自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

1. 其實香港嘅教育制度需要改善,除咗幼稚園係有教師培訓,小學中學嘅老師有資格拎牌後其實唔使培訓就直接可以做老師。
2. 依家啲小朋友好快已經學識上網,吸收好多唔同資訊,但係點樣可以訓練到佢哋唔係單一思維?
3. 大家有冇諗過去移民?

水晶宮

呑拿魚夫人 發表於 19-7-23 10:47
1. 其實香港嘅教育制度需要改善,除咗幼稚園係有教師培訓,小學中學嘅老師有資格拎牌後其實唔使培訓就直接 ...

有!極極考慮中!

主要怕左班黃老師同通識科!

cissie    發表於 19-7-23 21:19
HelloWorldJava    發表於 19-7-23 11:42

複式洋房

eggcarol 發表於 19-7-23 10:52
有!極極考慮中!

真係好難避免到最怕佢哋俾人洗咗腦

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

送上大灣區
就可以免除google,fb等等干擾小朋友心智

mei524    發表於 19-7-24 07:21
APIGMA    發表於 19-7-23 15:17
HelloWorldJava    發表於 19-7-23 11:42
bopomofo2405    發表於 19-7-23 11:27

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

水晶宮

1. 其實香港嘅教育制度需要改善,除咗幼稚園係有教師培訓,小學中學嘅老師有資格拎牌後其實唔使培訓就直接 ...

又有D又宣來踩場,無視佢就算、可能佢生活困苦所以個人充滿仇恨

男爵府

第一點我有d唔明:
其實有資格攞牌 = 已經接受培訓
有教師資格既人一定要讀教育學位(bachelor of education) 或者讀top-up教育文憑 (high diploma of education)

唔明白點解你話攞左牌但係唔洗培訓

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lingfu 發表於 19-7-23 10:53
送上大灣區

北韓仲好呀

子爵府

送上大灣區

我哋長大個年代,都冇google同facebook㗎喇, facebook唔係有咗好多年啫, 老實講唔上網真係唔使死嘅, 唔上網其實對我嘅自由一啲都冇 小到, 其實智能手機唔係出現咗好多年啫, 以前點生活, 冇facebook冇google 都一樣可以生活嘅, 社交網絡唔係生活必需品, 如果有人當社交網絡係生活必需品, 咁佢嘅人生一定係冇乜意義。

伯爵府

係啦, 去大灣區最好啦.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

送上大灣區

是的

男爵府

MC媽 發表於 19-7-23 10:59
我哋長大個年代,都冇google同facebook㗎喇, facebook唔係有咗好多年啫, 老實講唔上網真係唔使死嘅, 唔 ...

我鐘意以前無internet時候名些, 無咁容易有衝突, 宜家好攰日日都有不同資訊要去快速地消化。 以前簡單平淡好多 人都單純好多

wcpcelia    發表於 19-7-23 14:25

子爵府

之前老公都希望阿女在香港考到大學,現在都改口了,同意俾阿女去外國,不過未決定到去邊

子爵府

eggcarol 發表於 19-7-23 10:52
有!極極考慮中!

其實通識科就係要訓練學生要有critical thinking 嘅能力,凡事兩面意見了解完再自己思考,喱樣野喺外國讀書亦相當注重,特別係讀大學時。你驚小朋友學學通識,似乎有啲斬腳趾避沙蟲。
以前又批評香港教育制度係填鴨式教育,學生淨係識死背書,到整左個通識科出黎,又話教壞學生?

大宅

回覆樓主:

送去大灣區啦,冇哂網上資訊,一定最安全

男爵府

little06 發表於 19-7-23 11:13
其實通識科就係要訓練學生要有critical thinking 嘅能力,凡事兩面意見了解完再自己思考,喱樣野喺外國讀 ...

或許批評通識科既人未必好了解通識科
我建議佢地搵d通識書睇下先

如果有人話通識老師教壞人,其實教任何科目既老師都可以,怕既就讀左派學校,或者加強家庭教育。

呢d無得驚無得避。

複式洋房

elaine000 發表於 19-7-23 11:08
我鐘意以前無internet時候名些, 無咁容易有衝突, 宜家好攰日日都有不同資訊要去快速地消化。 以前簡單平 ...

我都認同,以前嘅社會好似真係開心啲。

子爵府

好媽媽勳章

好擔心呀,怕中曬黃衛兵毒,用暴力去威嚇普羅大眾,無言論自由,破壞社會安寧,不擇手段以求一己私慾,批鬥,不順從就圍毆他人及毀壞物件,襲警,總之做盡壞事,講都講唔曬.....

聲明,黃衛兵絕不代表香港人,牠們行為實在太低劣

cissie    發表於 19-7-23 21:21

子爵府

elaine000 發表於 19-7-23 11:08
我鐘意以前無internet時候名些, 無咁容易有衝突, 宜家好攰日日都有不同資訊要去快速地消化。 以前簡單平 ...

悶嘅時候咪睇下書,打下波, 踩下單車, 約下啲朋友親戚食下飯。

有人話智能手機同社交網絡可以拉近人與人之間嘅距離,
我就覺得人與人之間本來好多嫌隙、 隱藏嘅妒忌、紛爭..... 社交網絡有時候係加劇呢D潛藏嘅紛爭,謠言,煽動。

男爵府

回覆樓主:

佔中後已經決定長註外國,無眼睇,本來打算放暑假返香港玩下,而家都唔得 而家快快手改機票走

子爵府

little06 發表於 19-7-23 11:13
其實通識科就係要訓練學生要有critical thinking 嘅能力,凡事兩面意見了解完再自己思考,喱樣野喺外國讀 ...
點都係人哋嘅錯,我冇錯。

仔女有問題都係老師嘅錯,學校嘅錯,朋友嘅錯,社會嘅錯,總之我(父母)冇錯

首頁
12345...8

尾頁

跳至