自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

禁止訪問

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

MC媽 發表於 19-7-23 10:59
我哋長大個年代,都冇google同facebook㗎喇, facebook唔係有咗好多年啫, 老實講唔上網真係唔使死嘅, 唔 ...
對於你呢個評論
我只可以話時代係會進步
即使係中國都有百度微博wechat

不過對你既自由一啲都冇小到
只係not in my backyard論
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

ck609 發表於 19-7-23 12:20
班黃屍不停洗小朋友腦, 差不多間間學校都有

請問有無證據?小朋友話返俾你聽?我好想知道班老師點洗佢地腦?
如果有用,你有無用同一方法返洗腦?

珍珠宮

imlcc 發表於 19-7-23 12:07
北京清華,我相信香港9成99學生都讀唔掂。

係9成99999

水晶宮

starry_night 發表於 19-7-23 12:17
點解通識科會咁洗腦?我地同學校成日叫仔女努力讀書,唔好打咁多機,都洗唔到佢地腦...

通識老師點解咁有 ...

政治係會令人沉迷,黃左嘅通識科老師逐D逐D去的同小朋友講中國、香港嘅偏左偏右嘅事、教佢地革命,推佢地出黎遊行抗爭、遊行果種成功感、認同感係佢地前所未感受到的,繼而攪佢以為的革命⋯
你叫佢溫書咁悶,邊個會睬你?

水晶宮

ck609 發表於 19-7-23 12:20
班黃屍不停洗小朋友腦, 差不多間間學校都有

同意呀!仲有社工呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

擔心 不過無$ 走唔到

珍珠宮

starry_night 發表於 19-7-23 12:28
請問有無證據?小朋友話返俾你聽?我好想知道班老師點洗佢地腦?
如果有用,你有無用同一方法返洗腦?
...

有, 我兒子讀天主教小學, 佢同我講老師教常識科, 但教佢地:最衰係梁振英

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

ngokwan 發表於 19-7-23 12:30
係9成99999

我有個堂妹考入清華大學, 個個聽我講起都嘩嘩嘩聲, 問係咪學霸...

佢自小年年考第一, 讀書好叻

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

eggcarol 發表於 19-7-23 10:52
有!極極考慮中!

主要怕左班黃老師同通識科!

而家教師都做暴徒,對教育界極度失望!

男爵府

有!極極考慮中!

係。。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

呑拿魚夫人 發表於 19-7-23 10:47
1. 其實香港嘅教育制度需要改善,除咗幼稚園係有教師培訓,小學中學嘅老師有資格拎牌後其實唔使培訓就直接 ...

其實⋯⋯當年謮到中學時,
已經教授一件事情可以從正反雙面比較,

凡事未必盡如人意,有利必有弊,
有幾多個可有選擇方案,
好與壞,每一項列明,
好處壞處互相比較,
仲有結果分析。
其實以前我哋當年認真去做功課嘅時候,
最後(結論)這一項,系有啲選擇困難,
真係未必攞到好高分⋯⋯

其實而家我最唔接受到,
而家嘅教育要求係係⋯⋯(要有批判性思維)⋯⋯
因為前一part[事件分析],分析得唔夠仔細,
好早就有一個定案,只要 立斷 咗方向,不斷咁 加強 佢嘅定案,所以咪不斷淨係得壹個方向思考,一路尋找一啲佢覺得合理嘅理據,不斷支持佢嘅論點囉,

男爵府

呑拿魚夫人 發表於 19-7-23 10:47
1. 其實香港嘅教育制度需要改善,除咗幼稚園係有教師培訓,小學中學嘅老師有資格拎牌後其實唔使培訓就直接 ...

1. 其實好多老師 好高學歷拎埋教學證書,都係做TA冇常額位....
其實學校係唔夠資源,常額位都會俾咗主科老師,如果你嘅主修係其他科目真係可能係年年續約

水晶宮

starry_night 發表於 19-7-23 11:31
香港會有復原既一日,我地要有耐性等待。
不過問心個句,香港搞到咁都係d個d高官做唔到野,令香港撕裂。
...

我無覺得佢好享受做特首呢個位,貪權既人都極權,絕對唔係林鄭呢種無手段既官,中央未有人選補位,佢都要繼續頂住。

林鄭並唔適合當特首,根本唔識玩政治

水晶宮

回覆樓主:

香港的教程非常舊不合時宜,讀完出嚟的知識有7成係同實際生活無關

Sin cos sin 之乎者也歷史重覆又重覆5年的內容教曉唔到我第一份工點去按長途fax, 與外國人實際工作上的應對技巧,見人傷口亦愛莫能助的急救方法

根本浪費生命去應酬那個dse

要去示威的該為下1代而去拼命爭取改革

男爵府

sandylaw 發表於 19-7-23 13:03
我無覺得佢好享受做特首呢個位,貪權既人都極權,絕對唔係林鄭呢種無手段既官,中央未有人選補位,佢都要 ...

唔好咁大聲講,林太覺得自己有能力同好有經驗架

水晶宮

starry_night 發表於 19-7-23 13:09

唔好咁大聲講,林太覺得自己有能力同好有經驗架:quiet ...

佢有能力亦都好努力,但只限做實務官。

侯爵府

pigmei 發表於 19-7-23 11:13
之前老公都希望阿女在香港考到大學,現在都改口了,同意俾阿女去外國,不過未決定到去邊
...

去邊都死 有邊個國家會講中國是好的呢? 去到 咪多個何韻詩

伯爵府

呑拿魚夫人 發表於 19-7-23 11:43
其實好多父母都唔肯認自己係中國人,自己小朋友當然對中國人充滿仇恨。
...

認同
除左朋輩的影響
自小的家庭教育影響更甚
我都有親人一直勁唔鐘意中國,時時留戀回歸前「英國人」嘅身分,自己有意無意已經影響左自己個仔了。。

珍珠宮

有!極極考慮中!

x2
會送
我覺得香港人無哂正常既判斷能力
叫佢出去讀書唔好返黎算

首頁
23456...8

尾頁

跳至