時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

忘憂館 發表於 19-7-23 12:13
旅遊當然影響不大,但投資就不同。

世界級大機有一大隊專業律師、會計師團隊為公司籌劃,作出任何投資部 ...

咁這些中小企投資有無涉及中國內地?包括産房、資金、消售目標和策略?如果無,條例關佢咩事?如果有,佢在中國做的一切商業營運有冇在內地行唔通?如果有行唔通,點解要香港改例才撤資?

大宅

sako 發表於 19-7-23 11:56
97前都冇呢啲㗎喎,基本上冇大陸人,冇顛價樓舖,人人租得起買得起,冇公屋都有安置區住下,唔洗一家幾口住 ...

。仲要果時無水貨客都可以安居樂業,而家做生意既人個個指望做水貨客,游客,到今時今日到仲未醒,點解任何野都要靠祖國黎支援救經濟

wcpcelia    發表於 19-7-23 14:14

水晶宮

回覆樓主:

當過年咁,遲下咪又多番!
如果真係做唔住執緊d藥房都好嘅
我覺得上水勁過元朗,藥房多到...

大宅

回覆 sako 的帖子

97已是二十年前的事,現在國內經濟都跟97前不一樣

男爵府

siutsunboy 發表於 19-7-23 10:28
呢個真呀
仲有唔少圍村後代係住yoho, 如果呢單搞到樓價跌仲搞埋自己d細路
...

圍村細路唔住村?真心問原因,因為唔識圍村人
無聊閒在家

男爵府

sako 發表於 19-7-23 11:56
97前都冇呢啲㗎喎,基本上冇大陸人,冇顛價樓舖,人人租得起買得起,冇公屋都有安置區住下,唔洗一家幾口住 ...

你講真咖?
無聊閒在家

伯爵府

回覆樓主:

還有97的移民潮,個個散恐移民(好在無遊行和搗亂香港才離開),今日睇翻,離開的一班又回流,點解?因為香港回歸後有仍然馬照跑舞照跳,除了仍有僅餘的金融優勢,還有出入境自由,政策縱有爭議,但社會穩定,各施其職。但一班擁有外籍的政棍和崇洋派,為2047前摑盡香港僅餘的經濟優勢,為下次離開投下不悔的後路,一次又一次地製造白色恐怖,令一班没法離開的市民撕裂,又誤導和平人士係維穩五毛,可耻!

珍珠宮

畀面勳章

she007 發表於 19-7-23 12:34
係, 如果真係可以restructure 到係好事

伯爵府

zxyggp 發表於 19-7-23 12:14
元朗果啲企街仲有無出黎?
呢班大媽雞比水客更嘔心,
我老公跟係後面抽煙,勁多大媽行埋去

o係世宙付近個d其實好多都係後生女
企哂係樓梯底
著到好性感
都係搵緊客

伯爵府

she007 發表於 19-7-23 12:34

d藥房係班鄉事管
邊有咁易執

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

Wonderlady 發表於 19-7-23 12:12
對班後生仔來說,本來就是什麼也沒有,推牌重來更好。反正又冇樓,冇人,冇物,冇牽掛。
...

佢地就係咩都無,咩都去得好盡,後果責任完全唔駛 承擔
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

象牙宮

回覆樓主:

其實某程度幾好,舒服好多!不過無遊客香港就弊,亦可能多左人失業

伯爵府

Amy47 發表於 19-7-23 12:47
你講真咖?

下 你幾時出世
一路以來香港都係咁
係回歸就變得過份依賴大陸
搞到租金樓價節節上升

大宅

社會經濟好,有人係香港投資先有用, 任何法例影響到d商家先係主因,不分藍黃。

公爵府

triplek 發表於 19-7-23 09:51

個代價好大咼,全港無人開心,笑唔出

子爵府

Amy47 發表於 19-7-23 12:42
圍村細路唔住村?真心問原因,因為唔識圍村人

我指d後輩,不是真的18歲以下細路,令你誤會了
有唔少你因為結婚搬出村,加上現代女性有幾多頂得順圍村文化,自己識唔少圍村人,元朗嘅好多住yoho,以前九龍衙前圍村唔少住越秀,譽港灣,沙田嘅唔少住第一城及駿景園⋯圍村人始終大部分有家底

男爵府

Kittymummy 發表於 19-7-23 11:22
我識既全部零售都係黃囉.
你估你入名店多定我多?.

無人同你迫咪好囉,你買野都想買得舒服

男爵府

以前未有自由行時香港人餓唔死,
我相信香港人會有辦法生存,長期依賴班自由行係唔健康

wcpcelia    發表於 19-7-23 14:15

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

sinohk33 發表於 19-7-23 11:25
咁香港係靠乜呀?仲有工業,農業呀?

零售業養住一大班人,零售業死,跟住一大班人失業,租金跌,樓價跌 ...

其實本地人都會消費,只不過零售吾係好像過去咁多年咁強勁增長,但一定吾會無錢賺。就好似藥房咁,吾通無水貨客就會所有藥房無晒咩,一定仲有,條街現在只有藥房化妝品,到時就會改開其他,咁本身做開藥房售貨員,咪改賣衫售貨員

水晶宮

google_hi 發表於 19-7-23 13:09
無人同你迫咪好囉,你買野都想買得舒服

依家錢我都唔想洗,反正班人原意係等欖炒,又睇下邊個可以捱過寒冬,笑到最後.

首頁
34567...9

尾頁

跳至