時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MC媽 發表於 19-7-23 10:18
之前唔知乜嘢人出嚟叫警察罷工先搞笑喎, 如果警察真係罷工 同一班人又出嚟吠。
...

我都見有人講想警察罷工架, 但遲左入元朗救人, 又比人話,

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

catcat@cat 發表於 19-7-23 09:49
發現危險品之後啲人如常行街返工, 但睇吓琴日元朗屯門冇晒人, 就知啲人怕啲咩多啲啦!!!!

真係冇諗過香港可 ...

當你見到班差佬個個星期比人打、侮辱、起㡳、老婆仔女比人電話恐嚇,就已經知香港都冇法治啦!

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

發現危險品之後啲人如常行街返工, 但睇吓琴日元朗屯門冇晒人, 就知啲人怕啲咩多啲啦!!!!

我捻白色恐怖更可怕

男爵府

mcdullyiu 發表於 19-7-23 09:21
想像一下。隨時你工作的大廈也儲存了。然後突然就炸了。我這兩天都很不安。胃一直痛。怎麼可以放寬心一些。 ...

你無限幻想擔心工作的大廈「可能」儲存炸藥會突然爆炸,反而事實已發生搭搭下車比人打唔擔心,好野

男爵府

兩樣都一樣可怕, 所以警察同政府既處理方法應該要一樣!!!

男爵府

raven 發表於 19-7-23 10:21
你想叫都可以,但唔好離題!

唔離題,恐襲有邊個唔驚?尋晚屯天元咩平靜哂,安樂未?

子爵府

小詠 發表於 19-7-23 10:20
是咁的, 針唔吉到肉唔知痛

都痛,不過蚊脾同牛脾嘅分別囉!

子爵府

小詠 發表於 19-7-23 10:22
我都見有人講想警察罷工架, 但遲左入元朗救人, 又比人話,

遲左!

男爵府

咁又係呀, 全港得3萬個警察, 但有800萬人. 點1對1保護得曬呢?
宜家仲要仇警噃, 一句黑警, 一句警渣. 真係無人做警察架喇. 你都係唔好出銜喇.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

CS_HON 發表於 19-7-23 10:26
唔離題,恐襲有邊個唔驚?尋晚屯天元咩平靜哂,安樂未?

點會安樂呀?你咁都問得出?

子爵府

回覆樓主:

係班無知黃屍市民一早離棄警察,投诉呢樣,又话冇權去商塲,大学,有事又投訴吾見人!班人玩野,警察都係人,俾班pk日嘈夜嘈,香港冇警察係遲早的事!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

NatalieTY 發表於 19-7-23 10:24
你無限幻想擔心工作的大廈「可能」儲存炸藥會突然爆炸,反而事實已發生搭搭下車比人打唔擔心,好野
...

早在2005年7月7日的倫敦恐怖襲擊,有恐怖分子利用TATP炸藥襲擊倫敦巴士及地鐵,共造成56人死亡、逾700人傷。

到2015年11月法國巴黎連環恐怖襲擊,又見TATP的身影。當時在巴黎市區公共場所發生系列恐怖襲擊,造成129人死亡、352人受傷。據巴黎官方介紹,自殺式炸彈所用材料就是TATP。

到2016年3月比利時布魯塞爾恐襲主角又是TATP。布魯塞爾警方在搜查疑兇住所時,發現製作TATP的材料,包括150公升的丙酮、30公升的含氧水及一個公事包的鐵釘。

西鐵那到有無人被打死?﹙我意思唔係話西鐵打人咁就正確和無所謂﹚

但我看完以上的,真係驚炸藥多個比人打。﹙如果真係2個來對比,唔好意思﹚

補充內容 (19-7-23 10:33):
仲有, 真係驚就係驚, 又唔係我想的!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

侯爵府

gm147 發表於 19-7-23 09:43
依家情況係好多人覺得, 真正有機會影響到自己, 傷害到自己既先可怕, 所以 d 炸藥如果只係搵到, 就冇人理, ...

既然講到元朗咁恐怖, 星期六仲吹雞入去做咩?

侯爵府

Jameskey 發表於 19-7-23 10:01
呢啲野睇邊個做既啫, 有人撐既放原子彈都得架....唔撐既放枝滕條都比人話係暴動 ...

冇錯。

珍珠宮

klsabb 發表於 19-7-23 10:30
咁又係呀, 全港得3萬個警察, 但有800萬人. 點1對1保護得曬呢?
宜家仲要仇警噃, 一句黑警, 一句警渣. 真係 ...

成日比人話比人罵, 比得少少差館駛死人咁

日日罵人警犬, 邊有心機去救, 大家都係人有亞媽生

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

黑衣人漂白行動,大家已經忘記咗佢哋區區點火!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

小詠 發表於 19-7-23 10:36
成日比人話比人罵, 比得少少差館駛死人咁

日日罵人警犬, 邊有心機去救, 大家都係人有亞媽生

都係打份工遮, 大不了未唔做。

到時叻的都走晒,咁未大家看社會會怎樣。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

mcdullyiu 發表於 19-7-23 10:31
早在2005年7月7日的倫敦恐怖襲擊,有恐怖分子利用TATP炸藥襲擊倫敦巴士及地鐵,共造成56人死亡、逾700人傷 ...

係既~鐵通打唔死人既
如果真係好擔心,建議你唔好返工,搬入元朗住,平時多d落街,比人打下唔會死,爆炸實死無生。

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 19-7-23 09:21
想像一下。隨時你工作的大廈也儲存了。然後突然就炸了。我這兩天都很不安。胃一直痛。怎麼可以放寬心一些。 ...

唔駛講炸葯,黑衣人肯定最可怕,成個幾月係咁周圍暴力發洩,精神虐待人,打壓不同聲音及意見,只有佢地啱人地唔啱。。。。

首頁

尾頁

跳至