時政擂台

跳至

首頁
34567...8

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

南丁媽咪 發表於 19-7-23 10:18
邊日有見人就打?係拎鐡通打非遊行市民,放工返屋企的普通市民喎!唔係襲擊受過專業訓練有保護裝備的警察 ...

我buy你

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 19-7-23 08:59

元朗呢單,大眾市民係前所未有咁擔心自身安全,普通市民真正 ...

第一次見新西唔係因為打風而自行休市...身體係誠實嘅

用戶要求終止服務

good_pig 發表於 19-7-23 10:30
第一次見新西唔係因為打風而自行休市...身體係誠實嘅

我住沙田的同事個陣全部正常生活,住沙田的親友又冇野喎。自元朗三合會隨機打人,昨日元朗同事早走既早走,公司出email提醒民眾安全。同事share返到屯門元朗全部鋪頭落閘,餐廳都冇開冇野食。

不過我又唔係識晒全香港市民,唔敢代表普通市民。

最怕俾人代表

寶石宮

南丁媽咪 發表於 19-7-23 10:33
我住沙田的同事個陣全部正常生活,住沙田的親友又冇野喎。自元朗三合會隨機打人,昨日元朗同事早走既早走 ...

其實有人要選擇性睇嘢,冇辦法
幾次各區遊行,都冇好似琴日新西嘅死城狀態..

香港租貴人工貴都休息,成件事好明顯

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我要快樂 發表於 19-7-23 09:48
黑衣人光復完18區,第2日冇人因為咁而唔去當區
白衣人血洗元朗一區,第2日除當區居民外冇人敢去元朗,屯門 ...

如果黑衣人咁好,昨天荃豐中心商舖就不用落閘啦!

寶石宮

南丁媽咪 發表於 19-7-23 10:33
我住沙田的同事個陣全部正常生活,住沙田的親友又冇野喎。自元朗三合會隨機打人,昨日元朗同事早走既早走 ...

同埋佢地將和平遊行=攪事混為一談

侯爵府

AMAJ 發表於 19-7-22 23:33
有朋友一家來香港玩幾日,怕唔怕,現時香港咁亂

不了

用戶要求終止服務

good_pig 發表於 19-7-23 10:38
同埋佢地將和平遊行=攪事混為一談

仲有人話荃豐中心落閘
人地係成個元朗落閘水靜河飛呀!
香港人係驚黑社會

(不過可能BK 大部分人都唔驚黑社會)

子爵府

回覆樓主:

其實只要你唔用手機唔上網 你要去普通地區,分別唔大嘅, 我屋企有老人家嘅長輩唔用手機, 佢仍然都唔知發生乜嘢事 好開心咁每日去飲茶, 行街, 去旅行。

我facebook上好多朋友 不論黃藍,嗌咗兩日好傷心、好心痛、 瞓唔著;今日就飛咗, 好興奮咁話好開心去旅行,有啲就話期待緊下個月旅行, 今晚食好野之類嘅 post。

所以個人哋要嚟香港其實問題都唔大嘅, 避開一啲主要夜晚會出事嘅地方咪得囉, 老實講普通遊客,就算自己香港人,你都唔會夜晚去砵蘭街啦

珍珠宮

我識人都驚唔敢來香港

珍珠宮

MC媽 發表於 19-7-23 10:48
其實只要你唔用手機唔上網 你要去普通地區,分別唔大嘅, 我屋企有老人家嘅長輩唔用手機, 佢仍然都唔知發 ...

而家反而係安全的地方變得唔安全,搭火車都比人打,行過隧道又有人嘈交。

子爵府

小紅梅 發表於 19-7-23 10:52
而家反而係安全的地方變得唔安全,搭火車都比人打,行過隧道又有人嘈交。
...

火車?

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-7-23 10:18
邊日有見人就打?係拎鐡通打非遊行市民,放工返屋企的普通市民喎!唔係襲擊受過專業訓練有保護裝備的警察 ...

前日咪打Go go van 司機. 你可以search 下條片. D示威者衝出馬路,同司機有囗角 . 之後就俾10幾人圍住打. 仲打爛埋架車. 但黃媒一d都冇報道

仲未計之前見人地錄影就㩒人搶人電話. 次次仲係人多蝦人少.

侯爵府

木土土 發表於 19-7-23 08:59

元朗呢單,大眾市民係前所未有咁擔心自身安全,普通市民真正 ...

你心理質素都相當強大喎,我同埋身邊嘅親朋都驚咗成個月啦。

寶石宮

南丁媽咪 發表於 19-7-23 10:43
仲有人話荃豐中心落閘
人地係成個元朗落閘水靜河飛呀!
香港人係驚黑社會

其實佢地點解唔抗議 警務處 批 不反對通知書呢

伯爵府

2024勳章

ferfer~ 發表於 19-7-23 07:51
如果西區沙田個d唔係暴民 元朗個班都唔會係

對對對

用戶要求終止服務

jasprincess 發表於 19-7-23 10:59
前日咪打Go go van 司機. 你可以search 下條片. D示威者衝出馬路,同司機有囗角 . 之後就俾10幾人圍住打. ...

係用鐵通見人就打啊!冇口角的普通市民行過就打啊!你search下有既,再望清楚,先post出黎

唔好以為平時出街唔同人口角就冇事,依家市民係明明我冇去市威區驚搭車放工都俾人用人用鐵通打。你明個分別未。

子爵府

lakgarden 發表於 19-7-23 07:45
首先我不支持暴力,真正無辜市民好慘.

但呢件事係議員帶住大班人加記者,走去挑釁激發衝突,本身大家分開 ...

首先,我都反對暴力

佢地話人地呢隻係暴力自己嗰種係和平先厚面皮。人地暴力就要即時30分鐘捉人;自己暴力攪亂就話迫害。
最賤係咁。

黑衣平時同警察玩開,又粗口又飛磚,警察都會預先同佢地講,唔好再攪啦.... 氹多十幾廿分鐘,幾個鐘先有反應。 上次攪亂藥房其他人都支持佢(實情怕咗佢)。 上次立法會玩都無人捉,無人打。

班白衣都唔好玩,好暴力,問候幾句射一下就還擊。 叫佢地衝入黎就真係衝入閘。

依家沉默最無辜。
警察俾班黑衣攪到無晒威嚴,法治俾班黑衣攪到崩潰。 唉。。。

子爵府

回覆樓主:

我都叫外國朋友唔好嚟香港,除咗驚危險仲會影響心情。
連我自己都唔想出街

男爵府

唔好來香港啦,好多暴徒,而家去街,影張相都比人打呀,個個星期都要封路,你睇新城市,D商舖都要怕咗佢地

首頁
34567...8

尾頁

跳至