時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

JaneJaneT 發表於 19-7-23 10:59
身邊朋友個個開始話要賣樓走人

我相信可以即刻action (賣樓走人) 嘅人其實已經plan咗好耐,而家講緊係全家嘅事,唔會睇一兩日資料就可以有決定囉。

男爵府

luckybaby2011 發表於 19-7-23 15:05
大陸人多、佢地反而易搵食過香港過去唔上唔落既中產

以前去讀書時,已經好多大陸人移民,多數好有錢。

侯爵府

emt1314 發表於 19-7-23 11:23
唔會, 賣咗樓, 就無得返轉頭了.
當年97前有些朋友&親戚賣樓移民, 去到外國坐食山崩, 無野做, 無收入, 又未 ...

對, 樓千祈唔好亂賣,想再買返時已買唔到, 有幾個同事就係咁。

珍珠宮

回覆樓主:

其實朋友有更好發展,應該鄧佢哋開心,點解你要唔開心呢?

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

BBG1 發表於 19-7-23 14:25
我識有D人好衰,已移民或即將移的單身人士,佢地話HK 差,無民主無普選,要搞大佢,理得你死。呢D乜野人嚟 ...
認真,香港無自由......?呢個世界邊度有........烏托邦

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

yurijm 發表於 19-7-23 11:15
其實我覺得移民都好講際遇
我識兩個朋友
兩個朋友既老公係同行

命水問題

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

大笑姑娘 發表於 19-7-23 14:15
我同c6全部兄弟姊妹都移晒民,澳洲最多有三個,一個瑞士,兩個英國,連我6299都去左澳洲養老玩孫....得返我 ...
我唔係講移民......就後悔,因人而異.

大宅

回覆 yurijm 的帖子

冇錯...就算大學畢業去到外國都未必找到工,分分鐘只可以做些當地人唔做的工種我個老師就係一個例子去到外國要做郵差,心裡當然唔好受,如果移民去那邊退休相對會好好多。
我認識的有唔少人會回流返港做野,當然亦有唔少朋友比較喜歡外國的生活/工作環境,點請都唔願返港
真係好睇個人的適應力同際遇
歡迎歡迎

珊瑚宮

Conybrownbb 發表於 19-7-23 14:31
美國警察點濫權你地一樣覺得無問題,真係好"公正",全世界得返中國係邪惡,明晒
...
好多呢類型.........蟲

伯爵府

sandylaw 發表於 19-7-23 12:48
佢地咩都無點會受傷害,逼走中產對佢地黎講仲有好處。
中產霸住好多公司中高層位置,佢地移民咪有位讓出黎 ...

其實,自私啲睇,公司班管理層移民走緊啲,上位嘅機會就大好多。樓都係,有人賣樓先有得買。香港地勝在有自由 最好嗰啲攪亂檔嘅人,去德國台灣唔好返嚟,求仁得仁大家開心。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

大笑姑娘 發表於 19-7-23 14:32
咁又唔係優勢,因為不少國家其實大把國內同胞移民。除非只打算做sales 只serve中國客

喺美澳除了sales,
律師,會計師,甚至潛水教練, 識國語絕對係優勢, 好多有錢大陸人喺嗰邊, 識國語收費貴啲, 同埋你唔好assume識國語就唔識英文, 喺嗰邊好多中產有遠見嘅父母(鬼佬)一早已經畀仔女學國語

男爵府

vet 發表於 19-7-23 15:24
喺美澳除了sales,
律師,會計師,甚至潛水教練, 識國語絕對係優勢, 好多有錢大陸人喺嗰邊, 識國語收費 ...

我幾時有assume識國語就唔識英文

可能只有中國人,先會覺得全世界都圍住中國人轉要賺中國人錢....

男爵府

Watashiwamomo 發表於 19-7-23 15:18
回覆 yurijm 的帖子

冇錯...就算大學畢業去到外國都未必找到工,分分鐘只可以做些當地人唔做的工種我個老 ...

我朋友是中學老師鐵飯碗,因阿囡讀書壓力要食精神科藥,佢全家移民去澳洲,佢每日阿女返學佢去賣burger.

賺得少又不再是專業人士,但生活好快樂,有失才有得。

大宅

llmom 發表於 19-7-23 11:07
「話」

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

大笑姑娘 發表於 19-7-23 14:32
咁又唔係優勢,因為不少國家其實大把國內同胞移民。除非只打算做sales 只serve中國客

係你話" 除非只打算做sales只serve中國人"

大宅

elaine2057 發表於 19-7-23 14:45
每個地方都會有自己嘅問題, 香港真係起碼冇天災, 外國地方好多都會有地震風災水災! 無天災時都會有極端 ...

我娘家在美國猶太州都有雪災,風災。仲有黄石公園聽專家講五十年後會火山爆發

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

大笑姑娘 發表於 19-7-23 15:35
我幾時有assume識國語就唔識英文

可能只有中國人,先會覺得全世界都圍住中國人轉要賺中國人錢. ...

好現實, 邊個有錢就會圍住邊個轉,
你有冇去過外國嘅名店?
8~90年代 有日文服務員, 而家有國語翻譯, 日本服務員失蹤曬。

大宅

得把口,典型香港人

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

llmom 發表於 19-7-23 11:07
「話」

首頁

尾頁

跳至