家庭理財

跳至
[積金保險] bb保險買邊隻好?

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

kelly_bb1212 發表於 19-9-10 16:02
靈活計劃同普通果種係咪有好大分別

醫療保障會完整d

別墅

2019新春慶豚圓

Isabelle1207 發表於 19-9-10 17:07
醫療保障會完整d

但冇agent 既保險公司寶係靠得住?

別墅

2019勳章

kelly_bb1212 發表於 19-9-10 17:25
但冇agent 既保險公司寶係靠得住?

我都join緊,暫時冇咩問題,同埋核保索價都有得上網搞埋,會慳返好多時間,加上唔係好想agent食水

別墅

2019新春慶豚圓

Isabelle1207 發表於 19-9-11 12:04
我都join緊,暫時冇咩問題,同埋核保索價都有得上網搞埋,會慳返好多時間,加上唔係好想agent食水
...

都係既,有d公司agent食水都深,同埋聽講一般買醫保既程序都有d繁複

民房

2019勳章

我宜家同BUPA搞左理賠5個月咯,醫療賠的好少,條款比去年更改了不少,不建議買。
我今年要換cigena

複式洋房

chimpanzeee 發表於 19-9-9 17:55
呢間係咪冇agent架

1歲Bb,好多公司都係$300幾,其實公司之間D醫療Plan都唔係差好多,所以保險公司本身規模,賠償能力更重要;其次係當自己患病徬徨時,想唔想都可以有個人問下,幫你搞曬所有野!?

別墅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 Julia麻麻 的帖子

我自己都用開bupa理賠, 我又唔覺有咩問題喎. 不過條款個D就真係要睇清楚, 有咩唔明就打上去24小時hotline問下佢地啦~

別墅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
先唔好講有無需要agent
好多時明明有更好選擇
但係唔去比較唔去睇
就錯過自己應得嘅嘢

小朋友,500蚊一個月已經買到
私家房(即係單人房)
每年1000萬全數賠償plan
仲可以包埋家屬陪床⋯

小朋友易啲發燒要入院
講衰啲真係發次燒都抵返⋯

肯比到300幾蚊一個月買個普通plan
樣樣都有限額⋯
其實比多少少就已經有好好多保障
橫掂都唔洗有agent咪當個agent透明
自己去claim錢

別墅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
nben 發表於 19-9-18 11:12
回覆 Julia麻麻 的帖子

我自己都用開bupa理賠, 我又唔覺有咩問題喎. 不過條款個D就真係要睇清楚, 有咩唔明 ...

Bupa唔好處係如果想用全數賠償
要做一大輪嘢先得

先睇家庭醫生
再搵網絡醫生(全港加埋600個)安排入院
要等幾日⋯急事就用唔到啦

別墅

發表於 昨天 10:17 |顯示全部帖子
Bobooochan 發表於 19-7-22 14:57
對保險冇咩認知
如果1歲半bb&4歲小朋友買保險應該買邊種比較好?醫療 住院?
有冇d一千蚊樓下 一個月
我覺得買份份自願醫保就夠了,BB買保險都係貪佢有有私家醫院住,但其實一般都係發燒,感冒,其實一般都係小病,就算係屋企照顧其實都可以,如果係大病,私家醫院都轉你去公立醫院,因為公立有最好既設備和醫生,私院又吾使上身。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
煤氣 ... 2 3 4 5
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊