時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

暴力,有好多種。打人,同打爛塊玻璃,就係兩種。而世上無論任何派別都不應該接受的暴力,是以製造恐慌為目的,針對平民百姓的無差別襲擊,簡稱「恐怖襲擊」。

香港政府亂來,612就叫「暴動」,721就叫「衝突」。不,昨晚在元朗發生的是有組織有預謀、持續發生、針對平民百姓並以製造恐慌為目的的無差別襲擊。它就是恐襲。我們要一齊清楚講明,昨晚在元朗發生的是一場恐襲。

香港法例第575章《聯合國(反恐怖主義措施)條例》規定,「作出或恐嚇作出行動」,懷有「危害作出該行動的人以外的人的生命」的意圖,就是恐怖主義行為。昨晚現場施害者所說的「唔係白衫就打」,完全符合這個定義。所以,說這些人是暴徒還是過輕了。他們是恐怖分子。

既然是恐怖分子,相關的制裁也就適用,包括凍結財產、禁止籌集財產,和禁止團體招募。銀行不可以向他們提供服務,相關的財產亦應被扣留和充公,例如昨晚曾用作庇護恐怖分子的處所。

這些,對於一個正常的政府,都是立即就要做的事。如果不做,接下來的問題就是:香港政府是否正在支持恐怖主義(State Sponsored Terrorism)?林鄭是否準備好國際社會就此制裁香港政府?

梁啟智

https://medium.com/@leungkaichihk/%E8%AC%9B%E6%B8%85%E6%A5%9A-%E6%98%AF-%E5%85%83%E6%9C%97%E6%81%90%E8%A5%B2-c484259a646a

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

侯爵府

開心吸收勳章

咁上環呢

男爵府

回覆樓主:

暴徒傷警呢

侯爵府

Glau 發表於 19-7-22 18:26
咁上環呢

針對政權同無差別攻擊市民,分唔到?

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

子爵府

汽油彈呢? tsuen wan 炸彈呢?
心盲最可怕。

禁止訪問

子爵府

黑衣人好恐怖,到處惹火頭,神憎鬼厭,社會敗類。

男爵府

Zenia 發表於 19-7-22 18:33
針對政權同無差別攻擊市民,分唔到?

慳啲啦文宣

圍新城市CS係為咩呀?搶人電話係為咩呀

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

元朗係恐襲 vs 上環係政變

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

講得好,黃C 全部都做齊,點解白衣人做就暴動,黑衣人個啲叫咩???

禍必及家人& post 警員個人資料,係邊個講 &做架?這不算恐嚇?
圍警總要求放入,衝擊立法會破壞,圍新城市廣場又係咩人做呢?
用 磚頭,鐵通襲擊警員,途人不滿黃 C 做法就打人,打破人地架車,又係咩人做

點解黑衣人做咁多惡行,大家話係和平遊行???係,有一大部份人係和平遊行,但遊行過後的衝擊都係和平嗎?

我唔係話白衣人做得啱,佢地咁暴力追打確不過對,大家點解唔可以真真正正和平咁表達
如要拉警察應黑 &白衣全部都拉,咁先叫公平

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

笑拎死我咩 發表於 19-7-22 18:50
哇,引哂理維穩藍屍出黎轉移焦點
人地講緊元朗就借啲講中上環
下次藍屍殺完人就借問黃屍傷狗呢
咁上環單政變事件,真係大鑊過元朗打鬥事件。

大宅

過住啦! 暴民暴民暴民

男爵府

見到,打爛玻璃,已經無興趣睇落去。只系打爛玻璃咩

侯爵府

SandyAlana 發表於 19-7-22 18:54
過住啦! 暴民暴民暴民

點過呢?

侯爵府

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

水晶宮

咪一樣用暴力!唔理咩原因
唔好以為扣上民主光環就可以將暴力合理化

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實想攪港獨咁出聲囉, 咩反政權呀~

大宅

Zenia 發表於 19-7-22 18:57
點過呢?

行過去,記得帶口罩(emoji)

公爵府

回覆樓主:

咁咬斷人手指歸邊類

男爵府

TATEYAMA 發表於 19-7-22 19:05
咁咬斷人手指歸邊類

應該係瘋狗症

首頁

尾頁

跳至