自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

潘高壽 發表於 19-7-23 11:50
黃屍老師、都好驚架....歪理一大堆、唉、好在我個女批判性思維夠!

年輕激情,比較易洗腦

大宅

返大陸讀書啦,有北京清華等一流學府,做個愛黨愛國之人,前途無可限量

水晶宮

eggcarol 發表於 19-7-23 10:52
有!極極考慮中!

主要怕左班黃老師同通識科!
係, 搞到小朋友單一思考

珍珠宮

小詠 發表於 19-7-23 11:38
係, 一樣米養百樣人

我只係擔心兩個仔被教壞做黑衣口罩人, 黃思想壞腦, 到時醫都無得救

家庭教育好重要

好彩我自小已經冼小朋友的腦,他們清楚知道自己是中國人,黑衣人是暴徒,垃圾

他們的將來,一定比那些黃色父母的下一代更優勝

cissie    發表於 19-7-23 21:25
小詠    發表於 19-7-23 12:18
小詠    發表於 19-7-23 11:58

子爵府

呑拿魚夫人 發表於 19-7-23 10:53
真係好難避免到最怕佢哋俾人洗咗腦

係。
怕被利用
怕佢地學埋唔肯負責任。

珍珠宮

starry_night 發表於 19-7-23 11:52
情景題:如果你身處外國,你會點介紹自己?I'm from China? I'm from Hong Kong?

我自己一定答後者,咁我 ...

我地身份一向都一言難盡

希望有天中國好多野做得好好, 人的質素提高, 到時香港人會認自己係中國人

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

複式洋房

kelvin1206 發表於 19-7-23 11:51
1. 小學中學老師要培訓夠先拎牌, 之後每年都要上指定時數既合資格訓練。
2. 以前係著重單向教學, 而家著重 ...

我諗你有少少離題,冇人鬧過政府,亦都冇講過話唔使考試,我所帶出嘅係老師嘅質素,同埋網上媒體新聞既洗腦好影響到下一代。唔使咁激動,討論下我地作為父母可以點樣比到一個好啲嘅將來佢哋jeh。

水晶宮

luvkaka 發表於 19-7-23 11:55
係, 搞到小朋友單一思考

違背左通識教育本身意義!
根本唔係訓練獨立思考!
而係灌入單一政治思想去小朋友個腦度!

大宅

擔心年青人變得更激進, 呢兩日好無奈。

男爵府

我覺得小朋友有自己想法理念不是一定係一件壞事,不過作為家長要好好疏導,至少學識互相尊重,可以有自己立場但也要尊重別人的
我的小朋友可以有自己諗法,但不目無法紀、行使暴力是我的底線

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原生家庭都有影響, 好似王C疯咁, 佢老豆就係搞政治, 所以出咗個咁嘅仔.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

MC媽 發表於 19-7-23 10:59
我哋長大個年代,都冇google同facebook㗎喇, facebook唔係有咗好多年啫, 老實講唔上網真係唔使死嘅, 唔 ...

同意。

可以從網上搵到好多資料/資訊, 好似好方便, 但都可以係危害。特別係有心人發放假消息, 偽做新聞。

如果唔經思考及認證, 跟車太貼(元朗大肚婆被打是一例證), 就會引起反效果。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

jojochanchan 發表於 19-7-23 11:54
返大陸讀書啦,有北京清華等一流學府,做個愛黨愛國之人,前途無可限量 ...

北京清華,我相信香港9成99學生都讀唔掂。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我對香港嘅未來都好灰,離2047還有廿幾年,香港內部鬥爭只會越來越嚴重,相信直至香港被中國正式接管,才會有安穩嘅生活,而且係咪順利接管,又是另一個問題了。
總括而言,香港未來我看不到希望,我唯一可做的,就是儲錢比兩個仔去外國讀書,有幸落地生根,我亦無悔。

複式洋房

imlcc 發表於 19-7-23 12:07
北京清華,我相信香港9成99學生都讀唔掂。

哈哈,相信係

男爵府

eggcarol 發表於 19-7-23 11:58
違背左通識教育本身意義!
根本唔係訓練獨立思考!
而係灌入單一政治思想去小朋友個腦度!

點解通識科會咁洗腦?我地同學校成日叫仔女努力讀書,唔好打咁多機,都洗唔到佢地腦...

通識老師點解咁有辦法可以一星期上幾堂就令到d青年人咁激進?

定係其實我地係咪誤會左d野?有無實證支持通識=洗腦?

水晶宮

ChristieMing 發表於 19-7-23 12:11
我對香港嘅未來都好灰,離2047還有廿幾年,香港內部鬥爭只會越來越嚴重,相信直至香港被中國正式接管,才會 ...

將來佢自己揀、我只係想佢有得揀

男爵府

回覆 vvweiwei 的帖子

樓主話驚喎, 點解係我去?

大宅

lingfu 發表於 19-7-23 10:53
送上大灣區
就可以免除google,fb等等干擾小朋友心智

都係

珍珠宮

ngokwan 發表於 19-7-23 11:55
家庭教育好重要

好彩我自小已經冼小朋友的腦,他們清楚知道自己是中國人,黑衣人是暴徒,垃圾

我從來無刻意去教佢地自己身份

都係教我地香港人黎既, 但都有教佢地鄉下係邊

但都唔會教佢地係英國人先, 呢樣好重要

或者未來應該要好好教育下一代

我對仔好大架啦, 而家教可能遲左

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁
12345...8

尾頁

跳至