想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問各位瑪麗ivf公家症、同私家症分別大約要等幾耐左右?公家症幾錢?私家症又幾錢左右?
本人36歲,如果排公家症大唔大機會到40歲都未到我就被取消資格?好怕浪費時間

男爵府

AjaiB 發表於 19-7-22 23:20
想問各位瑪麗ivf公家症、同私家症分別大約要等幾耐左右?公家症幾錢?私家症又幾錢左右?
本人36歲,如果排 ...

公家萬幾兩萬

私家8至10萬

公家而家等年幾兩年
私家幾個月

大宅

super_cat 發表於 19-7-23 00:55
公家萬幾兩萬

私家8至10萬

公家年幾兩年係見醫生嘅日子?見完醫生通常又要等幾耐先做ivf?

男爵府

AjaiB 發表於 19-7-23 01:01
公家年幾兩年係見醫生嘅日子?見完醫生通常又要等幾耐先做ivf?

我係直接ivf 嘅,由入紙到聽講座見醫生2年,見醫生後佢幫我排2個月就開針

另一種係可能提早叫你返去見醫生初診,嗰種就可能會幫你試iui 先,唔得先跟返原本個期做ivf

最近好似排個期係快咗,我見有啲JM排一年左右就聽講座見醫生,再等多3幾個月就已經可以開針

你入紙後佢會有個見醫生嘅期俾你嘅,但嗰個可以不理,因為九成九都有得提早,我嗰陣入紙,佢俾我見醫生個期係等3年半,但最後都係等2年啫....

大宅

super_cat 發表於 19-7-23 01:06
我係直接ivf 嘅,由入紙到聽講座見醫生2年,見醫生後佢幫我排2個月就開針

另一種係可能提早叫你返去見醫 ...

即係交左專介信之後會有個見醫生期比我?咁個見醫生期中途會有姑娘打比我叫我提早返去?

男爵府

AjaiB 發表於 19-7-23 01:09
即係交左專介信之後會有個見醫生期比我?咁個見醫生期中途會有姑娘打比我叫我提早返去?
...

我嗰陣16年1月入紙,佢即刻俾咗張覆診紙我係19年6月見醫生嘅,到17年6月左右我就收到電話叫我18年1月去聽講座見醫生囉

但而家好似做法唔同咗,交信後好似係whatsapp個期俾你,跟住等嘅中途好大機會會打俾你叫你提早初診/聽講座見醫生

大宅

super_cat 發表於 19-7-23 01:12
我嗰陣16年1月入紙,佢即刻俾咗張覆診紙我係19年6月見醫生嘅,到17年6月左右我就收到電話叫我18年1月去聽 ...

好呀,唔該晒
另外,我情況係我同老公無避孕6年,一直都無bb(無驗過任何嘢,因之前一啲原因抱住順其自然心態).到今年4月驗到有左,但不幸5月流產...我高齡了,唔想再浪費時間。唔知我個情況醫生會唔會寫轉介信比我

男爵府

AjaiB 發表於 19-7-23 01:17
好呀,唔該晒
另外,我情況係我同老公無避孕6年,一直都無bb(無驗過任何嘢,因之前一啲原因抱住 ...

你最好唔好提你曾經有過啦,直接當一直試都無去處理會好啲 (除非你喺公家做藥流有record就無得呃)

之前有個同我差唔多期入紙嘅JM 排咗一年後有得提早初診,佢同醫生講佢化學懷孕過,醫生就無佢做任何治療(原本可能有得試iui),叫佢自己試多年,一年後唔得先再覆診

大宅

super_cat 發表於 19-7-23 01:22
你最好唔好提你曾經有過啦,直接當一直試都無去處理會好啲 (除非你喺公家做藥流有record就無得呃)

之前 ...

我藥流係QE即係無得厄。果下我無得選擇,星期日突然間流好多血,老公即刻同我去左qe急症室。
咁我情況可能唔會咁快接受我

男爵府

AjaiB 發表於 19-7-23 01:25
我藥流係QE即係無得厄。果下我無得選擇,星期日突然間流好多血,老公即刻同我去左qe急症室。
咁我情 ...

不過嗰陣嗰個JM未係高齡,所以醫生覺得佢有時間再試啦

但你個case 我就唔係好清楚佢會點處理,因為你最近有懷孕過我唔知佢當唔當你係不育

大宅

super_cat 發表於 19-7-23 01:28
不過嗰陣嗰個JM未係高齡,所以醫生覺得佢有時間再試啦

但你個case 我就唔係好清楚佢會點處理,因為你最 ...

係囉但係咪任何西醫都可以寫轉介信?

男爵府

AjaiB 發表於 19-7-23 01:34
係囉但係咪任何西醫都可以寫轉介信?

啲JM話普通科寫都ok

但我嗰陣就係婦科寫嘅

大宅

super_cat 發表於 19-7-23 01:35
啲JM話普通科寫都ok

但我嗰陣就係婦科寫嘅

你做左幾次ivf成功?

男爵府

AjaiB 發表於 19-7-23 01:36
你做左幾次ivf成功?

1次,放第3次胎成功

首頁