心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

ahusband 發表於 19-9-1 09:35
我覺得樓主唔好而家裸辭,除非之後妳唔難搵到差唔多人工嘅工。

但而家開始當自己無工作,將份糧存喺另一個 ...

我試過裸辭,頭個月,狂瞓覺同報工,個人好運運惡惡。。之後好快揾返工,但會成日比較,比較新工同舊工,好掛住舊工既環境。。當然唔係d 衰人。。錢洗得好快。。因為之前做舊工唔開心養成購物狂習慣。。一時三刻難改。但resign 個一刻,個人有解放既感覺。

子爵府

good_pig 發表於 19-8-31 17:59
加油, 返工只係人生的一部分, 唔值得失去自己

多謝你鼓勵,我都係咁諗。
但見倒公司個secure ,由朝企到黑,又見到食肆啲工作人員,辛苦勤勞工作,可能都係最低工資,我個心就覺得自己好唔知足,好唔珍惜份工

子爵府

ahusband 發表於 19-9-1 09:35
我覺得樓主唔好而家裸辭,除非之後妳唔難搵到差唔多人工嘅工。

但而家開始當自己無工作,將份糧存喺另一個 ...

其實離開公司都有啲錢可以攞,可以維持一排, 但係我應該頂唔到公司啲人一年

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sambebe 發表於 19-9-2 14:05
多謝你鼓勵,我都係咁諗。
但見倒公司個secure ,由朝企到黑,又見到食肆啲工作人員,辛苦勤勞工作,可能 ...

你應該慶幸自己有選擇,唔駛手停口停嘛....

子爵府

readymama 發表於 19-9-2 08:33
我試過裸辭,頭個月,狂瞓覺同報工,個人好運運惡惡。。之後好快揾返工,但會成日比較,比較新工同舊工, ...

係呀係呀,我而家都覺得,冇入息唔知點樣support到自己嘅消費,不過唔使返工唔會扮靚,就可能慳番好多?仲有就係我打完辭職信嗰一刻,已經舒服好多,好彩嗰時我老細放緊假,所以到而家我都未遞信呀,真係要考慮清楚

禁止訪問

子爵府

我個case係決定辭職到last day前後9個月(等bonus + 3個月通知),係呢段時間消化晒所有會令自己後悔既諗法,同埋改變下消費模式,其實都唔係好難去實行。我C6口講支持我唔做但錢方面就無行動,所以無做野後我都係動用自己的資金,無問佢攞,大家就唔會因爲錢而出現磨擦。

我份工係忙,但我可以manage 到準時放工,放工後儘可能唔理公司野。至於點解走,你可以話我一時意氣,就係因為老闆講過會升我而最後無實行。我2份工跟左佢有8年,中間有走過,最終入左呢間公司再請番我,佢都話我負責嗰D工作信曬我,好少過問及唔同意,佢亦都講過同事甲升完就到我,當annual review 問佢時,佢就話唔會升我,只會升嗰D擦佢鞋既人(即使係零工作能力),既然係咁,留係度無引啦!係,佢仲要依賴我,一定唔炒我,但我個心好唔舒服,唔想咁屈住。我有同事都係類似咁既情況,佢唔介意因為佢會為五斗米折腰,我雖然唔係什麼高尚情操既人,但我唔想囉,所以寧願裸辭都唔想對住老闆。

唔好意思,騎挾左你個post, 我只係有感而發。

複式洋房

sambebe 發表於 19-7-23 07:38
已經諗咗幾年,返工有如人間地獄 ,每日返工都好唔開心,冇乜動力做野,仲要3個月通知,尋晚展轉反則,決定 ...

你係做邊個行業呀 ~~

子爵府

Elsatang0716 發表於 19-9-10 17:29
你係做邊個行業呀 ~~

我係管理層,係已經做到好悶

子爵府

maymay516 發表於 19-9-9 23:20
我個case係決定辭職到last day前後9個月(等bonus + 3個月通知),係呢段時間消化晒所有會令自己後悔既諗法 ...

嘩,佢直情話唔會升你,只會升擦佢鞋嘅人咁坦白?

子爵府

回覆 sambebe 的帖子

係呀,我老闆真係咁坦白,所以咪走囉,好過比佢睇死。我明白為啖氣而無收入係好多人眼中係儍事,但繼續做搞到唔開心咪仲衰!
至於你話對peer 厭惡而唔想對住佢地,如果揾你D下屬間中去頂下(例如開會),可唔可行?你老闆對你好,確實唔應該走,因為轉工唔代表一定遇到好peer,分分鐘遇到個衰老闆仲慘。至於工作滿足感,會不會調節下心態,用另一個角度睇,可能有其他睇法呢!

男爵府

樓主最後有裸辭嗎?我背景同你差不多,好大壓力,但唔捨得份人工。

大宅

sambebe 發表於 19-7-24 09:33
尋晚C6同我講,如果你唔返工,我有好多嘢想同你做,話同我去歐洲小鎮,好開心呀 咁女人休息下唔做 ...

有冇小朋友?冇小朋友問題簡單得多?就算有,先生負擔到便可以了!人生忽忽,真不要勉強自己!你先生又好,真幸福!

子爵府

green_flower 發表於 19-9-24 23:04
樓主最後有裸辭嗎?我背景同你差不多,好大壓力,但唔捨得份人工。

說來話長, 公司有位同我同一年加入嘅同事,都係做到意氣闌珊,想辭職 ,於是我哋就約定就同年同月嚟,同年同月走

咁佢提醒我有咩醫療問題,睇曬醫生先, 一言驚醒夢中人,於是我用咗兩個月時間, 做體檢、 脫墨嗰啲, 諗起都好笑。
之後我就攞埋封辭職信,去到老細房, 點知佢畀個新project我做, 咁我就收埋咗封信, 好彩佢睇唔到

子爵府

flyer2003 發表於 20-1-24 05:09
有冇小朋友?冇小朋友問題簡單得多?就算有,先生負擔到便可以了!人生忽忽,真不要勉強自己!你先生又好 ...

有小朋友,已經 大個㗎喇,我先生對我係好好,不過佢收入唔穩定, 一時多一時少。 過去近1年社會運動加疫情, 行行都嗌曬救命, 我都仲有份入息 ,我覺得自己好好彩冇裸辭呀

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sambebe 發表於 20-3-27 09:11
有小朋友,已經 大個㗎喇,我先生對我係好好,不過佢收入唔穩定, 一時多一時少。 過去近1年社會運動加疫 ...

加油

首頁

尾頁

跳至