懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴日9點開始冇食野仲散步半個鐘.呢一排到食小左好多飯同餸.差唔多晚晚捱餓.今日仲行路落醫院.結果空肚一吉手指6.1!係6.1!明明咁努力介口!結果到係6.1!要住院.原本話可以夜晚8點出院.結果醫生一睇到住院!真係好灰!係咪我接著個十幾週唔洗再食野直到生

別墅

驚奇大媽 發表於 19-7-23 09:47
琴日9點開始冇食野仲散步半個鐘.呢一排到食小左好多飯同餸.差唔多晚晚捱餓.今日仲行路落醫院.結果空肚一吉 ...

你要話俾醫生聽你捱餓,唔好自己死頂,睇下佢有冇辦法幫你

大宅

琴日9點開始冇食野仲散步半個鐘.呢一排到食小左好多飯同餸.差唔多晚晚捱餓.今日仲行路落醫院.結果空肚一吉 ...

唔好諗太多
有啲人空肚太耐反而指數又高番
所以中間要飲奶或食梳打餅先可以維持番個指數
因人而異的
同醫生講下睇下有咩方案俾你
6.1係marginal,唔好太憂心住呀

男爵府

唔好咁灰. 你有跟餐單嗎?控制妊娠糖尿捱餓係解決唔到架. 我自己都中左.
你捱餓只會令你一食野血糖就升得更快. 而有妊娠糖尿因為胰島素生產不足去控制血糖. 所以營養師應該有教你係少食多餐, 唔好俾個升糖咁高. 如果糖份係身體內大上大落, 佢更加會失衡.
仲有行多D真係有幫助. 食完每餐都行至少半小時, 有無出汗都好. 我自己就行45-60分鐘.

大宅

我好明白你既無奈...你試吓改變策略, 試下自己體質, 搵個岩既方向...齋捱餓你同亞B都會唔夠飽, 心情又會差左...

我同你一樣, 正餐尤其dinner都係食好少好少, 唯有食多DD肉, 加菜類, 當左一餐先. 因為我研究到, 我自己訓前食少少野, 第2朝反而冇咁高指數(好似係, 都係一時時成功).
dinner後2個鐘我督手指, 睇下有冇超. 冇超喎, 我就發達了, 因為我可以試"宵夜"既底線. (超左我就要考慮試唔試).
我試過食1/4個哈密瓜, 又試過食芒果仔, 又試過食少量零食, 2個鐘之後我督手指, 冇樹! (唔過7我當win架喇)
上星期生日, 仲好大膽(生日大曬架嘛)咁去打邊爐(食左好少咋不過)同食甜品(有生果粒, 2球雪糕果d), 之後當然狂行(由銅鑼灣行到去灣仔碼頭...), 返到屋企督手指(其實隔左成3個鐘), 但6.8, 我自己接受架, 食左咁多野wor!

你既空肚6.1, 有可能係巧合, 如有懷疑, 你響屋企朝朝都督一次, 督幾日, 睇下係咪真, 再來幫自己試餐. 醫院餐單係營養, 不過又唔止佢list果d食物先有營養既...你要慢慢搵你愛既食物, 就算份量少dd, 都食得開心呀!
孕婦營養重要, 心情都一樣重要!

我同你一齊努力!!!

複式洋房

空腹太耐都會血糖高架,
中左糖尿聯合應該有得見營養師,
佢會幫你搞搞平日係屋企個餐。
小食多餐個血糖就唔會爆升

我下個月都要入去12個鐘,大家一齊努力💪

複式洋房

我空腹血糖都高....經常性過5 (醫生話唔過5.5都叫OK)
之前見營養師, 都有問過我晚飯後有冇覺得餓.....太餓好似係會令血糖升架, 所以唔好唔食野。
我自己就係晚餐量完血糖見個數字OK就食宵夜, 大概10點幾11點左右, 飲杯脫脂奶或者食個細細地的生果當宵夜, 第2朝血糖都OK的。

大宅

BerniceL 發表於 19-7-23 12:55
我好明白你既無奈...你試吓改變策略, 試下自己體質, 搵個岩既方向...齋捱餓你同亞B都會唔夠飽, 心情又會差 ...

食完午餐同晚餐到過9真係喊左出黎

男爵府

你好夜食晚飯?

複式洋房

我空腹太耐都會高🤭🤭之後無意發現早起會低 d ! 所以而家可以既我都會早小小 check 血糖,食少少野再訓過!

複式洋房

驚奇大媽 發表於 19-7-23 22:24
食完午餐同晚餐到過9真係喊左出黎

你有冇跟營養餐單食呀
正常跟左唔會去到9 咁高架...

大宅

Wing1wing 發表於 19-7-24 00:19
你有冇跟營養餐單食呀
正常跟左唔會去到9 咁高架...

係醫院食緊佢俾既餐.琴日第一日見營養師.第一日跟佢啲餐.岩岩空肚到6.9

大宅

BerniceL 發表於 19-7-23 12:55
我好明白你既無奈...你試吓改變策略, 試下自己體質, 搵個岩既方向...齋捱餓你同亞B都會唔夠飽, 心情又會差 ...

我諗我走唔甩要打針.見完營養師食啲餐到過9.我冇你咁好

複式洋房

驚奇大媽 發表於 19-7-24 08:07
係醫院食緊佢俾既餐.琴日第一日見營養師.第一日跟佢啲餐.岩岩空肚到6.9
...

唔好灰心keep 住食呀
3餐都keep 到的話對空腹血糖都有幫助架

大宅

Wing1wing 發表於 19-7-24 09:39
唔好灰心keep 住食呀
3餐都keep 到的話對空腹血糖都有幫助架

究竟每餐我應唔應該食哂佢

複式洋房

驚奇大媽 發表於 19-7-24 09:41
究竟每餐我應唔應該食哂佢

少食多餐呀。
每餐食ge 份量係重點。
跟返餐單個份量食,唔好食多。每餐飯後要散步。

大宅

Wing1wing 發表於 19-7-24 09:53
少食多餐呀。
每餐食ge 份量係重點。
跟返餐單個份量食,唔好食多。每餐飯後要散步。

轉頭教我打針要打三個月呀......我宜家先27週幾時先到生

大宅

糖尿住院紀錄:住院第三日琴日開始打針.但打左同冇打冇分別.今日加左藥佢地話要慢慢調整.今日到出唔到院.冇人明白我真係好想好想番屋企!宜家情緒好唔穩定.日日到好想喊.希望今日調好聽日可以出院.唔係聽日又調又要觀察一日.我見有個住左一個月!係一個月今日終於出院!我到好怕要住一個月.我體重下降緊.入院第一日62.8kg.今日得番62kg.真係好想快啲番屋企

大宅

住院第四日:結果今日個醫生黎到冇黎過!平時唔黎到會打電話問下我啲數據!結果今日連電話到冇.我就咁白白打左一日完全唔夠藥力既針!唉.已經心灰意冷!完全睇唔到個出口!住院無限期!隔離房有個住左一個月先走得!我聽日到28週.再住一個月既話咪差唔多32週!我真係唔希望要住一個月!但好可惜每次見啲數字冇降低過既時候真係一次又一次咁失望咁絕望!究竟我幾時先出得院?我已經死哂心.冇哂希望同期望!只求早日出院!

大宅

住醫院第6日:琴日加左一度藥空肚先叫有啲起色.終於有5.9!空肚距離5.3就快到.午餐晚餐到仲係8.5-3!距離6.7仲有排搞 食午餐食到一半終於見到糖尿個個醫生.佢話加藥.搞到我食到一半又要去打多次針!我宜家三枝針加到打5度!午餐之後兩個鐘6.6!係6.6呀!終於見到6.6啦!我應該好快就可以出院.不過又怕夜晚個餐同聽日又變番高!所以到唔敢開心得咁早!結果夜晚仲係8.1!明明好努力咁去行去做運動!但到係夜晚搞唔掂!祝我可以早日出院

首頁

尾頁

跳至