心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

已經諗咗幾年,返工有如人間地獄 ,每日返工都好唔開心,冇乜動力做野,仲要3個月通知,尋晚展轉反則,決定了更加瞓唔著。

有冇朋友試過祼辭經歷過其中的壓力可以分享互相支持一下? 謝謝!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sambebe 發表於 19-7-23 07:38
已經諗咗幾年,返工有如人間地獄 ,每日返工都好唔開心,冇乜動力做野,仲要3個月通知,尋晚展轉反則,決定 ...

我每一份工都係裸辭
試過返工影響情緒、睡眠質素、好大壓力。

子爵府

回覆樓主:

講真我嘅處境並不太差,老細對我ok,人工好又唔辛苦,但係做咗多年,見倒其他人咀臉,真係好厭倦,即係同事以前就成人揾你,而家就變臉。C6都支持我,但係有啲担心冇入息的生活。

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-23 07:44
我每一份工都係裸辭
試過返工影響情緒、睡眠質素、好大壓力。
如冇辭職就要不停請假去見工。好多工都有sec ...

我都有嘗試,但係我年紀唔細,似乎好難再揾同樣待遇嘅工,但我唔介意cut一半人工都唔想留低。而家嘅情況好似完全冇工作滿足感,越做越覺得自己冇用。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sambebe 發表於 19-7-23 07:48
我都有嘗試,但係我年紀唔細,似乎好難再揾同樣待遇嘅工,但我唔介意cut一半人工都唔想留低。而家嘅情況好 ...

老細好,人工好,唔辛苦……即係同事唔好,我會留低。返工唔一定要有滿足。轉工可能同事、人工、老細又衰。

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-23 07:53
老細好,人工好,唔辛苦……即係同事唔好,我會留低。返工唔一定要有滿足。轉工可能同事、人工、老細又衰 ...

咩係0.8, 0.5?
我係覺得冇被尊重同埋用唔到我嘅才能

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祼辭我怕唔係咁快搵得返分工

寶石宮

sambebe 發表於 19-7-23 09:21
咩係0.8, 0.5?
我係覺得冇被尊重同埋用唔到我嘅才能

0.5半職
0.8應該返4日
冇被尊重……係好唔開心
同家人商量吓轉,可能人工少d,但開心d。唔好完全唔做
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

crystal媽咪 發表於 19-7-23 07:53
老細好,人工好,唔辛苦……即係同事唔好,我會留低。返工唔一定要有滿足。轉工可能同事、人工、老細又衰 ...
壓力大真係人工好高都係假

寶石宮

Pollyowen 發表於 19-7-23 09:28

比我再揀都一樣,寧願做小角色

瑪瑙宮

crystal媽咪 發表於 19-7-23 09:31
我當時食唔落、每天返工刷牙嘔。嘔足一周,放假無事,一返工又嘔。
無睇醫生,一遞信即覺心情輕鬆,無再嘔 ...
咁分工真係唔啱你, 走得好

大宅

如果每朝都唔願返工,咁呢份工應該要辭了,搵少啲,但做人會開心d

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-23 09:24
0.5半職
0.8應該返4日
冇被尊重……係好唔開心

我都知,其實4年前我已經試過一次辭職,老細留我,所以都真係唔經唔覺又過咗4年

寶石宮

sambebe 發表於 19-7-23 23:02
我都知,其實4年前我已經試過一次辭職,老細留我,所以都真係唔經唔覺又過咗4年
...

屋企人支持你辭職!?
每日返工都唔開心,有度日如年嘅感覺

子爵府

Winnieho1004 發表於 19-7-23 12:21
如果每朝都唔願返工,咁呢份工應該要辭了,搵少啲,但做人會開心d

每次我想辭職,就諗起好多jm好努力揾緊工,所以又覺得自己太任性

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-23 23:04
屋企人支持你辭職!?
每日返工都唔開心,有度日如年嘅感覺

其實我唔諗住唔做,不過想做自己鍾意嘅工。C6話聽我講咗咁耐,真係好煩(emoji)

寶石宮

sambebe 發表於 19-7-23 23:07
其實我唔諗住唔做,不過想做自己鍾意嘅工。C6話聽我講咗咁耐,真係好煩(emoji)
...

咁少啲同老公講
男人好唔鍾意講工作上嘅嘢
咁開始留意轉工,唔係叫你全部都唔做,做少啲都好。 起碼開心啲情緒好啲

子爵府

Pollyowen 發表於 19-7-23 09:28

有冇睇American Beauty? 男主角辭咗工離咗婚, 買咗架跑車,去做麥當勞,話最緊要冇壓力

子爵府

回覆樓主:

咁crystal媽你而家份工ok嗎?
我而家都算高新薪厚職,所以就算我肯人工低啲,人哋都未必會請我

大宅

sambebe 發表於 19-7-23 23:05
每次我想辭職,就諗起好多jm好努力揾緊工,所以又覺得自己太任性

又唔係辭左唔搵工,點會係任性呢

首頁

尾頁

跳至