,等我地休息下,佢無啦啦衝上來,幫唔到手仲製造問題,呢個是事實。唔關抑鬱事。如果 ...

無錯,休息唔夠係會好炆,就算係善意提醒都會令人發脾氣

不過講真,就算有湊初生嬰兒經驗既人,包括99,隔太耐無湊都會唔記得晒當時既辛苦同心情,所以佢地係點都會話你,唔係體諒同幫忙,因為我99成日講「我個時一個人,無人幫架,個時邊有尿片,係尿布,仲要用手洗tim ga」
搞到我差d 想爆佢,「你個時係辛苦,但你99個時已經死左啦,無精神上折磨你」

複式洋房

2019勳章

Tinatinahui 發表於 19-7-23 09:33
無錯,休息唔夠係會好炆,就算係善意提醒都會令人發脾氣

不過講真,就算有湊初生嬰兒經驗既人,包括99, ...

係,我奶奶係精神折磨。

我所指無經濟上及身體上支持,因為我衣食住行無靠過佢,我搵自己洗,但就成日話我大洗。既要返工,有bb前, 家務我都自己搞掂。無靠佢,但俾說話我聽。

有些谷友唔明湊b的辛苦,又唔知實際狀況就以為我要求高.

我帶bb出院搭的士回家,唔通帶住初生b迫地鐵?醫院同屋企有大段距離,為阿b著想,我俾錢搭的士回家,又話我大洗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊